Ofte stilte spørsmål til innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur
Her finner du svar på det mange lurer på om innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur.
Det er fire innkjøpsordninger for ny norsk skjønnlitteratur:
Den automatiske innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne
Den selektive innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne
Den automatiske innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for barn og unge
Den selektive innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for barn og unge
For bibliotek
Biblioteksentralen har en avtale med Kulturrådet om distribusjon av kulturfondbøkene og derfor skal henvendelser om levering, adresseendring og plasting gjøres til Biblioteksentralen: kundeservice@bibsent.no.
Se også ofte stilte spørsmål ‒ Kulturfondbøker
Henvendelser som gjelder tildeling og fordeling av kulturfondbøker eller adresseendringer gjøres til Sekretariat for bibliotekutvikling: bibliotekutvikling@nb.no.
Se her for gjeldende fordelingsnøkkel.
Hvilke bibliotek kan motta bøker?
Norske folkebibliotek mottar bøker gjennom ordningen, i tillegg distribueres bøker via folkebibliotekene til enkelte skolebibliotek.
Hvilke bøker sendes til bibliotekene?
Bøkene som blir meldt på de automatiske innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur for hhv. barn og unge og voksne sendes bibliotekene via Biblioteksentralen på utgivelsesdato, før de blir behandlet av Kulturrådets vurderingsutvalg. Dette innebærer at bibliotekene kan motta noen bøker som senere blir vedtatt avslått.
Bøkene som blir meldt på de selektive innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur for hhv. barn og unge og voksne vurderes i forkant av utsendelse til bibliotekene. Da er det kun innkjøpte titler som blir sendt ut, og det tar noe lenger tid før disse bøkene kommer til bibliotekene.
Hvor finner jeg oversikt over hvilke bøker som er meldt på og kjøpt inn på innkjøpsordningen?
Se oppdatert oversikt på Biblioteksentralen sine nettsider.
Se vedtakslister for innkjøpsordningene
Hvilke bøker kan meldes på innkjøpsordningen?
Ordningene gjelder ny norsk skjønnlitteratur for voksne og barn og unge som kommer ut som originalverk i søknadsåret. Med skjønnlitteratur menes romaner, noveller, kortprosa, lyrikk, bildebok, dramatikk, filmmanus og tvmanus.
Ordningene omfatter også gjendiktinger av lyrikk til norsk og nyere bøker oversatt fra samisk og nasjonale minoritetsspråk til norsk.
Se retningslinjer for ordningen for nærmere forklaring av hvilke bøker som kan meldes på.
Hvem er det som bestemmer hvilke bøker som kjøpes inn?
Kulturrådet og faglig utvalg for litteratur vedtar retningslinjer for innkjøpsordningene, og det er fire vurderingsutvalg som har delegert myndighet til å fatte vedtak om innkjøp eller avslag:
Vurderingsutvalet for skjønnlitteratur for barn og unge
Vurderingsutvalget for prosa for vaksne
Vurderingsutvalget for dramatikk
Er det mulig å få bøkene som e-bøker?
De aller fleste bøkene kjøpes og distribueres også som ebøker, se oversikt på Biblioteksentralens nettsider, samt fordeling på fylkesnivå på Nasjonalbibliotekets nettsider. Unntaket er bildebøker.
Hvordan får jeg oversikt over når bøkene sendes ut til bibliotekene?
Informasjon om puljeforsendelsene til bibliotekene sendes fortløpende ut av Biblioteksentralen. Informasjonen er også å finne på Biblioteksentralens nettsider (under fanen Kulturfond).
Hvor lang tid går det fra utgivelse til bøkene ankommer bibliotekene?
E-bøker skal leveres til Biblioteksentralen på utgivelsesdato og deretter tilgjengeliggjøres for bibliotekene umiddelbart.
Papirbøker skal normalt leveres til Biblioteksentralen på utgivelsesdato. Biblioteksentralen plaster og pakker bøkene, og distribuerer dem deretter så raskt som mulig videre til bibliotekene. Det tar normalt ca. to måneder fra utgivelsesdato til en tittel er distribuert til alle bibliotek.
