Søk støtte
Den selektive innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne
Se vedtakslisterViktig melding:
Søknadsfrister
Søknadsfristene er 15. i angitt måned kl. 13., men brukerstøtte gis bare innenfor ordinær kontortid.
Språklige endringer
Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.
Søknadsfrist
aug
15
2025
Kl. 13:00
Hva skal ordningen bidra til (formål)?
Formålet med ordningen er å sørge for at ny norsk skjønnlitteratur for voksne blir skapt, utgitt, spredt og lest. Innkjøpsordningen skal legge til rette for at utgivere som er under etablering, kan få titlene sine vurdert og kjøpt inn til bibliotekene. Slik kan de bidra til det litterære mangfoldet.
Hvilke bøker kan kjøpes inn?
Boken må være ny norsk skjønnlitteratur for voksne.
Med skjønnlitteratur mener vi romaner, noveller, kortprosa, lyrikk, dramatikk, dramatikk i bunden form og billedbøker. Vi regner også faktabaserte og faglige bøker som skjønnlitteratur hvis de har et tilstrekkelig dikterisk preg.
Boken må enten være
- skrevet på norsk (bokmål, nynorsk eller dialekt) eller
- oversatt til norsk fra samisk, et nasjonalt minoritetsspråk eller et annet språk eller
- oversatt til norsk fra et annet språk hvis det er et originalverk som ikke har vært ugitt tidligere eller
- en gjendiktning av lyrikk til norsk
Med ny mener vi at boken kommer ut som originalverk samme år som dere søker. For dikt- og novellesamlinger kan imidlertid inntil halvparten av innholdet være publisert før, men boken må framstå som et nytt, helhetlig verk. Er boken oversatt fra samisk eller et nasjonalt minoritetsspråk, kan ikke originalverket være eldre enn fem år når dere søker. Hvis forfatteren av boken er død, kan dere søke i inntil fem år etter at forfatteren gikk bort.
Frist for å melde på bøker
Fristen for å melde en bok på ordningen avhenger av utgivelsesdatoen:
utgivelsesdatoen for boken | frist for å melde boken på ordningen |
---|---|
1. januar - 30. juni | 15. februar |
1. juli - 31. desember | 15. august |
Hvem kan søke?
Ordningen retter seg mot nye skjønnlitterære forlag og selvpublisister. Det er bare utgivere som har publisert egenskrevne eller andres skjønnlitterære titler i mindre enn fem år, som kan søke. Utgiveren må ha norsk organisasjonsnummer.
Det er viktig at dere som utgiver har inngått en avtale med forfatteren og eventuelle andre opphavspersoner (som illustratører og gjendiktere) før dere søker.
Det er ikke mulig å melde på bøker i mer enn fem år. Dere kan søke om innkjøp på den selektive ordningen uavhengig av femårsregelen for bøker oversatt fra samisk og nasjonale minoritetsspråk (kvensk, romani og romanes) til norsk.
Vi forutsetter at dere gir ut boken uavhengig av om Kulturrådet vedtar å kjøpe den inn eller ikke.
Enbokregelen - bare én bok i året per forfatter
Husk at en forfatter vanligvis bare kan ha én bok for voksne og én bok for barn og unge meldt på innkjøpsordningene for skjønnlitteratur hvert kalenderår. Dette kalles «enbokregelen».
Enbokregelen gjelder for denne ordningen og den automatiske innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne under ett. Det betyr at forfatteren ikke kan ha mer enn én bok påmeldt innkjøpsordningene for skjønnlitteratur for voksne samme år.
Dere kan søke om dispensasjon fra enbokregelen på vegne av forfatteren. Det må dere gjøre før den første boken utgis. Søknaden må begrunnes.
Hvordan blir søknaden vurdert (vurderingskriterier)?
Bokens sjanger bestemmer hvilket vurderingsutvalg som behandler søknaden om innkjøp:
- Vurderingsutvalget for prosa behandler romaner, noveller, kortprosa, billedbøker med prosatekst og tekstløse billedbøker for voksne.
- Vurderingsutvalget for lyrikk behandler lyrikk, inkludert gjendiktninger og billedbøker med lyrisk tekst.
- Vurderingsutvalget for dramatikk behandler dramatikk, filmmanus og TV-manus.
I vurderingen ser utvalget etter om boken
- framstår som et helhetlig litterært verk
- har god nok kunstnerisk, språklig og håndverksmessig kvalitet innenfor sin sjanger
- har gjennomgått nødvendig redaksjonelt arbeid
Vurdering av innkjøp under ordningen foregår to ganger i året. I tillegg til å vurdere bøkenes kvalitet skal utvalget prioritere bøkene innenfor en budsjettramme. Det betyr at hvor mange titler som kan kjøpes inn, bestemmes av det årlige budsjettet og utvalgets vurderinger av hver enkelt tittel.
Hvis valget står mellom to utgivelser av like høy kvalitet som begge vurderes som gode nok for innkjøp, prioriterer utvalget bøker oversatt fra samisk og nasjonale minoritetsspråk.
