Ved søknadsfristens utløp den 15. oktober var det kommet inn 77 søknader om støtte fra hele landet. Søknadene kom fra mange ulike kunst- og kulturområder, og aktørene var alt fra grupper av enkeltmannsforetak via mindre partnerskap til etablerte næringshager og inkubatorer.
19 prosjekter i åtte fylker
De 19 prosjektene som har fått støtte er hjemmehørende i 8 ulike fylker: Oslo (7), Hordaland (3), Rogaland (2), Troms (2), Telemark, Finnmark, Sør-Trøndelag, Østfold og Oppland (alle 1). Seks av nettverksprosjektene har hele landet som arbeidsområde, og fem av prosjektene er flerårige. Prosjektene kan grupperes innenfor hovedkategoriene markedsutvikling, kompetanseutvikling, tjeneste- og produktutvikling, og samarbeid, effektivisering og faglige synergier. I tillegg til Kulturrådets vanlige ansvarsfelter som kunst og museer, er det også gitt støtte til prosjekter innenfor dataspill, mote og dokumentarfilm.
Avdelingsdirektør i Kulturrådet, Reidar Gjersvik er godt fornøyd med søknadene som kom inn til den første utlysningen, og ser frem til å se resultatene av hva midlene kan gjøre for kulturnæringsfeltet.
- Kultur som næring er viktig for kunst- og kulturfeltet, for samfunnet og for Kulturrådet. Vi er glade for å kunne gi støtte til et interessant mangfold av samarbeidsprosjekter fra hele landet, som både er nyskapende og som gir et grunnlag for å lære om ulike måter kulturnæringene kan utvikle seg videre, sier Gjersvik.
Bærekraftighet og faglig kvalitet
- I vurderingen av søknadene har vi blant flere kriterier lagt spesielt vekt på potensialet for bærekraftig næringsutvikling, faglig kvalitet, nyhetsverdi og overføringsverdi, forteller Gjersvik. Målet er at prosjektene, i tillegg til egen utvikling, skal dele kunnskap med hverandre og kultursektoren for å øke den samlede kompetansen om næringsutvikling.
Samarbeidet mellom Innovasjon Norge og Kulturrådet om et felles program for kulturnæringer er et viktig tiltak i handlingsplanen for kulturnæringer, «Fra gründer til kulturbedrift». Støtteordningen for samarbeid gjennom nettverk og samlokaliseringer er ett av tiltakene i dette programmet.
Her kan du lese mer om samarbeidet og handlingsplanen.
De 19 prosjektene som har fått støtte innebærer blant annet støtte til samarbeidstiltak, næringslokaler og nettjenester, som dekker både regionale og nasjonale behov.
Her kan du se en oversikt over alle tildelingene.
Her finner du en kort beskrivelse av de 19 prosjektene.
Her er et utvalg av de 19 prosjektene som har fått støtte:
Spillmakerlauget: Nasjonalt kompetansesenter dataspill (Bergen, Hordaland).
Spillmakerlauget ønsker å bygge et nasjonalt kompetansesenter for spillutvikling i Bergen. Medlemmene i Spillmakerlauget jobber i en kulturnæring som er i vekst med flere småaktører som etterlyser samhold, nettverk og kompetanseheving. Støtten skal gå til oppbygging av organisasjonen og å utarbeide en solid strategi for hvordan kompetansesenteret skal utformes. Viktige oppgaver er blant annet synliggjøring av norsk spillutvikling i utlandet og Norge, veiledning og introduksjoner til distribusjon og salg, samarbeid mellom spillnæringen og andre næringer, og kompetanseheving innen f.eks. etablering, skatt og økonomi.
Kultursiida: Arena for samisk kulturnæring. (Kåfjord, Troms).
Prosjektet vil skape en felles plattform for samiske kulturnæringsaktører og arbeide for å styrke inntektsgrunnlaget for bedriftene, samt skape en mer robust arena for å arbeide i fellesskap på. Prosjektet skal også arbeide for å rekruttere nyetableringer. Foreningen Kultursiida ble etablert i 2013 med formål å fremme utvikling av samiske kulturnæringer i Nord‐Troms regionen, i samarbeid med samiske kulturnæringsaktører i andre deler av Sápmi. Kultursiida er en sammenslutning av bedrifter og selskap som har sitt utgangspunkt i miljøet rundt Riddu Riddu Festivála og Senter for nordlige folk i Kåfjord.
Sant & Usant: Etablering av Sant & Usant Outreach. (Oslo).
Formålet med prosjektet er å utvikle en ny modell for å tjene penger på dokumentarfilm ved å nå et større publikum gjennom strategisk, forpliktende og langsiktig samarbeid med kulturnæringer og organisasjoner. Sant & Usant Outreach skal opparbeide spisskompetanse på å nå ut til et større publikum gjennom outreachkampanjer for enkeltstående dokumentarfilmer.
Subradar: Subradar.no (Tromsø, Troms).
Subradar er et kunstnerdrevet nettsted som forhandler nisjemusikk. Siden oppstarten i september 2012 har subradar.no stått for en ny retning innen salg og digital distribusjon av musikk i Norge og i utlandet. De samarbeider direkte med artister og plateselskap for å kutte ut mellomledd og kunne gi mer i retur tilbake til artister og plateselskap. Subradar har nylig avsluttet et markedsførings forprosjekt støttet av Introfondet og Tromsø kommune, og ønsker å fortsette satsingen og utvikle nettstedet og tilbudet videre. Målet er å bli en av de ledende forhandlerne av nisjemusikk på verdensbasis.
0047 Oslo: Forprosjekt om samlokalisering – visuell kunst (Oslo).
Et forprosjekt for mulig samlokalisering av de fire samarbeidspartnerne 0047, Unge Kunstneres Samfunn, Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet. Målet er å få til faglige og økonomiske synergier gjennom synliggjøring og tilgjengelighet i det offentlige rom, flere og bedre utstillinger, faglig utvikling i krysningspunktene mellom virksomhetene og de kunstformene de representerer, effektiv drift, og mer bærekraftig økonomi.