Hopp til innhold

Søk støtte

Tilskuddsordning

Prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen

Se vedtakslister

Viktig melding:

Ny søknadsportal

Kulturdirektoratet innfører ny søknadsportal, denne ordningen er blant de første som prøver den nye løsningen. Dette innebærer at pålogging og registrering av bruker er nytt, som betyr at tidligere søkere må registrere seg som søker på nytt. Brukergrensesnittet er nytt, og søknadsskjemaet ser annerledes ut, men vi spør hovedsakelig om det samme som tidligere. Det er ingen endringer i hvordan søknader blir behandlet av Kulturrådet. Blant endringene i den nye portalen er at du kan gjøre endringer i søknaden etter at den er sendt inn, frem til søknadsfristens utløp. Har du spørsmål, ta kontakt med brukerstøtte.

Søknadsfrist

des

03

2024

Kl. 13:00

Formål

Prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen har som formål å styrke vilkårene for kunstnere som har avsluttet sin kunstutdanning og er i startfasen av sin kunstnerkarriere.

Åpne alle

Hva kan få støtte?

Utstillinger og annen visning av samtidskunst som en enkeltkunstner eller kunstnergrupper i etableringsfasen står bak.

Hva kan du ikke søke støtte til?

Det kan ikke søkes om tilskudd til prosjekter som faller utenfor Norsk kulturråds formål.

  • dekking av underskudd
  • reisevirksomhet
  • undervisningsmateriell
  • student- og utdanningstiltak
  • prosjekter uten visningsavtale eller intensjonsavtale med visningssted
  • søkere til støtteordningen prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen kan ikke søke prosjektstøtte visuell kunst til samme prosjekt

Som hovedregel gis det ikke støtte til tiltak som er igangsatt før søknad om støtte er innsendt. Søknader om støtte til ett og samme tiltak behandles kun én gang i løpet av et budsjettår, med mindre det foreligger vesentlige endringer i prosjektet. Disse endringene må komme tydelig fram i ny søknad. (Nytt budsjettår starter 1. desember).

Hvem kan søke?

Nyutdannede kunstnere som er i startfasen av sin kunstnerkarriere skal søke denne ordningen (inntil fem år etter endt utdanning).

Krav til søknaden

Les også hjelpetekstene i skjemaet. Disse er merket med «?».

Søknaden skal leveres via Kulturrådets elektroniske søknadsportal innen utløpet av søknadsfristen. Søknaden må tilfredsstille de til enhver tid gjeldende krav og retningslinjer som er fastsatt av Kulturrådet. Søknader som ikke er kommet inn innen søknadsfristens utløp, eller som faller utenfor ordningen, vil bli avvist.

Søknaden må inneholde:

  • hvem som er ansvarlig for planlegging, økonomi og gjennomføring av prosjektet
  • prosjektskisse med beskrivelse av bakgrunn, kunstnerisk innhold og formål med tiltaket
  • fremdriftsplan med forventet start- og avslutningspunktbudsjett og finansieringsplan
  • søknadssum

Obligatoriske vedlegg:

  • CV for deltakende kunstner(e) og andre medvirkende
  • billedmateriale/lydmateriale/videoskisse/dokumentasjon
  • kopi av signert utstillingsavtale eller intensjonsavtale med visningssted

Angående vedlegg:

  • Alle aktuelle CV’er skal samles i én PDF-fil. 
  • Billedmateriale skal samles i én PDF-fil. Opplysninger om medium, materiale, format, tittel og produksjonsår skrives direkte i PDF-filen.

Søknadsskjema

Les utlysingsteksten nøye før du begynner å fylle ut ditt elektroniske søknadsskjema. 

Prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen kan bare søkes av enkeltpersoner.

Har du problemer med å logge deg på eller sende vedlegg?

Se brukerstøtte

Utenlandsk søker/Foreign applicant

Har du ikke norsk fødselsnummer eller D-nummer, må du kontakte support senest 14 dager før søknadsfrist. If you do not have a Norwegian social security number or D-number, contact support@kulturradet.no no later than 14 days before application deadline.

Her kan du logge inn i den nye søknadsportalen

Vurdering av søknaden

I vurderingen av søknadene legges det overordnet vekt på kunstfaglig innhold, profesjonalitet og kvalitet. Søknadens  relevans i forhold til ordningens formål og Kulturrådets områdeplan for visuell kunst vurderes også. Andre hensyn som tas med i betraktning i den samlede prioriteringen av søknader er gjennomføringsevne, geografisk fordeling og mangfold er andre hensyn som vektlegges i den samlede prioriteringen av søknader.

Manglende rapport/regnskap i tidligere saker hvor søkeren har fått tildelinger, vil bli vektlagt ved vurderingen av søknaden.

Hvem vurderer søknaden?

Søknadene vurderes av Faglig utvalg visuell kunst, oppnevnt av Kulturrådet, som gjør sine vurderinger på grunnlag av faglig og kunstnerisk skjønn i samsvar med fondets formål.

Beregning av tilskudd

Kulturrådet fullfinansierer som hovedregel ikke prosjekter. Det kan gjøres unntak i spesielle tilfeller. 

Kulturrådet kan, i kontrakt for tilskudd (heretter kontrakten), stille krav om at tilskuddet kun kan disponeres til definerte deler av prosjektet. Dersom en søknad omfatter elementer som faller utenfor ordningen, vil tilskuddet bli redusert deretter.

Slik behandles søknaden

Se hvordan søknadene blir behandlet, fra søknaden blir sendt inn til vedtakene blir offentleggjort.

