Fremtidsutsikter
Rådet vil fortsette arbeidet med de strategiske satsingsområdene – gi rom for flere stemmer, uttrykk og estetiske praksiser, sørge for relevant og tilgjengelig kunst og kultur for og med barn og unge, og utvide ytringsrommet i kulturlivet og samfunnet. Rådet virkeliggjør målsettingene først og fremst gjennom tilskudd og prioriteringer av de økonomiske rammene til rådighet. Men vi vil også i samarbeid med sekretariatet øke innsatsen for å nå ut til nye søkere og til uttrykksformer, miljøer og geografiske områder som er underdekket. Vi vil fortsette arbeidet med å balansere kunst- og kulturfeltets behov for stabilitet og langsiktighet med behovet for endringer og nye initiativ. Kunst- og kulturfeltets bidrag til et mer bærekraftig samfunn vil også stå høyt på agendaen. Kulturrådet vil søke mer kunnskap og vil også vurdere tiltak i tilknytning til forvaltningen av ordninger i Kulturfondet.
Vi ser at kunst- og kultursektoren står midt i flere store utfordringer. Kostnadsøkninger i samfunnet utfordrer rammebetingelsene for både kunstproduksjon og formidlingsarenaener. Kunstnerøkonomien er i utgangspunktet svak, og økte prosjektkostnader gir ytterligere press på kunstnernes honorarnivå. Konsekvensene av pandemien merkes fortsatt av mange arrangører gjennom lavere publikumsoppslutning og bortfall av inntekter. Situasjonen påvirker diskusjonene i utvalg og råd om tilskuddsnivå og hvordan vi fortsatt skal klare samtidig å sikre fornyelse, forutsigbarhet, sjangerbredde og god geografisk fordeling.
Kulturfondets andel av det samlede kulturbudsjettet har vært nedadgående det siste tiåret og er i dag på omkring 6,7 % (medie- og likestillingspolitikken unntatt). Vi mener dette er langt under det som burde være en rimelig andel – til det frie og ikke-institusjonelle kunst- og kulturlivet og til forvaltning på armlengdes avstand fra politikken. Det er også en langt under rimelig andel til det brede og sammensatte ansvaret som ligger til rådet og Kulturfondet. Rådets langsiktige mål er at 10 % av kulturbudsjettet skal tilfalle det frie feltet gjennom Kulturfondet.
I 2023 vil sannhets- og forsoningskommisjonen levere sin rapport. Rådet ser fram til å sette seg inn i rapporten og til å delta i arbeidet i etterkant av rapporten, der kunst- og kulturlivet vil og må ha en sentral rolle.
Kulturfondet har et stort potensial som kulturpolitisk virkemiddel i utviklingen av kultursektoren og samfunnet. Fondets innretning er dynamisk og legger til rette for mangfold, formidling av kunst og kultur i hele landet og en mer solid kunstnerøkonomi, og rådet vil gjerne bidra til å nå viktige kulturpolitiske målsettinger.