Søk støtte
Formål for ordningen
Formålet med tilskuddsordningen er å styrke nasjonale minoriteters kultur, språk og egenorganisering. Det er et mål at nasjonale minoriteters egne organisasjoner kan fremme sine interesser overfor ulike myndigheter.
Nasjonale minoriteter er følgende grupper med langvarig tilknytning til Norge: Jøder, rom, kvener/norskfinner, romanifolk/tatere og skogfinner.
Driftstilskudd kan gis til frivillige organisasjoner som i hovedsak har sitt medlemsgrunnlag i en nasjonal minoritet. Organisasjonene må ha som formål å fremme interessene og ivareta rettighetene til en av de nasjonale minoritetene, og å bevare og utvikle den nasjonale minoritetens kultur, identitet, språk, tradisjon og/eller kulturarv.
Organisasjoner som har religiøs eller partipolitisk virksomhet som sitt hovedformål er ikke omfattet av ordningen.
Åpne alleHvem og hva kan tildeles tilskudd
Kulturdirektoratet kan gi tilskudd til drift av frivillige organisasjoner som
- har sitt medlemsgrunnlag i en nasjonal minoritet i Norge
- har som formål å fremme interessene og ivareta rettighetene til en nasjonal minoritet, og å bevare og utvikle minoritetens kultur, identitet, språk, tradisjon og kulturarv
- ikke har religiøs eller partipolitisk virksomhet som sitt hovedformål
- er registrert i Enhetsregisteret og Frivillighetsregisteret
- er demokratisk oppbygd, og har minst 100 tellende medlemmer
- er landsdekkende eller dekker et større geografisk område der minoriteten har historisk tilhold
- har aktiviteter som bidrar til å oppfylle formålet med organisasjonen
- har god økonomistyring
- ha utarbeidet årsrapport og årsregnskap som dokumenterer at den på søknadstidspunktet har eksistert i 12 måneder.
Kulturdirektoratet kan i særlige tilfeller fravike kravet i punkt 9.
Kulturdirektoratet kan fravike kravet om minst 100 tellende medlemmer når det gjelder de tallmessig minste minoritetene, og i tilfeller hvor det ikke finnes andre organisasjoner innenfor den aktuelle minoriteten.
Organisasjoner som har medlemsforeninger under seg, og som ikke kan framlegge medlemstall, kan likevel søke driftstilskudd, jf. § 7.
Lokallag av organisasjoner som mottar driftstilskudd, kan ikke søke eget driftstilskudd.
Hvilke medlemmer og lokallag regnes som tellende?
For at et medlem skal kunne telle med i beregningen etter § 2, skal medlemmet
- være oppført i organisasjonens medlemsregister med navn, adresse, fødselsår og eventuell tilknytning til lokallag
- være frivillig innmeldt
- ha fylt 15 år og ha fulle demokratiske rettigheter i organisasjonen.
For at et lokallag skal regnes med i beregningen etter § 2, skal det
- ha minst fem tellende medlemmer
- ha et styre som er valgt blant medlemmene i lokallaget
- ha aktivitet som bidrar til å oppfylle formålet med organisasjonen.
Hva blir vektlagt i vurdering avsøknaden
I søknadsvurderingen vil det bli vektlagt:
- Hvordan søknaden kan bidra til å nå målene for ordningen
- Søkerens gjennomføringsevne (herunder om det er levert rapport/regnskap for tidligere mottatte tilskudd)
- I hvilken grad søkeren har fått annen finansiering
Krav til søknaden
Søknaden skal leveres via Kulturdirektoratet elektroniske søknadsportal innen søknadsfristen. Alle obligatoriske felt i søknadsskjemaet må være utfylt. Søknader som ikke er kommet inn innen søknadsfristens utløp, ufullstendig søknader eller søknader som faller utenfor ordningen, vil bli avvist.
Søknadsskjema
Les utlysningsteksten og «Krav til søknaden» nøye før du begynner å fylle ut søknadsskjemaet. Benytt deg også av hjelpetekstene søknadsskjemaet, merket med «?».
Møter du utfordringer med søknadsskjema, kan du kontakte brukerstøtte på support@kulturdirektoratet.no eller se nyttige tips på våre nettsider.
Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.
Slik behandles søknaden
Slik behandles søknaden til tilskuddsordninger Nasjonale minoriteter
Se hvordan søknadene blir behandlet, fra søknaden sendes inn til vedtakene offentligjøres.
Prosess
-
Søkeren sender inn søknad innen søknadsfristen.
-
Søknaden registreres først i Kulturdirektoratets arkiv og sendes derfra til saksansvarlig, som fordeler til saksbehandlere 1. Saksbehandleren går gjennom søknaden og gir faglig tilrådning. Saksbehandler 1 følger saken gjennom hele prosessen, og er den som kan svare på søkerens spørsmål underveis.
-
Saken sendes videre til saksbehandler 2 og evt 3, som lager en uavhengig faglig tilrådning.
-
Tilrådningene legges fram for Kulturdirektoratets ledelse som fatter vedtak
-
Alle søkere får et skriftlig vedtaksbrev så snart saksprosessen er avsluttet. Vedtakslister publiseres på nettsidene.