Hvor lenge skal bøkene være tilgjengelig i biblioteket?
Bibliotekene er forpliktet til å beholde og formidle bøkene som kjøpes inn i fem år. Utgivelsesåret regnes som det første året.
Bibliotekene har ikke oppbevaringsplikt på bøker som er mottatt, men som senere blir vedtatt avslått.
Dersom en påmeldt bok blir vedtatt avslått skal tilgangen til eboken stenges når igangsatte utlån er utgått.
For skolebibliotek
Biblioteksentralen har avtale med Kulturrådet om distribusjon av kulturfondbøkene og derfor skal henvendelser om levering, adresseendring og plasting gjøres til: Biblioteksentralen: kundeservice@bibsent.no.
Hva innebærer ordningen med innkjøp av kulturfondbøker til skolebibliotek?
Det er en treårig ordning (2024-2026) med det formålet å gi barn og unge tilgang til et større utvalg av nye norske bøker gjennom skolebiblioteket enn de har i dag. Ordningen sørger for innkjøp og distribusjon av kulturfondbøker til skolebibliotek i grunnskolen.
Hvilke boktitler inngår i ordningen?
Titlene som inngår er de samme titlene som forlagene melder på og som kvalitetsvurderes på Kulturrådets innkjøpsordninger for skjønnlitteratur, sakprosa og tegneserier for barn og unge.
Barneskoler og 1 - 10-skoler mottar bøker som er beregnet på 1.-10. trinn, mens ungdomsskoler mottar bøker som er beregnet på 5.-10. trinn. Antallet bøker vil avhenge av hvor mange titler som meldes på og kjøpes inn av vurderingsutvalgene på innkjøpsordningene. Det kan tas utgangspunkt i at barneskoler mottar rundt 120 titler per år og ungdomsskoler litt færre.
Hvordan distribueres bøkene?
Biblioteksentralen har avtale med Kulturrådet om distribusjonen av kulturfondbøkene , og det er også Biblioteksentralen som distribuerer bøker til skolebibliotekene.
Hvordan får jeg oversikt over når bøkene sendes ut?
Det blir sendt ut ca. åtte puljer i året med barne og ungdomslitteratur. Informasjon om puljeforsendelsene kan finnes på Biblioteksentralens nettsider, se fanen Kulturfond.
Hvor lenge skal bøkene være tilgjengelig i skolebibliotekene?
Skolebibliotekene forplikter seg til å oppbevare og formidle bøkene i fem år. Utgivelsesåret regnes som det første året.
Kan jeg melde på mitt skolebibliotek?
Perioden 2024-2026 omfatter 380 skolebibliotek. Ny søknadsrunde vil bli lyst ut i løpet av 2026 for en ny treårig prosjektperiode.
Kontaktpersonen ved skolebiblioteket er endret?
Ved endring av kontaktperson sendes det e-post til post@kulturdirektoratet.no med ny kontaktinformasjon.
Rapportering
Skolebibliotekene som deltar på ordningen forplikter seg til å rapportere for hvert av de tre årene prosjektperioden varer, ved slutten av hvert år.
For forlag
De automatiske innkjøpsordningene for skjønnlitteratur for barn og unge og voksne
Hvem kan melde på bøker til ordningene?
Norske forlag og utgivere kan søke om innkjøp. I søknadsskjemaet må man oppgi norsk organisasjonsnummer. Ordningene er beregnet på etablerte utgivere (forlag og selvpublisister), det vil si utgivere som har publisert egenskrevne eller andres skjønnlitterære titler i mer enn fem år. Dette er ordninger hvor alt som blir vurdert å være av tilstrekkelig god litterær kvalitet blir kjøpt inn, men forutsetter at forlaget kan ta en økonomisk risiko ved et eventuelt avslag, siden bøkene skal leveres Biblioteksentralen på utgivelsestidspunkt og disse ikke returneres, men forlaget må tilbakebetale hele beløpet, både forlagets og forfatterens andel.
