Se opptakene fra årskonferansen i Harstad
Sara Marielle Gaup Beaska avsluttet konferansen med en jubileumsjoik.
Mer enn 400 deltok på Kulturrådets jubileumskonferanse om verdien av kunst og kultur. Vi har lagt ut samtalene, presentasjonene og de kunstneriske innslagene fra konferansen.
Åpning
Jennie Bringaker og ensemble fra Forsvarets musikkorps Nord-Norge
Messingkvintett (1979) av Rolf Wallin
Se video
Velkomsthilsen ved Yngve Slettholm, rådsleder og Vibeke Mohr, fungerende direktør
Åpningstale, Thorhild Widvey, kulturminister
Verdien av kunst og kultur
I hvert sitt innledningsforedrag reflekterte den egyptiske kulturaktivisten Basma El Husseiny og filosofen Einar Øverenget reflektere over kunsten og kulturens verdi i samfunnet.
Basma El Husseiny kom rett fra sitt kulturarbeid blant syriske flyktninger i Libanon. Hun har gjennom 20 år bidratt til utvikling av kulturpolitikk og bedre vilkår for kunstnerisk arbeid i den arabiske regionen.
Se video
Les El Husseineys innlegg (engelsk)
Oversatt og forkortet versjon av El Husseinys innlegg
Einar Øverenget bidro for noen år siden til boken Nytte og unytte, og er opptatt av å diskutere hvilken betydning størrelser som mål, middel, mening, nytte og unytte har i samfunnet vårt.
Se video
Det usynlige og unyttige – verdifullt?
Har en bok i et biblioteksmagasin verdi om den ikke lånes ut? Arkiver og museumsmagasiner er fulle av dokumenter og gjenstander – har de noen betydning når de ikke studeres eller formidles? Hva med forskning som ikke er svar på samfunnsbehov og bare når akademia? Hva er verdien av alt arbeid kunstnerbefolkningen bedriver, som ikke når et publikum? I vår tids mål- og resultatorienterte samfunnsøkonomi synes det som ikke kan vise til lønnsomhet, et publikum, en problemløsning eller et direkte resultat, å være under press. I en samtale vil vi belyse hva det betyr for samfunnet å ha et reservoar av kunnskap, kompetanse og kilder, og hvordan verdiene av det usynlige, langsomme og unyttige kan formuleres slik at det oppnår politisk beskyttelse.
Deltakere:
Jørn Mortensen, rektor Kunsthøgskolen i Oslo
Aslak Sira Myhre, nasjonalbibliotekar
Inga Bostad, filosof
Synne Skouen, komponist og skribent
Samtaleleder: Sigrid Røyseng
Kulturpolitisk historietime
Hva har vært de rådende verdier i kulturpolitikken gjennom de siste femti årene? Hva skulle forsvares da Kulturrådet ble opprettet og hvilke verdier ble frontet? Innleggene ga et overblikk over den norske kulturpolitikkens historie og Kulturrådets rolle i den.
Historiker Hans Fredrik Dahl ga et historisk riss over kulturpolitikken i Norge
Se video
Journalist og forfatter Alfred Fidjestøl snakket om Kulturrådets kulturpolitiske historie, med utgangspunkt i arbeidet med boken Eit eige rom.
Se video
Verdivalg i kulturpolitikken
Tidligere og nåværende kulturpolitikere ble samlet til samtale om hvilke verdier som har ligget og kan ligge til grunn for kulturpolitikken.
Deltakere:
Thorhild Widvey, H, kulturminister siden 2013
Anniken Huitfeldt, Ap, kulturminister 2009-12
Ola T. Lånke, KrF, stortingets kulturkomité 1997-2001
Hallgrim Berg, H, stortingets kulturkomité 1993-97
Bård Vegard Solhjell, SV
Samtaleleder: Frank Aarebrot
Kunstnerisk opptakt
Utdrag fra Kartellets forestilling DoPPler fra 2015.
Deltakere:
Sigurd Johan Heide, koreografi og dans
Ådne Kolbjørnshus, Inge Martin Helgesen, dans
Ragnhild Furebotten, komposisjon og fele
Arnfinn Bergrabb, perkusjon
Tiden det tar
Kunstnerens arbeid har ikke nødvendigvis et bestemt mål. Kunstnerens arbeid er en pågående prosess uten avkastning, men en viktig forutsetning for produksjon og formidling av kunstverk. Å tilegne seg kunst tar også tid. Strømmen av det stadig nye og tilgangen til uttrykk fra hele verden, utfordrer fordypningsevnen vår som mottakere av kunst. Hvordan står mottakers investering i forhold til arbeidet og omtanken kunstneren har lagt ned?
