Hopp til innhold

Søk støtte

Tilskuddsordning - Kulturrådet

Kunstnerassistentordningen

Se vedtakslister

Viktig melding:

Ny søknadsportal

Kulturdirektoratet innfører ny søknadsportal, denne ordningen er blant de første som prøver den nye løsningen. Dette innebærer at pålogging og registrering av bruker er nytt, som betyr at tidligere søkere må registrere seg som søker på nytt. Brukergrensesnittet er nytt, og søknadsskjemaet ser annerledes ut, men vi spør hovedsakelig om det samme som tidligere. Det er ingen endringer i hvordan søknader blir behandlet av Kulturrådet. Blant endringene i den nye portalen er at du kan gjøre endringer i søknaden etter at den er sendt inn, frem til søknadsfristens utløp. Har du spørsmål, ta kontakt med brukerstøtte.

 

Språklige endringer

Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.

 

For praktisk informasjon og råd om ordningen, se også Unge Kunstneres Samfunds håndbok «9 til 5», som ble lansert i 2023. 

Hva skal ordningen bidra til (formål)?

Formålet med ordningen er å utvikle unge kunstnerskap og å bidra til profesjonalisering av kunstnere, overføre erfaring og kompetanse mellom etablerte og nyutdannede kunstnere, og øke inntektsmulighetene for begge parter.

Ordningen gir nyutdannede kunstnere mulighet til å jobbe som assistent for en etablert kollega i 50 prosent stilling i ett år, med mulighet for ett års forlengelse.

Du kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og i områdeplanen for visuell kunst.

Åpne alle

Hva kan få tilskudd?

Du kan søke om tilskudd til å ansette en assistent i 50 prosent stilling i ett år. Du kan søke flere ganger, enten med samme eller med ny assistent. Du kan få tilskudd gjennom denne ordningen maksimalt to ganger.

Hva kan ikke få tilskudd?

Denne ordningen gir ikke tilskudd til reiser, produksjon eller lignende.

Hvis assistenten må jobbe et annet sted enn det du har oppgitt som arbeidssted, må du selv dekke assistentens reiseutgifter.

Prosjekter som faller utenfor Kulturrådets formål, kan ikke få tilskudd. Formålet står i lov om Kulturrådet. Hvis søknaden faller utenfor formålet for denne ordningen, kan den bli avslått av Kulturrådets sekretariat.

Hvem kan søke?

Ordningen retter seg mot profesjonelle visuelle kunstnere som kan dokumentere høy kunstnerisk aktivitet og kvalitet. Du kan søke på denne ordningen hvis du er billedkunstner, kunsthåndverker eller fotograf. Du må ha minst fem års erfaring som aktiv kunstner for å søke.

Du må ha en intensjonsavtale med en assistent før du søker. Assistenten skal være i etableringsfasen, det vil si enten ha fullført utdanningen sin for mindre enn fem år siden eller være under 36 år.

Du kan ikke søke hvis du eller assistenten er under utdanning eller har en annen jobb som tar vesentlig tid, i assistentperioden. Dere skal bruke arbeidstiden i denne perioden på eget kunstnerskap og på det å være henholdsvis arbeidsgiver og assistent.

Også kunstnergrupper kan søke på denne ordningen. De må da oppgi hvem som skal være kontaktperson for assistenten.

Hvordan blir søknaden vurdert? (vurderingskriterier)

Søknaden blir vurdert av et av Kulturrådets Faglig utvalg for visuell kunst. Utvalget leser og diskuterer alle søknadene og bruker sin samlede kompetanse til å bestemme hvem som skal få tilskudd. Søknadene vurderes både enkeltvis og i sammenheng med de andre søknadene som er med i samme søknadsrunde.

Kulturrådet ønsker samlet å fremme et mangfold av aktører, uttrykk og estetiske praksiser, aktivitet i hele landet og at barn og ungdom møter kunst og kultur. Disse målsettingene blir tatt med i totalvurderingen når utvalget fordeler budsjettrammen de har til rådighet.

Utvalget ser spesielt etter

  • din og assistentens kunstneriske aktivitet og kvalitet
  • din refleksjon over arbeidsgiveransvaret og rollen som sosial og faglig mentor
  • din vilje og evne til å planlegge og strukturere arbeidshverdagen, overføre kunnskap og legge til rette for samarbeid
  • assistentens rolleforståelse og motivasjon
  • potensialet for at dere vil jobbe godt sammen og få gjensidig utbytte av samarbeidet

Om størrelsen på tilskuddet

Tilskuddet gis som en fast sum og skal dekke dine utgifter til lønn, arbeidsgiveravgift, yrkesskadeforsikring og administrative kostnader. Summen som går til lønn, inkluderer også feriepenger.

Assistenten skal ha en lønn tilnærmet lik trinn 50 i hovedlønnstabellen for ansatte i staten. Lønnen beregnes av Kulturrådet, er fast i tilskuddsperioden og skal utbetales månedlig. Assistenten har rett på fire ukers ferie med lønn.

Vi oppfordrer deg til å opprette en pensjonsordning for assistenten selv om stillingsprosenten er mindre enn lovens minstekrav.

Etter at lønn, arbeidsgiveravgift, yrkesskadeforsikring og ev. pensjon er betalt, kan du bruke resten av beløpet til administrasjon og regnskap.

Dette må søknaden inneholde

Søknaden må leveres gjennom Kulturrådets søknadsportal.

