Skråblikk på norsk-polsk kultursamarbeid
Den polsk-norske kunstneren Dagmara Pater brukte humor da hun fortalte om kultursamarbeid på Partnershipseminar i midten av oktober. Foto: Ilja Hendel
70 kulturaktører delte erfaringer med kultursamarbeid med Polen. Den polsk-norske kunstneren Dagmara Pater mener kulturbakgrunn kan by på samarbeidsutfordringer.
13.- 14. oktober var 70 kulturaktørene i det polske kulturutvekslingsprogrammet på partnerseminar i Oslo. Målet for samlingen var å dele erfaringer om samarbeidene så langt. Gjennom EØS-midlene kan kulturaktører motta tilskudd til prosjektsamarbeid.
I internasjonale samarbeidsprosjekter samarbeider man på tvers av språk og kulturelle skillelinjer. Finnes det skiller mellom kunstnere og kulturaktører fra Norge og Polen som gjør seg gjeldende i prosjektsamarbeid?
Humoristisk om norsk-polsk samarbeid
Kunstner Dagmara Pater med kunstnernavnet Rika Mai er født og oppvokst i Polen. I dag bor hun i Norge. Hun bruker sine erfaringer, kunst og humor til å gi et skråblikk på norsk-polske samarbeidsprosjekter og hvordan ulike arbeidsmåter kan påvirke prosjektsamarbeidet.
- For eksempel er polakker mer skeptiske enn nordmenn. Det henger sammen med historien til det polske folk. Nordmenn på sin side er rolige og trygge på seg selv. Samtidig er de redde for å såre, mens polakker er mer emosjonelle som italienere. Det sier seg selv at det kan skape utfordringer når polske og norske kunstnere skal samarbeide, forteller hun Dagmara Pater
100 prosjektdeltakere
Fra våren 2013 har over 100 prosjektdeltakere fra Norge, Island og Liechtenstein deltatt i kulturutvekslingsprogrammet med Polen. De har jobbet sammen i prosjekter innenfor områdene musikk, scenekunst, visuell kunst, kulturarv og kunst- og kulturutdanning. Prosjektene varierer i størrelse og antall deltakere. Mens noen av prosjektene allerede er ferdige, har andre akkurat begynt.
Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag åpner seminaret. Foto: Ilja Hendel
Samlingen i midten av oktober var første gang alle prosjektaktørene hadde mulighet til å treffe hverandre og presentere prosjekterfaringene i fellesskap. Første del av seminardagen var dedikert til faglige presentasjoner mens det i andre del var satt av tid til at prosjektaktørene kunne presentere og diskutere prosjektene i workshops.
Mer informasjon om EØS-midlene
EØS-midlene er Norges bidrag til økonomisk og sosial utjevning i Europa. Midlene bidrar også til å styrke kontakten mellom Norge og mottakerlandene gjennom prosjektsamarbeid. Kulturrådet er med i implementeringen av kulturutvekslingsprogrammene, gir informasjon til norske aktører og veileder interesserte kulturaktører.
Kulturutvekslingsprogrammet med Polen er på 10 millioner euro. Over 100 prosjektaktører fra Norge, Polen, Island og Liechtenstein er med i 53 prosjekter.