Hvordan søker man om innkjøp?
Man melder på en tittel ved å sende inn elektronisk søknadsskjema og et eksemplar av trykt bok til hvert av medlemmene i riktig vurderingsutvalg. Søknadsskjemaet må sendes inn før boka kommer ut og innenfor oppgitte frister for at boka skal bli godkjent for behandling. Fristene er:
- Ca. 15. desember for titler som utgis i perioden 01.01.-28.02.
- Ca. 15. februar for titler som utgis i perioden 01.03.-30.04.
- Ca. 15. april for titler som utgis i perioden 01.05.-30.06.
- Ca. 15. juni for titler som utgis i perioden 01.07.-31.08.
- Ca. 15. august for titler som utgis i perioden 01.09.-31.10.
- Ca. 15. oktober for titler som utgis i perioden 01.11.-31.12.
Sjekk nettsidene for å se eksakte frister som gjelder for inneværende kalenderår.
De selektive innkjøpsordningene for skjønnlitteratur for barn og unge og voksne
Hvem kan melde på bøker til ordningene?
Norske forlag og utgivere kan søke om innkjøp. I søknadsskjemaet må man oppgi norsk organisasjonsnummer. Det er kun nye skjønnlitterære utgivere (forlag og selvpublisister) som kan søke om innkjøp på ordningen, det vil si utgivere som ikke har publisert egenskrevne eller andres skjønnlitterære titler i mer enn fem år.
Hvordan søker man om innkjøp?
Man melder på en tittel ved å sende inn elektronisk søknadsskjema og et eksemplar av trykt bok til hvert av medlemmene i riktig vurderingsutvalg. Søknadsskjemaet må sendes inn innenfor oppgitte frister for at boka skal bli godkjent for behandling. Fristene er:
- ca. 15. februar for titler som utgis i perioden 01.01.-30.06.
- ca. 15. august for titler som utgis i perioden 01.07.-31.12.
Sjekk nettsidene for å se eksakt frist som gjelder.
Skal jeg søke om innkjøp på automatisk eller selektiv ordning?
Selektiv ordning (vurdering før utsending av bøker): Forlag som ikke har publisert egenskrevne eller andres skjønnlitterære titler i mer enn fem år. Påmelding til denne ordningen er begrenset til fem år.
Enkeltutgivelser oversatt fra samisk eller nasjonale minoritetsspråk til norsk kan meldes på de selektive ordningene uavhengig av om forlaget tidligere har utgitt skjønnlitterære tekster i mer enn fem år.
Alle andre forlag og i alle andre tilfeller skal de automatiske innkjøpsordningene benyttes.
Jeg er både forfatter og utgiver av en bok, hvilke krav stilles til vedlegget som skal dokumentere redaksjonell kvalitetskontroll?
Vedlegget skal være en kort uttalelse fra en uavhengig konsulent som kan bekrefte å ha gått gjennom manuskriptet før utgivelse. Det stilles ingen formelle krav til hvem som kan være konsulent, utover habilitetshensyn., dvs. bl.a. at personer med økonomiske bindinger til utgivelsen ikke kan være konsulent.
Krav til påmeldingen?
I utgangspunktet skal alle bøker unntatt bildebøker leveres og distribueres også som e-bok. For alle andre som ønsker unntak må det sendes inn begrunnet dispensasjonssøknad til post@kulturdirektoratet.no i forkant av påmelding.
En forfatter kan i utgangspunktet kun ha påmeldt innkjøp av én bok for voksne og én bok for barn og unge til innkjøpsordningene for skjønnlitteratur hvert kalenderår. Enbokregelen gjelder for de skjønnlitterære ordningene under ett, selektive og automatiske. Begrunnet søknad om eventuell dispensasjon fra denne regelen må sendes av forlag/utgiver i forkant av den første utgivelsen. Dette gjelder også ved utgivelse av antologier.
Forfatteren skriver under pseudonym og/eller ønsker ikke at forfatternavnet oppgis?