Habilitet
Forvaltningslovens regler om habilitet gjelder for medlemmer og ansatte i Kulturdirektoratet. Habilitetsreglene gjelder også for medlemmer i utvalg nedsatt etter § 3 i forskrift av 27. august 1965 nr. 3554 for Norsk kulturråd, samt for eksperter, konsulenter og andre som måtte utføre arbeid eller tjeneste for rådet.
Habilitetsbestemmelsene inneholder regler om habilitet for Kulturdirektoratet og retningslinjer for habilitetsvurderingen som skal foretas. Habilitet vurderes for hver enkelt sak i hvert trinn av søknadsbehandlingen.
Les hele reglementet:
Vurdering av søknaden
Dersom det er nødvendig for søknadsvurderingen kan Kulturdirektoratet kreve ytterligere opplysninger fra søkeren.
Kulturdirektoratet kan ikke be om opplysninger som identifiserer andre medlemmer enn de som er valgt til ulike verv i organisasjonen. Kulturdirektoratet kan kontrollere søknadsopplysninger mot opplysninger som andre myndigheter kan utlevere.
Beregning av driftstilskudd til den enkelte organisasjon fastsettes ut fra størrelsen på tilskuddsposten og en samlet skjønnsmessig vurdering. Sentrale momenter i vurderingen er antall tellende medlemmer, antall aktive lokallag og aktiviteter i organisasjonen. Forskriften for ordningen definerer kravene til tellende medlemmer og lokallag.
I vurderingen av aktivitetene vil det bli lagt vekt på om de støtter opp under formålet med tilskuddsordningen, og om organisasjonen har en egen ungdomsorganisasjon eller egne aktiviteter for barn og unge.
Ved betydelige endringer siden siste regnskapsår, kan situasjonen ved søknadstidspunktet legges til grunn ved vurdering av nivået på tilskuddet.
For paraplyorganisasjoner fastsettes driftstilskuddet skjønnsmessig på et lavere nivå enn for øvrige organisasjoner.
Vilkår for bruk av og utbetaling av tilskudd
Driftstilskuddet skal benyttes det året det er gitt for og i tråd med vilkår satt i kontrakten.. Dersom det blir vesentlige avvik fra planene i løpet av året, må Kulturdirektoratet informeres uten unødig opphold.
Dersom det er vesentlige avvik fra vilkårene eller planene, kan Kulturdirektoratet sette ned tilskuddsbeløpet i løpet av året, unnlate å utbetale hele årets tildeling, kreve midlene tilbakebetalt eller avkorte utbetaling av eventuelt senere års tilskudd.
I kontrakten fremgår det om tilskuddet betales i delutbetalinger.
Vedtak om eventuelle ansettelser og fastsettelse av eventuell lønn og honorarer må fattes i tråd med organisasjonens vedtekter og skal være dokumentert skriftlig, for eksempel i styrereferat. Lønn og honorarer skal synliggjøres i organisasjonens budsjetter og regnskaper. Tilskuddsmottaker er ansvarlig for innrapportering til ligningsmyndighetene.
Reiser
Reiseutgifter kan dekkes opp til hva det koster å reise på rimeligste måte, og må ikke overstige satsene i statens reiseregulativ. Driftstilskuddet skal ikke benyttes til reiser utenfor Norden, unntatt ved reiser innenfor Europa for å ha kontakt med minoritetspolitiske organer i Europarådet, FN eller OSSE, eller i særlige tilfeller når reisen er omtalt i både søknaden og kontrakten.
Rapportering og regnskap
Tilskuddsmottaker skal levere årsrapport og regnskap for foregående år innen 1. juni påfølgende år. Årsrapport og årsregnskap skal være godkjent av årsmøtet. Når rapport og regnskap har kommet inn og er godkjent, vil andre halvdel av driftsstilskuddet utbetales.
Årsrapporten skal inneholde en beskrivelse av organisasjonens virksomhet i løpet av året, og dokumentere at gjennomførte aktiviteter er i tråd med tilskuddsordningens formål, vilkårene i kontrakten og organisasjonens egne formål og vedtekter. Den skal også gi informasjon antall tellende medlemmer ved utgangen av året.
Kulturdirektoratet kan kreve delrapporteringer gjennom hele året.
Årsregnskapet skal være satt opp i samsvar med planlagte aktivitetene og budsjettet i søknaden. Dersom det har vært avvik fra planen, eller dersom ikke hele tilskuddsbeløpet er benyttet, må dette forklares. I regnskapet må det gå klart fram hvordan tilskuddet er brukt og fordelingen på de ulike regnskapspostene.
Regnskapet skal revideres av statsautorisert revisor eller registrert revisor. I tillegg til vanlig revisjonsgjennomgang krever Kulturdirektoratet bekreftelse fra revisor på at offentlige tilskudd er spesifisert i regnskapet, og på at medlemmene som er oppgitt i årsrapporten som tellende medlemmer, har betalt medlemskontingent. Bekreftelsen skal være basert på ISRS 4400 Avtalte kontrollhandlinger. Organisasjonen må gjøre revisor kjent med disse kravene.