Dette er det viktigste som skal være med i søknadsskjemaet:

  • hva dere ønsker å oppnå kunstnerisk med samarbeidet
  • konkrete planer for perioden
  • den etablerte kunstnerens planer for å følge opp assistenten
  • den etablerte kunstnerens forståelse av rollen som arbeidsgiver, og som faglig mentor

De obligatoriske vedleggene er

  • en PDF med dokumentasjon om deg:
    • CV, visuell dokumentasjon av tidligere arbeider og intensjonsavtale mellom deg og assistenten
  • en PDF med dokumentasjon om assistenten:
    • CV, motivasjonsbrev, visuell dokumentasjon av tidligere arbeider, beskrivelse av planer for søknadsperioden og eventuell oppholds- og arbeidstillatelse

Søknadsskjema

Les utlysingsteksten nøye før du begynner å fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet. 

Har du problemer med å logge deg på eller sende vedlegg?

Se brukerstøtte

Anbefalte nettlesere

For best mulig brukervennlighet i skjemaet anbefaler vi at du benytter følgende nettlesere: MAC = Safari 6 eller nyere. PC = Internet Explorer 9 eller nyere.

Utenlandsk søker/Foreign applicant

Har du ikke norsk fødselsnummer eller D-nummer, må du kontakte support senest 14 dager før søknadsfrist. If you do not have a Norwegian social security number or D-number, contact support@kulturdirektoratet.no no later than 14 days before application deadline.

Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.

Slik behandles søknaden

Sjå korleis søknaden blir behandla.

Slik behandles søknaden - Norsk kulturfond

Hva skjer hvis du får tilskudd?

Vedtak og aksept

Når saken er ferdig behandlet, får du et vedtaksbrev i søknadsportalen, der det står om du har fått tilskudd eller avslag. Du får normalt brevet ca. 3 måneder etter søknadsfristen.

Assistenten kan ikke begynne i stillingen før du har fått bekreftet at du får tilskudd.

Du må vurdere betingelsene og gi oss beskjed om du aksepterer tilskuddet, innen fristen som står i brevet. Du mister tilskuddet hvis du ikke har akseptert det innen fristen. Hvis du trenger mer tid, må du sende en skriftlig søknad om å utsette fristen før den opprinnelige fristen går ut.

Som vedlegg til vedtaksbrevet får du en kontrakt som du og assistenten skal signere. Returner den til oss sammen med en signert arbeidsavtale mellom deg og assistenten.

Du plikter å gjøre assistenten kjent med retningslinjene for ordningen før dere signerer kontrakten. Hvis oppstartsdatoen for assistentperioden har endret seg fra det du skrev i søknaden, endrer du oppstartsdatoen i kontrakten når du returnerer den til oss. tilskuddet innen fristen som står i brevet.

Utbetaling av tilskudd

Når kontrakten og arbeidsavtalen er godkjent, vil du få utbetalt 50 prosent av tilskuddet.

Du er arbeidsgiver for assistenten og har ansvar for utbetaling av lønn med skattetrekk og feriepenger. Du har også ansvar for innbetaling av skatt, arbeidsgiveravgift og yrkesskadeforsikring.

Fem måneder etter at du har signert kontrakten med Kulturrådet, skal du sende en statusrapport med foreløpig regnskap. Når vi har mottatt og godkjent denne statusrapporten, får du utbetalt resten av tilskuddet.

Tilskuddet kan tilbakeholdes eller kreves tilbakebetalt

Hvis tilskuddet ikke blir brukt i tråd med betingelsene i vedtaksbrevet, kan Kulturrådet holde tilbake tilskudd eller kreve at det blir betalt tilbake. Det gjelder også hvis det var feilopplysninger i søknaden eller hvis du ikke har levert rapport og regnskap for tidligere tilskudd.

Hvis prosjektet endrer seg

Hvis tiltaket endrer seg mye fra det du har beskrevet i søknaden, må du søke om godkjenning av endringene for å være sikker på at du fortsatt har rett til å bruke tilskuddet. Hvordan du gjør dette, står i vedtaksbrevet.

Dersom vi ikke godkjenner endringene, kan vi holde tilbake tilskudd eller kreve tilbakebetaling.

Om rapport og regnskap

Du skal sende inn sluttrapport senest tre måneder etter sluttdatoen for ansettelsesforholdet. Sluttdatoen er det som er oppgitt i søknaden, med mindre du har avtalt utsettelse med Kulturrådet.

I rapporten skal du gjøre rede for samarbeidet og hva dere har gjennomført og oppnådd i perioden. Du skal legge ved visuelt materiale og en uttalelse fra assistenten.

Regnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt. Det skal settes opp slik at det kan ses opp mot med ordningens standardiserte budsjett.

Prosjektet kan bli evaluert

Iblant vil Kulturrådet evaluere tilskuddsordningene og prosjekter som har fått tilskudd. Hvis det gjelder ditt prosjekt, forventer vi at du bidrar med nødvendig informasjon og dokumentasjon.

Bruk Kulturrådets logo

Du må vise at prosjektet har fått tilskudd fra Kulturrådet, i ekstern kommunikasjon og markedsføring.

Logo kan lastes ned fra Kulturrådets nettsider

Gratisbilletter til ledsagere

Når det selges billetter som del av prosjektet, skal alle med ledsagerbevis få gratis billett for ledsageren.