Det som oppgis i påmeldingsskjemaet vil komme på Kulturdirektoratets og Biblioteksentralens nettsider, offentlig journal osv., siden opplysningene hentes fra skjemaet.
Hvor mange vurderingseksemplarer skal jeg sende?
Alle medlemmene i det aktuelle vurderingsutvalget skal ha tilsendt et eksemplar, inkludert vara og ekstralesere. Leseeksemplarene blir ikke returnert. Adresser til de ulike vurderingsutvalgene finnes her.
Hva med fotobøker og bildebok med svært lite tekst, men som er skjønnlitterære i formen?
Ordningene omfatter også bildebøker med prosatekst og tekstløse bildebøker.
Med bildebok regnes vanligvis bøker som formidler innholdet kun gjennom illustrasjoner (tekstløs bildebok) eller bøker der det er illustrasjon(er) på hvert oppslag og der illustrasjonene til sammen utgjør minst 50 prosent av omfanget.
Inkluderes to- og flerspråklige bøker i ordningene?
Ja, det er mulig å melde på to- og flerspråklige bøker
Kan nyutgitte eldre bøker i ny språkdrakt meldes på ordningen?
Nei, nyutgitte eldre bøker i ny språkdrakt er ikke omfattet av ordningen
Med «ny» menes bøker som kommer ut som originalverk i samme år som søknadsåret.
For dikt og novellesamlinger kan under halvparten av innholdet være trykket tidligere, men utgivelsen skal fremstå som et helhetlig nytt verk. Det er ingen krav til lengde eller sidetall.
Gjendiktninger av lyrikk til norsk anses som originalverk.
Posthume utgivelser som ellers innfrir kravene, godkjennes som nye inntil fem år etter forfatterens død.
Når er en bok utgitt?
Utgivelsesdato regnes som den dagen boka er tilgjengelig for salg i bokhandlere og for publikum.
Utgivelsesdato er endret, hvilke konsekvenser har dette for påmeldingen?
Dersom utgivelsen fremskyndes slik at boka gis ut før utgivelsestidspunktet som er angitt for de ulike utgivelsesperiodene, vil søknad om innkjøp bli avvist, fordi utgivelsesdato må være innenfor utgivelsesperioden.
Dersom utgivelsen er forsinket, slik at den utgis etter neste søknadsfrist, men innenfor samme år, kan påmeldingen utsettes ved å sende en epost til Sekretariatet med ny utgivelsesdato. En påmelding kan ikke overføres fra et kalenderår til et annet. Forlaget må da trekke påmeldingen og eventuelt melde boka på på nytt påfølgende år.
Jeg er i tvil om hvilken sjanger boka har, hva gjør jeg da ved påmelding?
Meld den på i den sjangeren du mener er riktig og kryss av for sjangertvil i skjemaet. Ta ev. kontakt med Kulturdirektoratet for å avklare hvilket utvalg boka skal sendes til.
Hvilket mandat har vurderingsutvalgene?
Vurderingsutvalgene vurderer hver enkelt bok på selvstendig grunnlag i henhold til vurderingskriteriene for den enkelte ordning. På de automatiske ordningene for skjønnlitteratur skal alle de påmeldte bøkene som holder en viss kvalitet kjøpes inn, mens det for de selektive ordningene i tillegg skal prioriteres innenfor en budsjettramme.
Vurderingsutvalgenes retningslinjer for utvalgsarbeidet finnes her.
Forskjellsbehandles store og små forlag eller kjente og ukjente forfattere?
Hver enkelt bok leses, vurderes og diskuteres på selvstendig grunnlag i henhold til vurderingskriteriene for den enkelte ordning.
Hvor ofte har vurderingsutvalgene møter?
Det varierer hvor mange titler hvert av utvalgene har til vurdering, og derfor også hvor hyppig de møtes. Vurderingsutvalget for prosa for voksne møtes ca. 10 ganger per år, vurderingsutvalget for barne og ungdomslitteratur 8-9 ganger per år, vurderingsutvalget for lyrikk 8-9 ganger per år, og vurderingsutvalget for dramatikk kun én gang per år.
