Overlevelsesguide for nye kunstnere i Norge
Når en kunstner flytter til et nytt land, er det mye ny informasjon å forholde seg til. Hvordan finner man et atelier? Hvordan skaper du et nettverk? Hvor kan du søke om støtte? Nå er det hjelp å få. Prosjektet Her og der har laget en overlevelsesguide for nyankomne kunstnere til Norge med støtte fra Norsk kulturfond.
I guiden finner man en masse informasjon som er nyttig når du skal etablere deg som kunstner i Norge. Her er det oversikt over kunstnerorganisasjoner, visningssteder og nyttige ressurser som gir en bedre oversikt over kunstfeltet i Norge. I tillegg får du svar på en rekke praktiske ting du må tenke på som kunstner i Norge. Som at du må ha et organisasjonsnummer, vite om moms, levere selvangivelse og vite hvordan du fakturerer.
Vanskelig å komme inn i kunstmiljøet
Prosjektet er initiert av Marie Skeie og Motaz al Habbash som har ulike kulturelle bakgrunner fra Palestina, Japan, Norge og Brasil. De to jobber innen visuell kunst og film og gjennom sine nettverk og egne erfaringer, vet de hvor vanskelig det kan være å komme i kontakt med andre kunstnere i Norge, og finne ut hvordan kunstnerlivet fungerer. Det var bakgrunnen for prosjektet Her og der.
Sammen med TrAP (Transcultural Art Production), som er en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv, startet de opp et mentorprogram i 2019 som skaper møter mellom kunstnere, institusjoner og offentlig administrasjon og gir tilgang på informasjon om norsk kunst- og kulturliv.
Målet med mentorprogrammet er at deltakerne etter endt program har oversikt over muligheter og om hvordan kunst- og kulturlivet i Norge fungerer. Og at de kjenner til viktige kunst- og kulturinstitusjoner i Norge og har fått et større nettverk blant profesjonelle kunstnere i ulike fagmiljøer. Det er også et mål å oppnå økt mangfold av kunstnere med flerkulturell bakgrunn innen oppdrag, stipendmottakere og som arbeidstakere og arbeidsgivere innen kunst- og kulturfeltet.
Mange aha-opplevelser
Overlevelsesguiden er en forlengelse av dette, og et ønske om å nå ut til enda flere.
- Vi ser at kunstnerne i programmet får mange aha-opplevelser, spesielt når det kommer til søknadsskriving. Mange av deltakerne får også større selvtillit til å ta egne initiativ og føler seg tryggere med et nettverk i ryggen. Programmet er viktig på det kunstfaglige, profesjonelle og personlige plan for kunstnere. Noe av tilbakemeldingen vi får er at de ikke alltid vet hvor de kan henvende seg og hvor de kan få informasjon om muligheter og hvordan ting fungere i Norge. Så nå har vi fått på plass en guide som bør kunne være nyttig for kunstnere som kommer for å etablere seg i Norge. Og den kan sikkert være nyttig for norske kunstnere også, sier prosjektleder Motaz al Habbash.
Viktige erfaringer å ta med seg inn i norsk kunstliv
De to prosjektlederne er også opptatt av å understreke at dette ikke er et enveis-prosjekt, men at det også er viktig for det norske kunstmiljøet for å bli kjent med nye kunstnerskap og skape nye samarbeid. De håper at det også kan gi en inngang for institusjoner til å i større grad tenke på hvordan de kan inkludere nyankomne kunstnere.
- Skal den profesjonelle kulturen i Norge hjelpe oss å forstå verden vi lever i, må erfaringene fra personer med minoritetsbakgrunn bli en naturlig del av norsk kulturliv, sier prosjektleder Marie Skeie.
På prosjektets nettside kan du lese mer om mentorprogrammet og se portrettvideoer og digitale kunstnerpresentasjoner av noen av dem som er med i prosjektet. http://www.herogder.org/
Prosjektet har fått tilskudd både fra Kulturfondets tverrfaglige prosjektordning og fra prosjektstøtte visuell kunst. Mentorprogrammet har også fått tilskudd fra Norsk kulturfond i perioden 2018-2020.
Du kan også laste ned overlevelsesguiden her (på engelsk)