Kulturrådet feirer grunnlovsjubileet
Kunstnere over hele landet står klare for å feire grunnlovsjubileet i 2014. Kulturrådet støtter mange ulike prosjekter som markerer Grunnlovens 200-årsjubileum, både de som feirer fortiden og de som ser mot fremtiden.
Det er planlagt mange arrangementer i forbindelse med grunnlovsjubileet og Kulturrådet har mottatt mange søknader om støtte til prosjekter med grunnlovstema. I anledning nasjonaldagen 17. mai presenterer vi her noen av måtene Kulturrådet er med på å feire jubileumsåret 2014.
Demokrati og nasjonal identitet
Akershus Kunstnersenter arrangerer i år utstillingen 1814 Revisited – The Past is Still Present, som er en del av det offisielle programmet for grunnlovsjubileet i 2014. 26 kunstnere presenterer verk som inviterer til refleksjon og diskusjon rundt demokrati og nasjonal identitet. Utstillingen er støttet av Norsk kulturfond, og vises på tre steder: Akershus Kunstsenter i Lillestrøm, Mago A på Eidsvoll verk, og Stallgården på Eidsvoll verk i perioden 10. mai til 14. september. Ett verk vises også på fasaden på Oslo S.
Les mer om 1814 Revisited på nettsidene til Akershus Kunstnersenter.
Grunnlovsfeiring i alle sjangre
Folkemusikkprosjektet Kong Nor er støttet gjennom Kulturfondets musikerordning, det er en dansende folkemusikkforestilling som skal turnere over store deler av landet gjennom hele året og vises på alle folkemusikkfestivalene i 2014. Premieren var 10. mai på Riksscenen i Oslo. Forestillingen er en nyproduksjon som bygger på myten om sagakongen Nor som skal ha samlet det norske riket:
Forestillingen Kong Nor. Foto: Ingvil Skeie Ljones
Myten forteller om hvordan Nor samlet område sør, nor, øst og vest for Dovre til sitt rike. Dette skjedde den mens kong Svade var konge i Dovrefjell, og den mektige kong Froste var enehersker over Kveneland. Nor og broren Gor, sønner av Torre, sønnesønn til kong Froste, la i veg på ei lang reise for å finne igjen søsteren sin, Goe som plutselig hadde blitt borte. Gor dro med skip sørover gjennom Østersjøen. Han skulle lete utaskjærs og på alle øyene. Nor reiste innover og mot vest over Kjølen. Han skulle lete gjennom landet. Over alt hvor de for kom de i kamp og la under seg nytt land. Til slutt rådde de over hver sin del av landet. Men søstera var og ble borte...
I Østfold skal Borg Bispedømme arrangere salmekonserter i serien Grunnlovens musikalske bakteppe høsten 2014. Prosjektet er støttet gjennom Kulturfondets støtteordning for kirkemusikk.
Mye av aktiviteten rundt grunnlovsjubileet foregår på Eidsvoll, der skal også forestillingen TRE vises. En konsertforestilling om demokrati med trærne ved Eidsvollbygningen som bærende sceniske og musikalske elementer, og hvor treet symboliserer tredelingen i maktfordelingsprinsippet. Den norske rapperen Lars Vaular bidrar som sanger og tekstforfatter. Forestillingen er støttet av Kulturfondets musikerordning.
TRE med Lars Vaular. Foto: Gry Bruseth Traaen.
Unges deltakelse
Er ungdom interessert i grunnlovsjubileet? Hvordan får man ungdom til å ta aktiv del i demokratiet? Norsk Folkemuseum utvikler i år kurs om demokratilæring for barn og unge, hvor museumsansatte og lærere skal få nye strategier og metoder for heve sin kompetanse på utdanning til demokratisk medborgerskap. Prosjektet er også ment å vise museenes utvidete samfunnsrolle, som utdanningspolitiske aktører. Kulturrådet støtter kursutviklingen gjennom utviklingsmidlene for museum og arkiv.
24. – 29. juni går UNG 2014 av stabelen i Trondheim. Arrangementet er en massemønstring av ungdomskultur i anledning grunnlovsjubileet, med syv festivaler og flere fagseminarer for unge, og voksne som jobber med unge. I løpet av fem dager skal kultur for barn og unge arrangeres og diskuteres og feires. UNG 2014 er Den kulturelle skolesekkens hovedsatsing i jubileumsåret, og den årlige prisen for beste skolesekkproduksjon – Gullsekken – skal også deles ut.
Bøker om 1814 til hele landet
Atle Næss' I Grunnlovens hus.
Hendelsene av 1814 er tema i mange bokutgivelser i år. Kulturrådets innkjøpsordninger for litteratur leverer bøker til alle norske folkebibliotek, og spesielt i sakprosabunken er det mye grunnlovsrelatert litteratur, både for voksne og barn. Blant bøkene som er kjøpt inn til norske bibliotek er Karsten Alnæs' Miraklenes år, Finn Olstads Det farlige demokratiet. Om folkestyrets vilkår gjennom to hundre år, og flere sakprosabøker for barn og unge – Jon Ewos 1814 – Nære på, Beate Muris Historien om 17. mai og Ole Røsholdts Yngstemann på Eidsvoll.
Atle Næss' I Grunnlovens hus er støttet både gjennom innkjøpsordningen for sakprosa for barn og unge og gjennom støtteordningen for faglitteratur kulturvern.
Grunnlovsdokumentene
Også i Kulturrådets administrasjon jobbes det med grunnlovsjubileet i år. Mye av Grunnlovens historie er oppført i Norges dokumentarv – den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register. Det norske registeret forvaltes av en egen komité, som Kulturrådet bistår administrativt.
Oppføringer i Norges dokumentarv som er tilknyttet grunnlovsjubileet 2014:
- J.G. Adler / C.M. Falsen og Nicolay Wergelands grunnlovsutkast 1814
- Peter Motzfeldts grunnlovsutkast 1814
- Grunnloven av 17. mai 1814
- November-grunnloven, 1814 (det endelige resultatet av grunnlovsarbeidet i 1814)
- Adressene og fullmaktene til riksforsamlingen på Eidsvoll
- Mosse-konvensjonen, 1814
- Bjørnstjerne Bjørnson: Ja, vi elsker / Norsk fædrelandssang tilegnet Norges konge H.M. Kong Carl, 1863
- Godkjennelsen av det norske flagget, Statsrådssekretariatet 13. juli 1821
Den offisielle godkjenningen av handelsflagget (som senere ble det norske flagget) fra 1821, med kongens godkjennelse.
Du kan være med å foreslå dokumenter og samlinger som bør oppføres i Norges dokumentarv, neste nominasjonsfrist er 20. juni.
Les mer her: Åpent for nominasjoner til Norges dokumentarv.
Les mer om Norges dokumentarv og UNESCOs Memory of the World.
Følg Norges dokumentarv på Facebook for oppdateringer og mer av historien bak dokumentene.