Gjennomgang av Kulturrådet klar
Bilde fra omslaget av rapporten fra gjennomgangen av Kulturrådet. "Det rommet du sier vi ikke har" av Kari Steihaug. Foto: Fin Serck-Hanssen
Utredningsgruppen som ble nedsatt i desember 2013 for å gjennomgå Kulturrådets organisasjon og oppgavesammensetning, leverte i dag sin rapport og sine anbefalinger.
- Jeg takker for rapporten og setter stor pris på den grundige gjennomgangen utredningsgruppen har foretatt. Her er det mange interessante vurderinger og anbefalinger. Rapporten vil bli sendt på bred høring allerede i dag, så alle som ønsker det skal få anledning til å uttale seg, sier kulturminister Thorhild Widvey i Kulturdepartementets pressemelding som ble sendt ut i dag kl 12.
Les Kulturdepartementets pressemelding
Kulturminister Thorhild Widvey får overlevert rapporten fra gjennomgangen av Norsk kulturråd av utredningsgruppens leder Christine Hamnen. Foto: KUD
Utredningsgruppa anbefaler flere endringer som berører oppnevning og sammensetting av råd og fagutvalg, armlengdesoppgaver og direktoratsoppgaver.
- Gjennomgangen av Kulturrådet er et viktig arbeid der vurderingene er gjort med utgangspunkt i perspektiver og prinsipper for forståelsen av Kulturrådets rolle og funksjon i kulturlivet. Det er mange interessante anbefalinger utredningsgruppa kommer med. Vi er nå spent på hvordan forslagene mottas av aktørene, og er glad for at den sendes ut på bred høring, sier direktør Anne Aasheim.
Hovedtrekkene i utredningsgruppens anbefalinger:
Kulturdepartementets hovedpunkter med de første kommentarene fra direktør Anne Aasheim, rådsleder Yngve Slettholm og utvalgsleder for statens kunstnerstipend Alfhild Skaardal.
Rådet (det kollegiale organet)
Anbefales videreutviklet og forsterket som overordnet strategiorgan. Rådets hovedoppgave bør være å sikre en god og hensiktsmessig fordeling av midlene i Norsk kulturfond, samt å tilrettelegge for en helhetlig forvaltning i fagutvalgene og for utvikling i kulturfeltet. Det foreslås endringer både i prosessen for oppnevning av rådet og for sammensetningen av medlemmene i rådet. Fagutvalgenes rolle styrkes, blant annet ved at de får vedtaksmyndighet i alle tilskuddssaker.
- Det er konstruktivt at utvalget anbefaler å videreutvikle og forsterke rådet som overordnet strategiorgan, og at fagutvalgenes selvstendige rolle styrkes, sier rådsleder Yngve Slettholm i en første kommentar.
Tilskuddssystemet
Utredningsgruppen anbefaler også å gjøre endringer med sikte på å forenkle og å skape transparens i tilskuddssystemet som forvaltes av rådet, deriblant en omstrukturering av noen av tilskuddspostene. Mange av tiltakene på post 74 Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd foreslås flyttet inn i Norsk kulturfond, mens de øvrige foreslås flyttet til budsjettposter som forvaltes av Kulturdepartementet.
- Forslaget om å rydde opp og flytte deler av post 74 inn i Kulturfondet er helt i tråd med hva vi ønsker, og det vil tydeliggjøre rådets oppgaver, sier Slettholm.
Forvaltningen av Statens stipend og garantiinntekter for kunstnere
Videre anbefaler utredningsgruppen endringer i forvaltningen av Statens stipend og garantiinntekter for kunstnere. Gruppen mener det er behov for at prosjektstøtte og kunstnerstøtte i større grad ses i sammenheng. De mener videre at det er rom for betydelige forenklinger i komitéstrukturen. I sammenheng med dette, og i tråd med prinsippet om armlengdes avstand, mener utredningsgruppen at de statlige stipendordningene bør forvaltes av stipendkomiteer som er uavhengige både av politiske myndigheter og av interesseorganisasjoner. Utredningsgruppen foreslår derfor at ordningen med statlige stipend- og garantiinntekter i framtiden forvaltes av stipendkomiteer oppnevnt av rådet.
- Både Løkenrapporten og Stortingsmeldingen for visuell kunst har signalisert endringer om oppnevning av stipendkomiteene og Utvalget. Utvalget har selv tidligere tatt til orde for forenklinger og justeringer, dog ikke så omfattende som foreslås nå. Det kan være en utfordring både økonomisk, faglig, praktisk og juridisk å få den nye modellen til å fungere på en god måte. Forslaget innebærer et brudd med en langvarig tradisjon i norsk kunstnerpolitikk, og vil trolig bidra til en bred og interessant debatt, sier leder for Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere, Alfhild Skaardal i sin første kommentar.
Utredningsgruppen under pressekonferansen 2. juni. Kulturminister Thorhild Widvey (t.v), Christine Hamnen, Anne Aasheim, André Støylen og Sigrid Røyseng. Foto: Kulturrådet
Rådsleder Yngve Slettholm synes anbefalingen er interessant.
- Det er interessant at gruppa har vurdert forvaltningen av kunstnerstipendene. I stortingsmeldingen om visuell kunst som kom i 2012, ble det også foreslått at Kulturrådet skal vurderes som alternativ fordelingsinstans. Nå ser jeg fram til videre diskusjon, sier Slettholm.
Fagadministrasjonens oppgavesammensetning
Utredningsgruppen anbefaler også endringer i fagadministrasjonens oppgavesammensetning. Blant annet foreslås oppgaver på arkivfeltet overført til Riksarkivaren. Det fremmes også forslag om at Kulturrådets rolle i forvaltningen av utviklingsmidler på kulturvernfeltet endres.
Utredningsgruppen mener det er behov for å tydeliggjøre skillet mellom ulike oppgavetyper i Kulturrådets fagadministrasjon, det vil si de typiske sekretariatsfuksjonene og de mer direktoratspregede oppgavene. Mens et mindretall i utredningsgruppen finner at dette krever en deling av fagadministrasjonen, har gruppens flertall kommet til at dagens organisering kan videreføres. Flertallet anbefaler likevel en navneendring, slik at det kollegiale organet og fagadministrasjonen får hvert sitt navn.
- Kulturrådet har fått tilført mange nye oppgaver gjennom årene, og det er derfor nyttig med en samlet gjennomgang av hele vår portefølje. Utredningsgruppa har arbeidet hurtig og intenst, og kommet med anbefalinger som berører oppnevning og sammensetting av råd og fagutvalg, armlengdesoppgaver og direktoratsoppgaver, sier Anne Aasheim.
Aasheim har selv sittet i gruppa, men har ikke hatt faglige eller politiske føringer fra sin arbeidsgiver Kulturdepartementet i forbindelse med arbeidet i utvalget, men har vært oppnevnt i kraft av sin fagkompetanse. Som virksomhetsleder har Aasheim ikke tatt stilling til de anbefalingene i rapporten som berører fagadminstrasjonens oppgavesammensetting.