Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne første søknadsrunden i 2025 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel dokumentarfilm, podkast og fysiske og digitale utstillinger.
Til denne runden kom det inn i alt 94 søknader. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Behandlingen munnet ut i vedtak om tilskudd til 33 av prosjektene. Dette gir tildelingsprosenter i runde 1-25 på hhv 35 % (søknadstall) og 25 % (søknadssum).
Prosjektene som har fått tilskudd er blitt prioritert i en situasjon med et stadig økende søknadstall og en stram budsjettramme til kulturverntiltak. Dette gir strenge prioriteringer som medfører at også mange gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder fortsatt er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Kort omtale av tre av prosjektene som har fått tilskudd:
VALDRESMUSEA: Ingebjørg T. Robøle (1892–1986) – Innsamling og dokumentasjon av kvinnehistorie i Valdres
Valdresmusea har fått tilskudd til innsamling av arkiv og minner etter gründeren Ingebjørg T. Robøle (1892-1986) frå Vestre Slidre i Valdres. Ingebjørg vokste opp i en tradisjonell fjellbygdskultur, men etablerte seg tidlig i nabokommunen Vang. Det var ikke gårdsdrift og husmorsyssel som kom til å farge livet hennes. Mest kjent var hun som hotellvert, lastebileier og butikkdriver. Målet med prosjektet er å belyse variasjon og mangfold i kvinneliv i Valdres. Prosjektet blir til i samarbeid med Valdres historielag, Valdres Veteranvogners Venner, Kvinnemuseet på Kongsvinger og Skeivt arkiv i Bergen.
DAVVI ÁLBMOGIID GUOVDDÁS / SENTER FOR NORDLIGE FOLK:
Håvard Larsen - et liv som duojár
Davvi álbmogiid guovddáš (DÁG) i Kåfjord, Troms er et sjøsamisk museum og kulturhus med nordområdene og Sápmi som arbeidsområde. Senteret skal utvikle og formidle sjøsamisk språk, kunst, kultur og samfunnsliv, og kunnskap om urfolk i nord-områdene. Håvard Larsen (70) er en anerkjent duojár - samisk kunsthåndverker, født og oppvokst i Kvænangen, nå bosatt i Balsfjord. Han begynte som duojár i 1980-årene og oppnådde raskt et kvalitetsnivå på linje med de mest anerkjente samiske kunsthåndverkere. Prosjektet går ut på å dokumentere, ivareta, og formidle Larsens kunsthåndverk, og gir både senteret og publikum en unik mulighet til økt kunnskap om tradisjonelt samisk håndverk generelt, og denne duojáren spesielt.
NORGES DØVEFORBUND TRONDHEIM: Festivalen Døves Kulturdager 2025 - Norsk tegnspråk i går - i dag - hva med i morgen?
Døves Kulturdager er en årlig festival som fremmer døvekultur og tegnspråk, og samler døve og tegnspråkbrukere for kulturelle aktiviteter som teater, foredrag og filmer, med forventet 1000 deltakere i Trondheim i 2025. I år markeres også 200-årsjubileet for Norges første døveskole. Målet er å synliggjøre tegnspråklige som minoritet og bevare tegnspråk som en del av norsk kulturarv, i samarbeid med kommunen, NTNU, Norsk Døvemuseum, Teater Manu med flere. En fagdag arrangeres i samarbeid med NTNU og danner en arena for kunnskap og forskning innen tegnspråk. Bevilgningen fra Kulturrådet/kulturvern er øremerket til forberedelser og gjennomføring av delene av årets festival som ivaretar døvehistoriske perspektiver.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 94
Søknadssum: 21 803 941
Antall tildelinger: 33
Tildelingssum: 5 465 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 3.12.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 7.3.2025
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|