Honorarer og reiseutgifter for medlemmer i råd, styre og utvalg
Som medlem i styre, råd eller utvalg i Kulturdirektoratet eller de kollegiale organene mottar du honorar for ditt arbeid. I tillegg vil det for flere være aktuelt å ha diverse reiseutlegg eller andre utlegg som kan refunderes. Her finner du gjeldende avtaler og retningslinjer for dette.
Honorarer/utbetaling av godtgjørelse
Rådsmedlemmer i Kulturrådet og styreleder i Fond for lyd og bilde honoreres halvårlig etter fastsatte satser fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
Utvalgsmedlemmer vil motta honorar for deltagelse på utvalgsmøter. Honoraret beregnes etter fastsatte satser ut fra medgåtte timer til forberedelse av saker, samt faktisk medgått tid i møte.
Utbetaling av honorar foretas av lønnsavdelingen på bakgrunn av tilsendte timelister fra fagansvarlig sekretær for utvalget. Utbetaling skjer løpende etter avholdt møte.
Ubetaling av honorarer
Rådsmedlemmer Kulturrådet | Skjer juni/desember | Fast honorar |
Styreleder Fond for lyd og bilde | Skjer juni/desember | Fast honorar |
Utvalgsmedlemmer | Etter utvalgsmøte | Etter timelister |
Det er viktig å merke seg at utvalgsgodtgjøringen er definert som honorar og ikke betaling av tjeneste og inngår derfor ikke i feriepengegrunnlaget. Honoraret er heller ikke pensjonsgivende. Godtgjøringen er personlig og kan derfor ikke utbetales til firma. Utvalgsgodtgjøring utbetales ikke ved sykdom eller annet fravær.
Fastsatte satser for utvalgsgodtgjørelse fra 1. januar 2024:
Møteforberedelser, lik sats for alle i utvalget | kr 545,- pr. time |
Møtetid for leder | kr 721,- pr. time |
Møtetid for øvrige medlemmer | kr 545,- pr. time |
For mer informasjon om godtjørelse til leder, medlemmer og sekretærer i statlige utvalg, se Statens personalhåndbok.
Statens personalhåndbok 2020 - 10 Administrative bestemmelser og kgl.res. - Lovdata
Flyreise
Bestilling av reise til møte i Kulturdirektoratet skal foretas på den for staten hurtigste og rimeligste måte, samt at inngåtte avtaler skal benyttes i forbindelse med reisen så langt dette er mulig.
Kulturdirektoratet har inngått avtale med Berg-Hansen reisebyrå, og som medlem av et råd, styre eller utvalg i Kulturdirektoratet vil du få opprettet en reiseprofil hos Berg-Hansen.
Dette er viktig mht. kommunikasjon i forbindelse med reise, og ikke minst av hensyn til sikkerhet, jfr. punktet om sikkerhet.
Ved bestilling av reise skal bestillingsreferanse alltid oppgis. Bestillingsreferanse består av en kombinasjon av bokstaver og tall: 1030 og to til fire bokstaver. Riktig bestillerreferanse for deg som styre, råd- eller utvalgsmedlem fås ved deres kontaktperson/seksjonsleder i Kulturdirektoratet.
Kulturdirektoratet minner om at reiseportalen er beregnet for tjenestereiser og at det ikke er anledning til å bruke Kulturdirektoratets avtaler til private formål.
Sikkerhet
Kulturdirektoratet understreker betydningen av å ha fokus på beredskap og sikkerhet under reisen.
Medlemmer som sitter i råd, styre eller utvalg i Kulturdirektoratet og som er på reise eller har bestilt en fremtidig reise gjennom Kulturdirektoratets reisebyråavtale med Berg-Hansen er ivaretatt i en beredskapssituasjon. For den enkelte reisende betyr dette at Berg-Hansen informerer om hendelser som berører dem, og foretar nødvendige tiltak ut i fra nivået i beredskapen som iverksettes. Alt fra f.eks. ombooking av kansellerte fly ved en streik til krisehåndtering og informasjonsflyt ved en alvorlig hendelse om terror eller personskade.
Overnatting
Hotellovernatting kan bestilles hos Berg-Hansen.
