Over 175 millioner kroner til musikkfestivaler
Kulturrådet fordeler 175,3 millioner kroner til 187 musikkfestivaler over hele landet neste år. Det er rekord.
- Det er rekordmange festivaler som både søker og er gitt tilskudd. I tråd med Kulturrådets strategi har utvalget prioritert et økt mangfold og fornying i festivalfeltet og gitt 24 nye festivaler tilskudd på ordningen, sier Ivar Chelsom Vogt, leder av Kulturrådets musikkutvalg for arrangør- og festivalstøtte.
Se listen over tildelinger til musikkfestivaler for 2023
Blant de nye festivalene på ordningen som har fått tilskudd i denne runden finner vi Jungelfest i Bergen, Eddemannak i Varangerbotn, Balkanfest i Trondheim, Festspela i Geiranger, Monument Festival i Veggli, Polarjazz i Longyearbyen, Ravnedalen Live i Kristiansand, Odal Rockefestival i Austvatn, Larvik Gitarfestival og GRL PWR FSTVL i Fredrikstad.
Et tilbud for alle over hele landet
Kulturrådets musikkutvalg har lagt vekt på den store betydningen festivalene har for lokalt kulturliv, og understreker den viktige rollen lokale og regionale arrangører har for formidlingen av musikk utenfor de store byene. I tillegg ser utvalget etter festivaler som leder an og bidrar til bærekraft og redusert klimaavtrykk, og ønsker å vektlegge dette enda sterkere i årene som kommer.
- I en tid med økte kostnader er det ekstra viktig å tilby publikum god musikk og felles opplevelser om de bor på bygden eller i byen. Årets tildelinger forsterker en allerede god geografisk spredning av festivaltildelinger i hele landet. Et godt lokalt kulturliv er bra for både sosial bærekraft og klima, sier Vogt.
Samtidig som mange nye festivaler er kommet inn på ordningen denne gangen, er det også en rekke festivaler som har fått videreført sine tilskudd. Store festivaler som Festspillene i Bergen, Oslo World, Ultima, Festspillene i Nord-Norge, Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, Kongsberg Jazzfestival, Melafestivalen, Molde Jazz, Notodden Bluesfestival, Riddu Riddu og Trondheim internasjonale Olavsfest er noen av de 187 festivalene som fortsatt prioriteres.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er fornøyd:
- Festivaler er en vitamininnsprøytning for lokalt kulturliv! Derfor er det så bra at Kulturrådet nå gir tilskudd til rekordmange festivaler landet over. Det gjør at flere folk får gode musikkopplevelser, samtidig som det er viktig for å sikre finansiering til musikksektoren.
Fylke og sjanger
Det er behandlet 242 festivalsøknader i denne runden, og av alle søknader for 2023 har altså 187 fått bevilgning. Det gir en tildelingsprosent på 77. Møre og Romsdal topper listen med 92 prosent, mens Innlandet er i bunnen med en tildelingsprosent på 61. Vestland er imidlertid fylket som har fått flest tildelinger med 33 innvilgede søknader.
Tilskuddsmidlene er fordelt til alle sjangere, men populærmusikk har suverent flest søknader og tildelinger med henholdsvis 103 og 68. Denne sjangeren har imidlertid den laveste tildelingsprosenten med 66. I øvrige sjangere ligger tildelingsprosenten på mellom 82 og 93.
Musikkutvalget peker på at det er utfordrende tider for musikkfestivalene med galopperende priser og endret billettsalgsmønster.
- Med en begrenset økning i tildelingssummene har utvalget prioritert festivaler med relativt lave tilskudd , samt nye festivaler på ordningen. Dette er festivaler som er spesielt utsatt i disse urolige økonomiske tider og det har medført en omfordeling av potten som gjør at festivaler med store tilskudd ikke har fått innvilget sine søknadssummer, avslutter utvalgsleder Ivar Chelsom Vogt.