Vurderingsutvalget kan innhente uttalelser fra fagkonsulenter der det er nødvendig, for eksempel når de skal vurdere billedbøker eller utgivelser oversatt fra samisk og nasjonale minoritetsspråk. For gjendiktninger vil Kulturrådets sekretariat hente inn konsulentuttalelser om den språklige gjengivelsen av diktene på norsk. Uttalelsene legges fram for vurderingsutvalget.
Utvalget kan flytte en bok som skal vurderes, til et annet utvalg dersom de vurderer at utgivelsen hører til under en annen innkjøpsordning. Når dere søker på en selektiv ordning, kan ikke boken flyttes til en automatisk ordning.
Vurderingsutvalget har fått delegert vedtaksmyndighet fra Kulturrådet. Når utvalget har vurdert bøkene, legger de fram vedtakslistene for Kulturrådet til orientering.
Mer om utvalget som vurderer søknaden
Det er Kulturrådet som bestemmer hvem som sitter i vurderingsutvalgene, og de oppnevnes for to år om gangen. Vurderingsutvalgene skal representere en bredde i litteratursyn og ha kunnskap om ulike sjangre. De skal samlet ha en kombinasjon av forfatter-, forlags- og bibliotekerfaring og/eller erfaring fra akademia.
I utvalget for lyrikk skal det alltid være ett medlem med erfaring fra gjendiktning. I utvalget for prosa skal det være ett medlem med kompetanse innenfor kriminallitteratur.
Når et nytt vurderingsutvalg skal oppnevnes, blir relevante organisasjoner og foreninger på litteraturområdet bedt om å komme med innspill og forslag til utvalgsmedlemmer.
Dette må søknaden inneholde
En søknad består av søknadsskjemaet og en trykt bok. Søknadsskjemaet er hoveddokumentet.
Når boken er trykt, skal dere umiddelbart sende den direkte til vurderingsutvalgets medlemmer. Dere skal i tillegg sende et eksemplar til Kulturrådets sekretariat. For søknader som gjelder gjendiktninger, må dere i tillegg legge ved originalverket. Leseeksemplarene blir ikke returnert.
Er forfatteren og utgiveren av boken samme person? Da må dere legge ved en uttalelse fra en uavhengig konsulent eller redaktør som har gått gjennom manuskriptet.
Er dere usikre på hvilken sjanger boken tilhører? Da velger dere den sjangeren dere mener passer best, og forklarer hvorfor i søknadsskjemaet.
Alle bøker, med unntak av billedbøker, kjøpes inn både som trykte bøker og som e-bøker. Dersom dere ikke kan levere boken som e-bok, må dere søke om dispensasjon fra kravet før dere søker på denne ordningen. Søknaden må begrunnes.
Når dere sender inn en søknad, aksepterer dere samtidig vilkårene og betingelsene i søknadsskjemaet og disse retningslinjene.
Hvis boken blir kjøpt inn
Når søknaden er behandlet av vurderingsutvalget, vil dere få beskjed om boken kjøpes inn eller ikke.
Dersom boken blir kjøpt inn, får dere praktisk informasjon om innsendelse av bøker, fakturaen og frister i vedtaksbrevet.
Slik skal beløpet fordeles
Kulturrådet betaler ett samlet beløp til dere som utgiver for hele innkjøpet. Dette beløpet skal dekke både deres og forfatterens andel. Dere skal betale ut pengene (royaltyen) til forfatteren senest 14 dager etter at dere har mottatt beløpet.
Hvordan beløpet fordeles mellom utgiver og forfatter, avhenger av sjangeren.
Det er viktig å være klar over at beløpene i betalingstabellene kan endre seg fra år til år. Beløpene avhenger blant annet av hvor mye penger Kulturrådet vedtar å fordele til ordningen innenfor de økonomiske rammene Stortinget har fastsatt.
Slik leverer dere bøker
Dersom boka blir kjøpt inn, skal dere sende trykte bøker og e-bøker innen 14 dager til Kulturrådets distributør. Kulturrådets distributør sørger for at bøkene som kjøpes inn, blir tilgjengelige for utlån i bibliotekene. Digital sikkerhet er et sentralt element.
Bibliotekene skal ivareta og gi tilgang til de innkjøpte bøkene i minst fem år. Utgivelsesåret regnes som første år.
Vedtaksmyndighet og høring om eventuelle endringer i ordningen
Kulturrådet har den endelige vedtaksmyndigheten til å utforme innkjøpsordningen. Vurderer Kulturrådet å endre vesentlig på retningslinjene, skal forfatter- og utgiverorganisasjonene få mulighet til å uttale seg før endringene blir vedtatt. Det samme gjelder ved endringer i betalingsmodellene.
Du kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og områdeplanen for litteratur.
Legg merke til at det skilles mellom lettlest og tilrettelagt litteratur:
- Lettlest litteratur blir behandlet som andre bøker under ordningen.
- Tilrettelagt litteratur for lesesvake (med enkelt innhold) vil ikke bli behandlet under ordningen. Forlaget skal benytte frister og skjema for tilskuddsordningen for litteraturprosjekt. Dersom en bok får tilskudd, vil forlaget og forfatteren få tilskudd etter betalingsmodellene, og forlaget skal sende bøker til Biblioteksentralen som distribuerer videre til norske bibliotek. Søknader om støtte til slike verk blir behandlet av faglig utvalg for litteratur.
