Om søknadsrunden
Det foreligger vedtak om bevilgninger til 15 ulike kompetansehevende tiltak i denne runden, hvor av de fleste gjelder ulike former for workshops, kurs og seminarer. Andre bevilgninger gjelder ulike former for publikasjoner, mens ett tiltak er et generelt kompetansehevende tiltak rettet mot unge dansekunstnere.
Oslo dominerer når det gjelder antall tildelinger i denne runden. Det det kan imidlertid kommenteres at mange av disse tildelingene gjelder prosjekter som er nasjonalt fundert. Det betyr at tiltakene også vil involvere aktører utenfor Oslo eller være nyttig for scenekunstfeltet som helhet betraktet.
Faglitterære publikasjoner
To av publikasjonsprosjekter i denne runden som er bevilget støtte, tar begge utgangspunkt i teatervitenskapelige problemstillinger. motivasjonen for søknadene må ses på bakgrunn av at faget Teatervitenskap har vært gjennom en turbulent periode etter at faget ble nedlagt ved universitetet i Oslo, og deretter truet med nedleggelse i Bergen. Dette har ført til aksjoner og konferanser. Blant annet den teatervitenskapelige dugnaden/konferansen Teatervitenskap og scenekunst i Norge - historiografi, teori og praksis som ble arrangert i Bergen under Festspillene i 2018. Det er i denne runden gitt støtte til publisering av konferansebidragene. Artiklene i utgivelsen har stor tematisk spredning og representerer den faglige bredden innenfor teatervitenskapelig forskning og praksis.
En annen utgivelse som også har mottatt tilskudd er Scenekunst i kontekst. Denne tar for seg sentrale problemstillinger knyttet til fri scenekunst i Norge og konteksten dette kunstfeltet er en del av. Publikasjonen består av fagfellevurderte artikler som undersøker den frie scenekunstens utvikling og dens kontekst i form av samfunnsutvikling, andre kunstfelt, dokumentasjon, arkiv, resepsjon, forvaltning og politikk. Artiklene i publikasjonen belyser temaene overordnet og ikke fra enkeltkunstneres perspektiver. Tekstene vil utgis i samarbeid med Universitetet i Bergen/Teatervitenskapelige studier.
VIDARFORLAGET har fått støtte til å publisere boken Teater som betyr noe. Teater som tenkning og tilbud. Boken er et samarbeidprosjekt mellom forskerne Siren Leirvåg og Drude von der Fehr. Formålet med boken er å utrede, gjennom teoretisk diskusjon og analyse av eksempler, et vokabular som forener teatervitenskapens og litteraturvitenskapens evne til å forholde seg til samtidens tekster for teater og iscenesettelsen av disse. En parallell målsetting er å gjøre dette vokabularet tilgjengelig og nyttig i praktisk teaterarbeid.
Unge dansekunstnere
Blant øvrige bevilgninger i denne runden kan tiltaket Dans5 også fremheves. Det er bevilget 240 000 kr for hvert av årene 2019 og 2020 til dette tiltaket, og er en videreføring av støtte gitt for 2018. Dans5 er et konsept som skal gi nyutdannede profesjonelle dansekunstnere mulighet til å presentere egne prosjekter og starte utviklingen av en egen arbeidsplass som frilanser, uten de store økonomiske kostnadene og praktiske utfordringene. Prosjektet legger til rette for at et utvalg dansere og koreografer får produsert og vist frem sine ideer. Samtidig møter de andre i samme situasjon, på tvers av utdanningsinstitusjoner, bakgrunn og stil/sjanger, og tilegner seg verdifull profesjonell erfaring.
Barn og unge
Blant de 30 søknadene som lå til behandling i denne runden, var 3 helt eller delvis rettet mot denne målgruppen. Prosjektet Kronisk norsk - Wørd fra stua arrangert av SPKRBOX v/Cici Henriksen er en serie samtaler som skal gjennomføres fire ganger i løpet av 2019 på Cafeteatret/Nordic Black Theatre i Oslo. Formålet er å skape et møtepunkt der unge uetablerte urbane kunstnere kan møtes på tvers av fagfelt/interessefelt, utvikle ideene sine, få konstruktiv kritikk, bli inspirert og motivert og få hjelp av etablerte kunstnere innen norsk urban scenekunst. Det er bevilget støtte til én av samtalene i dette arrangementet.
Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader: 30
Søknadssum: 4 849 753
Antall tildelinger: 15
Tildelingssum: 1 370 000 kr
Søknader som kommer inn til Støtteordning for Formidling/gjestespill blir behandlet i Faglig utvalg for scenekunst
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.12.2018 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 27.2. - 1.3.2019
-
Vedtak i rådsmøte: 2. - 3.4.2019
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|