Kulturrådet og NFI skal bidra til langsiktig gjenoppbygging av kultursektoren
Kulturrådet og NFI skal analysere pandemiens konsekvenser for kultursektoren og legge fram flere mulige handlingsalternativer for veien etter 2021. Nå starter arbeidet med gjenoppbyggingen for alvor, og sektoren skal involveres i arbeidet.
– Jeg er glad for å få tydeliggjort oppdraget fra Kulturdepartementet, og sammen med NFI er vi klare til å sette i gang, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet. – Allerede før påske kommer en plan for hvordan vi skal involvere sektoren i arbeidet, og første levering vil være klar før sommeren.
Les det reviderte oppdragsbrevet fra Kulturdepartementet
Les Kulturrådets og NFIs oppdragsforståelse
Det er laget en plan for hvilke analyser som skal gjennomføres i prosjektet.
Tidlig i februar fikk Kulturrådet og Norsk filminstitutt i oppdrag fra Kulturdepartementet å lage et forslag til plan for hvordan kultursektoren kan gjenåpnes. Siden den gang har det vært tett dialog med departementet for å avklare rammene for oppdraget, særlig sett opp mot det akutte arbeidet som pågår for å åpne for publikumsaktiviteter denne sommeren. Nå er det klart at arbeidet som utføres av Kulturrådet og NFI vil ha fokus på en langsiktig gjenoppbygging av kultursektoren etter pandemien.
Skal vurdere virkemidler
– Vi skal se på de eksisterende virkemidlene og eventuelt foreslå nye. Samtidig skal vi se hva vi kan lære av andre land, sier Danielsen. – Men først skal vi gjennomføre en grundig analyse av pandemiens konsekvenser for kultursektoren. Her har vi allerede et godt grunnlag fra 2020.
Kulturrådet har fulgt sektoren tett med jevnlige rapporter gjennom hele koronapandemien, og arbeidet med både koronaordningene og de kunstfaglige tilskuddsordningene gir god innsikt i hva som rører seg i den norske kunst- og kultursektoren. Kulturrådet jobber også med bl.a. kulturøkonomi, kreativ næring, internasjonalt kultursamarbeid og museumssektoren.
– Før pandemien sysselsatte sektoren vår 36 000 mennesker og omsatte for 39 milliarder kroner. Våre beregninger viser at en tredjedel av denne omsetningen forsvant i 2020, og at nær halvparten kan forsvinne dersom restriksjonene fortsetter i 2021, sier Danielsen.
Hun frykter en kompetanseflukt fra sektoren, og at nye talenter kan bli borte fordi det er for stor risiko ved å bli værende i bransjen. Samtidig viser den siste publikumsundersøkelsen, utarbeidet av Kulturrådet og Norsk publikumsutvikling, at mange vil være skeptiske til å delta på fysiske kulturarrangementer igjen – selv etter at de har fått en vaksine.
– Det er et omfattende og viktig arbeid, og sammen med NFI er vi godt rustet til å se hele sektoren samlet, sier Danielsen. – Sammen skal vi sikre at vi har et mangfoldig og levende kulturliv også på den andre siden av pandemien, og finne en modell som er skreddersydd for norske forhold.
Legger frem scenarioer
Gjenoppbyggingsoppdraget vil ta for seg de nærmeste årene etter 2021. I tillegg har Kulturrådet siden høsten 2020 jobbet frem en scenariorapport der det skisseres opp fire alternativer til hvordan norsk kultursektor kan se ut i 2035. Rapporten lanseres tidlig denne uken, og Danielsen tror dette arbeidet også kan bidra inn i gjenoppbyggingen.
– Scenariofortellingene kan gi oss noen viktige perspektiver også på kort sikt. Både Norge og kultursektoren vil se annerledes ut om 10 og om 20 år. Det må vi ta med oss i diskusjonene om hvilken kultursektor vi skal rigge oss for i årene som kommer.
Tidslinje for arbeidet videre:
- Mars 2021: Kulturrådets scenarioprosjekt legger frem sin rapport
- Innen 25. mars: Plan for involvering av kultursektoren
- Innen 15. april: Plan for gjennomføring av nye analyser
- Innen 1. juli: Første delleveranse fra gjenoppbyggingsprosjektet
- Desember 2021: Arbeidet ferdigstilles