Slik behandles søknaden - Norsk kulturfond

Vilkår for utbetaling

Utbetaling

Utbetaling for Prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen skjer i rater. De første 80 % av tilskuddet utbetales når søker har akseptert kontrakten. De resterende 20% utbetales når Kulturrådet har godkjent rapport og regnskap.

Bortfall av tilskudd - akseptfrist

Bevilgningen faller bort dersom den ikke er akseptert innen fristen som er fastsatt av Kulturrådet. Eventuell utsettelse av akseptfristen forutsetter skriftlig søknad før fristens utløp.

Endringer i prosjektet

Vesentlige endringer i prosjektet, budsjett eller tidsplan må omsøkes skriftlig og godkjennes av Kulturrådet.

Tilbakehold og tilbakebetaling av tilskudd

Tilskudd fra Norsk kulturfond utbetales i rater. Ved manglende innsending av rapport/regnskap innen fastsatt frist, vil den delen av tilskuddet som ikke er utbetalt bli holdt tilbake. Den delen av tilskuddet som er holdt tilbake vil da kunne bli tilbakeført til Norsk kulturfond.

Tilskuddsmidler som ikke nyttes etter forutsetningene skal tilbakebetales til Kulturrådet.

Kulturrådet kan holde tilbake tilskudd som ikke er utbetalt og kreve at utbetalte tilskudd betales tilbake dersom det avdekkes at tilskuddet ikke nyttes etter forutsetningene, at tilskuddet er gitt på bakgrunn av urette opplysninger eller at det foreligger andre vesentlige brudd på vilkårene.

Andre betingelser

Det skal gjøres kjent at prosjektet er støttet av Kulturrådet.

Logo kan lastes ned fra Kulturrådets nettsider

Der det gis tilskudd til prosjekter hvor det selges billetter, forutsettes det at alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis rett til gratis billett for sin ledsager, eller at det tilbys rabatt som gjør at samlet pris ikke overstiger prisen for en ordinær billett.

Kulturrådet forutsetter at virksomheter honorerer kunstnere og fagpersoner i tråd med gjeldende avtaler, vederlagsordninger og anbefalte satser, der dette er relevant. Dette skal da framkomme av budsjetter, rapport og regnskap.

Rapportering og regnskap

Tilskuddsmottaker skal sende inn rapport, regnskap og dokumentasjon på ferdigstilt prosjekt senest tre måneder etter sluttdatoen som søker selv oppgir for prosjektet. Sluttdato settes i god tid etter selve gjennomføringen, til et tidpunkt der søker har fått oversikt over alle inntekter og utgifter. Dersom det ikke er avtalt utsettelse med Kulturrådet, gjelder sluttdatoen som er oppgitt i søknaden. Siste del av tilskuddet bortfaller dersom rapport ikke leveres innen fristen.

Den faglige rapporten skal gjøre rede for gjennomføringen av prosjektet, sett i forhold til prosjektbeskrivelsen og vilkår for tilskuddet. Sammen med den faglige rapporten skal det sendes inn dokumentasjon på ferdigstilt prosjekt i form av bildefiler, lydfiler eller liknende.

Presseomtale og publikums-/deltakerantall tas med der det er relevant.

Regnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenholdes med innsendt budsjett. Hele tilskuddet fra Kulturrådet og andre offentlige tilskuddsytere skal spesifiseres. Bilag må kunne framlegges ved forespørsel. Avvik på mer enn 10 % mellom regnskapet og budsjettet som lå til grunn for tilskuddet, skal kommenteres.

Merk at Kulturrådet kan stille særlige vilkår til rapport og regnskap i forbindelse med tildeling av tilskudd.

Revisjon

Tilskudd over 500.000 skal revideres av statsautorisert revisor eller registrert revisor. Dette gjelder også dersom prosjektet er gitt tilskudd fra flere ordninger og tilskuddene til sammen utgjør over 500.000. Institusjoner og organisasjoner som benytter kommunerevisjon eller annet offentlig revisjonsorgan skal levere rapport fra disse.

Fra og med søknadsfristen 3. desember 2024 er revisjonsgrensen for denne tilskuddsordningen hevet til kr 500 000. For prosjekter som mottok tilskudd før denne søknadsfristen er gjeldende revisjonsgrense kr 400 000, som fastsatt i kontrakt for tilskudd.

Merk at Kulturrådet kan stille særskilte krav til type revisjon i forbindelse med tildeling av tilskudd.

Hvordan sende inn rapporten?

Du skal rapportere via Altinn.

Du vil få to varsler om rapportering før rapportfristen. Det første kommer tre måneder før rapporteringsfristen og det andre to uker før fristen. Disse varslene kommer i din meldingsboks i Altinn. Hvis du ikke rapporterer innen fristen, bortfaller resten av tilskuddet automatisk. Les artikkel om strengere oppfølging.

Hvis du har behov for å utsette en rapporteringsfrist, ta kontakt med saksbehandler i god tid før fristen slik at vi kan vurdere utsettelse. Hvis du venter til rapporteringsfristen har gått ut vil eventuelle gjenstående midler automatisk bli trukket tilbake. Også allerede utbetalte midler kan kreves tilbakebetalt. Ikke utbetalte midler vil bli tilbakeført til Kulturfondet, og kommer annen kunst og kultur til gode.

Evaluering

I forbindelse med evaluering av prosjektet plikter tilskuddsmottaker å fremlegge etterspurt dokumentasjon dersom Kulturrådet krever det.