Det anbefales å være tidlig ute med å bestille hotell (husk om bestillerreferanse (1030+ 3-4 bokstaver), da prisene på hotell er flytende, hvilket betyr at det vil bli dyrere jo senere man bestiller. En annen faktor som kan bli fordyrende, hvis man er sent ute med bestilling, er at det er et stort press på hotellene i Oslo.
For møte i Kulturdirektoratets lokaler i Mølleparken anbefaler vi at du bor på Scandic Vulkan som er i kort gangavstand fra oss.
Bruk av bil, taxi, flytog/buss
Refusjon av utgifter til bruk av egen bil skjer bare når det på forhånd er gitt samtykke til dette. Skal samtykke gis forutsettes det i henhold til regulativet at det vil være en vesentlig ulempe å reise med rutegående transportmidler. Det skal opplyses på reiseoppgjøret hvem som har gitt tillatelse for bruk av egen bil.
Ved bruk av egen bil skal antall kilometer angis nøyaktig og strekningene må angis med adresse for avreisested og bestemmelsessted.
Så langt det er mulig ber vi om at det benyttes offentlig transport. Taxi bør kun benyttes når offentlig transportmiddel vanskeliggjør reisen. Bruk av taxi må være forhåndsgodkjent av leder og begrunnet i reiseregningen.
Reiseregning/refusjon av utlegg
Som styre, råds- eller utvalgsmedlem gjøres du oppmerksom på at:
- Krav om reiseoppgjør eller annen refusjon av utlegg må sendes inn snarest og senest en måned etter at reisen er foretatt, dersom annet ikke er avtalt
- Reise- og utgiftsrefusjon skjer via DFØ's selvbetjeningsportal (Betalmeg)
- Dokumentasjon på utlegg som kreves refundert skal vedlegges reiseoppgjøret som pdf- eller bildeformat.
- Utlegg til overnatting skal dokumenteres med bilag. Hvis overnattingen er dekket av NKR skal du på reiseoppgjøret kun oppgi hotellets navn og adresse og at dette er dekket av NKR.
- Alle utlegg skal dokumenteres ved bilag. Unntaket er rutegående transportmidler som blant annet flytog og buss. Disse kan refunderes uten kvittering.
- For gjennomførte reiser skal boardingkort/setekvittering sendes med reiseregningen.
Hvordan bruke DFØ's selvbetjeningsportal (Betalmeg)
Kulturdirektoratet benytter seg av DFØ's selvbetjeningsportal slik at du selv kan:
- Vedlikeholde kontaktinformasjon
- Bankkontonummer
- Registrere og følge opp krav om reise- og utgiftsrefusjon mv.
Få tilgang til løsningen
Som nytt utvalgsmedlem i Kulturdirektoratet vil du måtte levere et skjema om personopplysninger til lønnsseksjonen. På bakgrunn av de innleverte opplysningene vil lønnsseksjonen opprette en tilgang i selvbetjeningsportalen. Informasjon om denne tilgangen samt annen nyttig informasjon vil bli tilsendt den enkelte på oppgitt epostadresse.
Reiseregning, utgiftsrefusjon og honorar for honorarmottakere - DFØ
Pålogging til DFØ's selvbetjeningsportal
DFØ-appen kan brukes for levering av reiseregninger/utgiftsrefusjoner.
For hjelp med innlogging og funksjonalitet selvbetjeningsportalen, kontakt DFØ på telefon: 400 18 659 eller e-post: lonn@dfo.no.
Se filmer om hvordan du bruker Betalmeg på DFØ sin YouTube-konto.
Beskrivelse av reise- og utgiftsrefusjon
Logg på DFØ's selvbetjeningsportal
Velg «Opprett Reise- og utgiftsrefusjon»
Velg riktig skjema
- Dagreise innland u/overnatting
- Innenlandsreise m/overnatting
- Utenlandsreise
- Utgiftsrefusjon
Klikk deretter Start for å begynne å registrere reiseregningen
Start- og sluttidspunkt
Reisen starter ved avreise fra bopel eller arbeidsted, og avsluttes ved ankomst bopel eller arbeidssted. Dersom det foretas flere reiser uten opphold mellom reisene, må disse registreres på samme reiseregning. Dette for å unngå overlappende kostgodtgjørelse.