Kunstnere med lang og bred erfaring delte sine tanker om det kunstneriske arbeidet.
Deltakere:
Ragnhild Berstad, komponist
A K Dolven, billedkunstner
Terje Tjøme Mossige, dansekunstner
Knut Erik Sundquist, kontrabassist
Joachim Trier, filmskaper
Samtaleleder: Kristin Valla
Kunstneriske kommentarer
Presentasjon av et utvalg av Tegneklubbens produksjon gjennom gårsdagen.
Kunst for alles skyld - en samtale om samfunnsengasjert kunst
Innenfor alle kunstarter finnes kunstnere som tar tak i samfunnsaktuelle problemstillinger. Noen bruker sin egen historie og sine egne erfaringer som utgangspunkt, mens andre graver i dokumenter eller skaper fiksjonsuniverser om noe som kunne ha hendt. Kan den kunstneriske innfallsvinkelen tilby noe spesielt for å forstå den verden vi lever i? Har kunstnere et spesielt samfunnsansvar?
Vi inviterte kunstnere som arbeider med samfunnsspørsmål til samtale. Stranger kom i høst med sin nye roman Det som en gang var, som utspiller seg i et fiktivt okkupert område. Goksøyr laget i kompaniskap med Camilla Martens forestillingen FRI i vår, der vi blir kjent med menneskene i en bypark. Qaradaki har nylig vist prosjektet To my children i Kunstnerforbundet, som omhandler hans egen historie og flukt fra Irak. Moe har nettopp lansert sin nye kinodokumentar Pøbler, der hun følger langtidsledige ungdommer.
Deltakere:
Toril Goksøyr, scenekunstner
Kari Anne Moe, filmskaper
Shwan Dler Qaradaki, billedkunstner
Simon Stranger, forfatter
Samtaleleder: Karianne Bjellås Gilje
(De tre andre parallellsesjonene ble ikke filmet).
Kunst som verdikamp
Abazar Hamid og Khaled Harara er fribykunstnere som for tiden bor i Skandinavia. Vi fikk høre musikalske smakebiter av det de holder på med i dag, og de reflekterte i samtale med Tone Winje over musikkens verdi der ytringsfriheten er innskrenket, og i eksiltilværelsen med nye nettverk og nye prosjekter.
Khaled Harara er rapper og bosatt i Göteborg. Han rapper om situasjonen på Gazastripen, der han opprinnelig kommer fra, og som han måtte rømme fra.
Abazar Hamid er singer/songwriter og forfulgt for sine ytringer i hjemlandet Sudan. Han har bodd en årrekke i eksil i Egypt, og i fjor flyttet han og familien til Harstad, verdens første friby for musikere.
Samtaleleder: Tone Winje
Spenning i grenseland
Nordområdene har til alle tider vært et sammensatt område og regionen har lang erfaring med å forvalte et stort kulturelt mangfold. For tiden er landsdelen preget av brytninger. Forskjellige utgangspunkt, verdier og interesser gir ulike svar på spørsmål om industri, miljø og rettigheter. Dessuten er det langt fra Oslo til Kirkenes. Politikk som meisles ut i sør, ser ofte annerledes ut i nord, for eksempel når det gjelder forholdet til Russland. Hvordan virker dette på kunsten og kulturen? Hvilken betydning har den norske stats forhold til Russland for kunstnere som samarbeider over grensen? Og hvilken rolle spiller kunstnerisk og kulturell virksomhet i forholdet til våre naboer i nord? Vi inviterte til samtale om overskridende kultursamarbeid i storpolitikkens kjølvann.
Deltakere:
Jasmina Bosnjak, rådgiver Troms fylkeskommune
Aili Keskitalo, sametingspresident
Luba Kuzovnikova, kurator
Jens-Eirik Larsen, journalist og kulturrådgiver
Morten Strøksnes, idehistoriker, journalist og forfatter
Samtaleleder: Maria Utsi
Oppsummering og takk
Ved Yngve Slettholm, rådsleder og Vibeke Mohr, fungerende direktør
Kulturlivet i Norge joikes inn i framtiden
Sara Marielle Gaup Beaska, komposisjon/joik