Museumsstatistikk takk!
Hvordan kan statistikk bidra i utviklingen av museene? 80 museumsfolk fra mer enn 40 museer, Kulturdepartementet og Museumsforbundet diskuterte museenes statistikk og rapportering med Kulturrådet på dialogmøte 12. november.
Museumsseksjonen i Kulturrådet samler og presenterer hvert år statistikk fra museene. Bakgrunnen for møtet 12. november var Kulturrådets arbeid med å styrke og utvikle dette arbeidet. Bør mer av virksomheten i museene tallfestes? Skal mer av statistikken tilgjengeliggjøres? Og hvordan kan statistikk sammen med øvrig rapportering brukes som utgangspunkt for videre strategier i museumssektoren? Med innlegg fra Kulturdepartementet, Kulturstyrelsen i Danmark, Museumsforbundet, Østfoldmuseene, Norsk Maritimt Museum, Mjøsmuseet og Kulturrådet ble tematikken belyst fra flere hold.
Museene deler Kulturrådets ambisjon om videreutvikling og bedre utnyttelse av statistikk og rapportering. Nytteverdien i å se egne resultater i forhold til andre, å få overblikk over aktivitet og utfordringer og kunne bruke materialet som grunnlag for styring, oppleves som stor. Derfor har mange også et ønske om større grad av åpenhet om det materialet som samles inn.
Samlingsforvaltning og digital formidling
Magne Velure fra Kulturdepartementet understreket at statistikken er et viktig grunnlag for museenes plan- og strategiarbeid. Foto: Bjørn Olav Tveit, Kulturrådet
I tiden som kommer vil Kulturrådet konkretisere forslagene som ble luftet på møtet. Det er særlig innen samlingsforvaltning og digital formidling vi ser behov for flere tall. Flere typer samlinger bør inn i spørreskjemaet og statistikken må kunne si noe om bevaringsforhold og tilstand for samlingene. Museenes forskning kan med fordel også løftes frem på en bedre måte enn i dag. Alt kan imidlertid ikke tallfestes. Det er behov for tettere kobling av tall og omtale av virksomheten i rapporteringen fra museene.
Museumsseksjonens leder Espen Hernes kom i sitt innlegg inn på forholdet mellom styringsdokumenter, museenes egne mål og planer, og hvordan tall og rapportering må si noe om resultater i forhold til disse. Flere av innlederne understreket også at informasjonen som hentes må være relevant for museene.
Se presentasjoner fra dialogmøtet:
- Arne Julsrud Berg, Mjøsmuseet (pdf)
- Bård Bie-Larsen, Kulturrådet (pdf)
- Espen Hernes, Kulturrådet (pdf)
- Per Nordseng, Maritimt museum (pdf)
- Camilla Ruud, Kulturrådet (pdf)
- Marie Skoie og Bjørn Olav Tveit, Kulturrådet (pdf)
- Ole Winther, Kulturstyrelsen (pdf)
Statistikkskjema for 2015 og innspill
Kulturrådet ønsker å fortsette dialogen rundt utvikling av statistikk og rapportering. Innspill og kommentarer kan sendes til e-postadressen nedenfor.
Statistikkskjemaet for 2015 vil inneholde noen endringer og noen nye spørsmål sammenlignet med tidligere år, men de fleste spørsmålene vil være de samme. Kulturrådet jobber med å presentere materialet som hentes inn på en ny måte, slik at tallene enklere kan brukes.