Hvordan får jeg svar på om boka er innkjøpt?
Når boka er behandlet i vurderingsutvalget sendes det en vedtaksmelding i Altinn. Vedtaksmelding sendes så raskt som mulig etter at vedtaket er fattet. I tillegg legges vedtakslister ut på nettsidene til Kulturdirektoratet og Biblioteksentralen etter hvert utvalgsmøte.
Hvor mange bøker skal sendes til Biblioteksentralen?
Utgivelser for voksne: 773 eksemplar (623 pbøker og 150 e-bøker) av førsteopplaget
Utgivelser for barn og unge: 1870 eller 1930 eksemplar (hhv. 1800 pbøker for barn og unge t.o.m. 4 trinn og 1860 p-bøker for barn og unge f.o.m. 5. trinn, samt 70 e-bøker for begge aldersgruppene) av førsteopplaget.
Hvordan fakturerer jeg riktig?
Det er viktig at du leser gjennom hele veiledningen og følger de ulike trinnene. Legg merke til at beløpene kan variere med sjanger, målgruppe, målform og runde, se Rutiner etter innkjøp på Kulturrådets nettsider under de ulike innkjøpsordningene. Ved en eventuell avkorting av forlagsutbetalingen går det ut melding om dette i etterkant av påmeldingsfristen, hvor forlagene får en frist for å trekke påmeldingen på bakgrunn av avkortningen.
IO-nummeret framgår av bekreftelsen sendt fra Kulturrådet på mottatt påmelding, mens AR-nummeret er bekreftelse på innsendt søknad fra Altinn.
Hvorfor har vi ikke mottatt betalingen for faktura xx?
Det kan være flere årsaker, men den vanligste er at vi ikke utbetaler fakturaer før vi får bekreftet at bøkene det faktureres for er levert til Biblioteksentralen. Om dere mener at de er levert, ta kontakt med Biblioteksentralen, da det kan foreligge en feil for eksempel i ebok-fil. Husk også at alle fakturaer skal ha 30 dagers betalingsfrist. I forbindelse med ferieavvikling på sommeren kan det imidlertid ta noe lengre tid med fakturabehandling.
Hvordan foregår utbetalingen av forfatterhonoraret?
Forlaget fakturerer Kulturrådets sekretariat i henhold til gjeldende betalingstabeller. Forlaget skal betale videre til forfatter innen 14 dager. Forfatteren skal beholde sin andel av innkjøpet også ved vedtak om avslag når forlaget har søkt de automatiske innkjøpsordningene. Utbetalingen av forfatterandel skal ikke utlignes mot andre honorarer.
Skal det faktureres for merverdiavgift?
Nei, bøker til siste omsetningsledd er unntatt merverdiavgift.
For forfattere
Hvordan foregår utbetalingen av forfatterhonoraret?
Forlaget fakturerer Kulturrådets sekretariat i henhold til gjeldende betalingstabeller. Forlaget skal betale videre til forfatter innen 14 dager. Forfatteren skal beholde sin andel av innkjøpet også ved vedtak om avslag når forlaget har søkt de automatiske ordningene. Utbetalingen av forfatterandel skal ikke utlignes mot andre honorarer.
Har det noe å si for meg som forfatter om boka meldes på de automatiske eller de selektive ordningene for ny norsk skjønnlitteratur?
Ja, for påmelding til de automatiske ordningene forplikter forlagene å betale forfatterhonorar i henhold til gjeldende betalingstabeller uavhengig av vedtak om innkjøp eller avslag. For de selektive ordningene gjelder ikke en slik forpliktelse.
Hvordan får jeg svar på om boka er innkjøpt?
Når boka er behandlet i vurderingsutvalget sendes det en vedtaksmelding i Altinn. Vedtaksmelding sendes så raskt som mulig etter at vedtaket er fattet. I tillegg legges vedtakslister ut på nettsidene til Kulturdirektoratet og Biblioteksentralen etter hvert utvalgsmøte. Spørsmål om vedtak må tas direkte med forlaget.