Reisemål
For reiser innenfor Oslo eller i nærheten av bosted, må adresse for oppdragssted angis dersom samtidig kreves kostgodtgjørelse (grunnet 15 km regel). For andre reiser, oppgis by eller sted.
Årsak/Formål
Reisens formål/årsak må oppgis i reiseregningen. Eventuelle møter og seminarer må angis med fullstendig tittel eller beskrivelse. Benytt kommentarfeltet for utfyllende informasjon, og legg med program/agenda hvis dette foreligger.
Regulativ
Det er overnatting som styrer regulativet. Tjenestereise på hotell kommer opp som standardvalg, og det tilsvarer overnatting på hotell. Har du overnattet på annen måte må du velge et annet regulativ:
Hotell
Gjelder ved overnatting på hotell. Overnatting må dokumenteres med bilag. Dersom overnattingen er dekket av virksomhet eller arrangør, må hotellets navn og adresse oppgis i reiseregningen.
Hybel u/kok, Pensjonat/Brakke
Når du har overnattet et sted hvor du ikke har hatt mulighet til å lage mat selv. Ikke hotell, men enklere type overnatting. Deler av kostgodtgjørelsen er skattepliktig.
Hybel/Leil/Privat m/kok
Når du har overnattet et sted hvor du har hatt mulighet til å lage mat selv. Deler av kostgodtgjørelsen er skattepliktig.
Trekkfri hyb.u/kok, Pensj/Brakke
Når du har mulighet for å hvile (betyr at arbeidstaker må kunne hvile i seng) f.eks. i lugar på båt, i sovekupe på tog o.l.
Ferie/privat opphold
Ved privat opphold i forkant eller etterkant av en tjenestereise, registreres det start- eller sluttidspunkt som ville vært aktuelt dersom reisen ble foretatt uten privat opphold. Dersom det foretas privat opphold i løpet av en tjenestereise, må det aktuelle tidsrommet registreres under Flere reisemål med regulativ Ferie/privat opphold. Det skal opplyses om private opphold i kommentarfeltet i reiseregningen
Overnattingstype
Hotellovernatting | Overnatting i lugar på båt, i sovekupe på tog | Privatovernatting ( men ikke eget hus, leilighet, hytte) |
---|---|---|
Reisetype regulativ: Hotell | Reisetype regulativ: trekkfri hybel u/kok, pensjonat/brakke | Reisetype regulativ: hybel/leil/privat m/kok |
I kommentarfeltet oppgis navn og adresse til hotell | I kommentarfeltet oppgis overnattingsmåte | I kommentarfeltet skrives Privat overnatting (ikke oppgi adresse til privat overnatting ) |
Registreres fradrag for frokost og påspanderte måltider | Registreres fradrag påspanderte måltider | Registreres ikke fradrag for frokost men for påspanderte måltider |
Har ikke krav på nattillegg | Har ikke krav på nattillegg | Har krav på nattillegg |
Kostgodtgjørelse
Satser for kostgodtgjørelse, kilometer, og kilometertillegg (passasjertillegg) er faste satser som ligger inne i systemet. Beløpet styres av antall timer du registrerer i feltene for start- og sluttdato på reisen.
Reiser fra og med 6 timer til og med 12 timer | Sats 342,- |
Reiser over 12 timer | Sats 637,- |
Reiser med overnatting | Sats 872,- |
For reiser med kortere enn 15 km kan utgifter til kost refunderes etter kvittering, dersom det er ikke mulig å innta måltidet på eget arbeidssted, i kantine eller annet spiserom på oppdragsstedet. Beløpet er begrenset til de satser som gjelder for ulegitimert kostgodtgjørelse.
Utgiftene til kost reduseres (registreres fradrag for kostgodtgjørelse)ved at det foretas et måltidstrekk når arbeidsgiver eller oppdragsgiver dekker utgiftene til et måltid (frokost, lunsj eller middag). Dette gjelder uansett om man velger å spise eller ikke.
For reiser innenlands er trekket på 20% for frokost, 30% for lunsj og 50% for middag.