Søknadsskjema
Les utlysningsteksten og retningslinene for ordninga nøye før du begynner å fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet. Pass også på å lese alle hjelpetekstane. Desse finn du i søknadsskjemaet, merka med «?».
Har du problem med å registrere deg, logge deg på, velje skjema eller sende vedlegg?
Tilrådde nettlesarar
For at skjemaet skal vere mest mogleg brukarvenleg tilrår vi følgjande nettlesarar: MAC = Safari. Windows = Chrome
Søknadsfristen er endelig, og søknader som kommer inn etter fristen vil bli avvist.
Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.
Slik blir søknaden behandlet
Sjå korleis søknadene blir handsama.
Levering av bøker og tilgjengeliggjøring i bibliotek
Leveringsadresse for :
Innkjøpsordning for skjønnlitteratur
Kulturdirektoratet
Postboks 4808 Nydalen
0422 Oslo
Mobilnummer som benyttes til sending av pakker er 457 37 163.
Levering til bibliotek:
Det skal leveres 623 papirbøker og 150 e-bøker.
Se Biblioteksentralens nettsider for en beskrivelse av levering av e-bøker.
Leveringsadresse for papirbøker:
Biblioteksentralen
OrbitArena
Industriveien 18
2069 Jessheim
Betaling
Betalingstabeller for 2025
For 2024-titler skal disse betalingstabellene brukes
PROSA VOKSEN – 623 P-BØKER OG 150 E-BØKER
Format og målform | Forfatter | Forlag | Faktura til Norsk kulturfond |
Både p-bok og e-bok begge målformer | 100 000* | 171 500 | 271 500 |
*Innbakt i forfatterhonoraret ligger eventuelle honorarer også til illustratør, gjendikter, o.l. Samme fordelingsnøkkel skal benyttes som i kontrakt inngått mellom forlag og opphavsmenn. Dersom forfatteren har bidratt økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal forfatterens andel av betalingen for et innkjøp økes med samme beløp. Forlagsandelen reduseres tilsvarende.
LYRIKK VOKSEN – 623 P-BØKER og 150 E-BØKER
Format og målform | Forfatter | Forlag | Faktura til Norsk kulturfond |
Både p-bok og e-bok begge målformer | 90 000* | 123 000 | 213 000 |
*Innbakt i forfatterhonoraret ligger eventuelle honorarer også til illustratør, gjendikter, o.l. Samme fordelingsnøkkel skal benyttes som i kontrakt inngått mellom forlag og opphavsmenn. Dersom forfatteren har bidratt økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal forfatterens andel av betalingen for et innkjøp økes med samme beløp. Forlagsandelen reduseres tilsvarende.
DRAMATIKK VOKSEN– 623 P-BØKER OG 150 E-BØKER
Format og målform | Forfatter | Forlag | Faktura til Norsk kulturfond |
Både p-bok og e-bok begge målformer | 70 000* | 110 500 | 180 500 |
*Innbakt i forfatterhonoraret ligger eventuelle honorarer også til illustratør, gjendikter, o.l. Samme fordelingsnøkkel skal benyttes som i kontrakt inngått mellom forlag og opphavsmenn. Dersom forfatteren har bidratt økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal forfatterens andel av betalingen for et innkjøp økes med samme beløp. Forlagsandelen reduseres tilsvarende.
BILDEBØKER VOKSEN (FIREFARGET OG SVARTHVITT) – 623 P-BØKER
Format og målform | Forfatter | Forlag | Faktura til Norsk kulturfond |
P-bok begge målformer | 100 000* | 126 500 | 226 500 |
*Innbakt i forfatterhonoraret ligger eventuelle honorarer også til illustratør, gjendikter, o.l. Samme fordelingsnøkkel skal benyttes som i kontrakt inngått mellom forlag og opphavsmenn. Dersom forfatteren har bidratt økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal forfatterens andel av betalingen for et innkjøp økes med samme beløp. Forlagsandelen reduseres tilsvarende.
I henhold til økonomireglementet i staten utbetaler ikke Kulturrådet fakturaer til virksomheter som har forfalte tilbakebetalingskrav. Faktura må sendes elektronisk i EHF-format. Elektronisk fakturaadresse er Norsk kulturfonds organisasjonsnummer 891 991 762. Elektronisk faktura er ikke pdf-fil i e-post eller link til fakturahotell. For mer informasjon om EHF-faktura, se: https://dfo.no/kundesider/fakturahandtering.
Fakturaen må inneholde følgende informasjon
- referansenummer
- hvilken innkjøpsordning boka er påmeldt
- hvilken påmeldingsrunde boka er påmeldt
- navn på forlag, forfatter og tittel
- sjanger (prosa, lyrikk, dramatikk eller bildebok)
- ISBN-nummer for trykt bok
- ISBN-nummer for e-bok
- beløp
Styringsdokumenter
Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på det mange lurer på om innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur.
Ofte stilte spørsmål til innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur