Vurdering av utflytting av oppgaver
Kulturrådet har på oppdrag fra KUD vurdert om det er administrative oppgaver som kan lokaliseres andre steder enn i Oslo. Foto: Ilja Hendel
Kulturrådet har fått i oppgave fra Kulturdepartementet å vurdere om det er administrative oppgaver i virksomheten som kan lokaliseres andre steder enn i Oslo. Fagadministrasjonen har nå overlevert et notat der ulike forslag vurderes.
Målet med vurderingen er å knytte tettere kontakt med fagmiljøer andre steder i landet, og slik styrke administrasjonens kompetanse og arbeid og legge til rette for større regionalt og geografisk mangfold.
Her kan du laste ned notatet. (pdf)
- Vi har gått løs på oppdraget med stor interesse, og ser i sum at det er mange muligheter. Vi mener at det er viktig med et samlet Kulturråd, men ser likevel at det er noen administrative oppgaver som kan flyttes ut, sier fungerende direktør i Kulturrådet Vibeke A. Mohr.
Kontor på Vestlandet
I rapporten foreslås det at noen oppgaver kan flyttes helt ut av Kulturrådets portefølje, slik som Statens utstillingstipend (5 mill. kr) og sekretariatsarbeidet for Memory of the world (Verdens dokumentarv).
- Dette er oppgaver som kan løses bedre andre steder enn hos oss, sier Mohr.
Et av forslagene som vurderes i rapporten, er å opprette et eget kontor på Vestlandet som jobber med kulturnæringssatsingen spesielt. Det foreslås å flytte forvaltningen av satsingen til dette kontoret, samt andre relevante oppgaver som berører tematikken.
I tillegg har Kulturrådet fått i oppdrag å utrede et forslag om styrking og utvikling av de regionale kompetansesentrene for musikk. Under forutsetning av en styrking og utvikling av sjangeruavhengige sentre, foreslås det at sentrene kan få oppgaver med å videreformidle midler til kompetansetiltak og arrangører. Forslaget trenger nærmere utredning, og ulike forslagsmodeller vil etter hvert sendes på høring.
- Et helhetlig blikk
Notatet ble oversendt Kulturdepartementet forrige uke og vil bli vurdert av departementet i løpet av sommeren. Kulturrådet håper at forslagene blir tatt godt imot, og understreker at kunst- og kulturfeltets beste har stått sentralt i fagadministrasjonens vurdering.
- Vi har hele veien hatt et blikk for det nasjonale og for kvalitet. Norge er et lite land og de profesjonelle kunst- og kulturmiljøene utenfor institusjonene er små. Da er det viktig med et fagmiljø som har et overblikk over de ulike fagfeltene og ser hvor det trengs en ekstra innsats, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl.
Hun understreker at fagadministrasjonen, som hovedsakelig jobber med tilskuddsforvaltning, får mye av sin kompetanse gjennom dialog med aktørene i feltet og de 20 000 søknadene som kommer inn hvert år. Avgjørelsene om hvem som får støtte skjer i råd, utvalg og komiteer. Disse består av 280 faglig oppnevnte medlemmer fra hele landet.
- Vi ønsker å legge til rette for enda bedre dialog og samhandling i hele landet, men vi mener det er viktig med et samlet, faglig sterkt og uavhengig Kulturråd for å ivareta det profesjonelle kunst- og kulturlivet. Samlet forvalter Kulturrådet ca 10 prosent av det statlige kulturbudsjettet. Selv om andel ikke er så stor, er midlene avgjørende for å stimulere til nyskaping og mangfold i kunst og kultur, sier kommunikasjonsdirektør i Kulturrådet Janne Stang Dahl.
Her kan du laste ned notatet. (pdf)