Internasjonalt kultursamarbeid gjennom EØS-midlene
Kultursamarbeid i EØS-midlene skal bidra til sosial og økonomisk utjevning i Europa, og styrke det europeiske kulturfeltet med særlig fokus på kulturelt entreprenørskap. Det skal også bidra til sosial inkludering og demokratiutvikling, og styrke relasjonene mellom land i Europa.
Gjennom EØS-midlene bidrar Norge, Island og Liechtenstein til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Samtidig styrker EØS-midlene kontakten og samarbeidet mellom Norge og de 15 forskjellige landene som mottar midlene. I perioden 2014-2021 er det satt av 2,8 milliarder euro til ulike programmer og prosjekter. Midlene går til sektorer som er viktige for utviklingen i Europa, og hvor det samtidig er potensial og interesse for samarbeid med norske aktører. Støtten styrker også samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.
Sammen for et grønt, konkurransedyktig og inkluderende europa
De fem områdene innsatsen skal rettes mot, både supplerer og utfyller EUs egne utjevningsfond:
- Innovasjon, forskning, utdanning og konkurransedyktighet
- Sosial inkludering, ungdomsledighet og fattigdomsbekjempelse
- Miljø, energi, klimaendringer og lavkarbonøkonomi
- Kultur, sivilt samfunn, godt styresett og grunnleggende rettigheter
- Justis- og innenrikssaker
Europa deler felles verdigrunnlag og trenger felles løsninger på felles utfordringer. Derfor gjennomføres EØS-midlene i nært samarbeid med norske aktører.
Hvorfor kultursamarbeid?
Med EØS-støtte kan kultur- og kulturarvsaktører i Europa gjennomføre prosjekter, ofte i samarbeid med en norsk partner. Kultursektoren er viktig for arbeidsplasser og næringsutvikling i mange lokalsamfunn, og bidrar til økonomien i Norge og andre land i Europa. Gjennom erfaringsutveksling og nettverksbygging kan norske og europeiske kulturaktører øke egen kompetanse og skape nye verdier i nærmiljøet.
Kultursamarbeid innenfor EØS-midlene skal bidra til å fremme kulturell dialog og europeisk identitet gjennom å styrke forståelsen av kulturelt mangfold. I tillegg legges det vekt på ett eller flere av disse delmålene:
- Formidling av samtidens kunst og kultur til et bredt publikum.
- Økt forståelse for kulturelt mangfold og styrking av interkulturell dialog.
- Kulturelt entreprenørskap.
Innen kulturminnedelen av kulturprogrammene er det også mange samarbeidsmuligheter.
Se Riksantikvarens hjemmesider for mer informasjon
Samarbeidsland
EØS-midlene bidrar med 177 millioner euro til kultur- og kulturarvsprosjekter i ni land. Midlene til kultursamarbeid går til samproduksjon av kunst og kultur, publikumsutvikling og kulturelt entreprenørskap, og utgjør minst 40 millioner euro av bevilgningen.
Norske aktører kan samarbeide med aktører i følgende land: Bulgaria, Latvia, Litauen, Polen, Portugal, Romania, Slovakia og Tsjekkia (Estland har kun kulturarvsprosjekter).
Kulturrådet er norsk kontaktpunkt for ordningen og vil bistå de norske partnerne i ulike faser av prosessen. Vi deltar i utviklingen av programmene, bistår med partnersøk, informerer om utlysninger, partnerskapsseminarer og reisestøtte, følger utvelgelsesprosessen og hjelper norske partnere som deltar i prosjekter.
Hvem kan delta i prosjekter?
Norske kunstnere og kulturaktører, frivillige organisasjoner innen kultur, offentlige etater, institusjoner og andre kan delta i samarbeidsprosjekter. Det er muligheter for samarbeid innen alle typer kunst og kultur, kulturelt entreprenørskap, og innen museums- og publikumsformidling. Kultursamarbeidet skal fremme grunnleggende rettigheter og demokratiske friheter.
Norske kulturaktører som vurderer å gå inn i et samarbeidsprosjekt bør være oppmerksomme på at programmene kan være forskjellige for hvert land, ofte med ulike søknadsprosesser, størrelse på midler og krav til norsk partner. Det er viktig at også partneren i Norge setter seg godt inn regelverket og at man signerer prosjektavtale. Hvilke vilkår som gjelder i hvert land publiseres på hjemmesiden til det enkelte programmet.
Når kommer utlysningene?
Utlysningene starter våren 2019 og vil vare frem til 2022. Alle prosjekter skal være avsluttet innen april 2024.
Hva slags prosjekter kan få støtte?
- Samproduksjon av alle typer kunst
- Vandreutstillinger og turneer/konserter
- Kunst og kultur som stedsutvikling
- Kulturelt entreprenørskap
- Kompetanseheving
- Nå ut med kunst og kultur til nye grupper
- Kunstens rolle i samfunnet
- Kunstkritikk
Eksempler på tidligere prosjekter støttet av EØS-midlene finner du i vår prosjektbank her.
Mer informasjon
Interessert i å vite mer?
Følg med på vår Facebook-side EEA Grants Culture
Meld deg på vårt informasjonsbrev om kulturprogrammene til EØS-midlene
Utenriksdepartementets nettsider om EØS-midlene
Du kan også kontakte Kulturrådet på e-post: EOS-kultursamarbeid@kulturradet.no