Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne første søknadsrunden i 2023 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel fysiske og digitale utstillinger og dokumentarfilm.
Til denne runden kom det inn i alt 75 søknader på ordningen. Dette er ny rekord for én søknadsrunde siden 2014. I tilsvarende runder i 2022 og 2021, kom det inn hhv 48 og 65 søknader. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Igjen var det en stor andel av prosjektene som ble vurdert å være støtteverdige, og behandlingen i utvalget munnet ut i vedtak om tilskudd til 30 av prosjektene.
Tildelingsprosenten (jf søknadstall) i runde 1-2023 er på 40 %, som ligger tett opp under gjennomsnittet for søknadsrundene både i 2021 og 2022. Tiltakene som har fått tilskudd er blitt prioritert i en situasjon der budsjettrammen til kulturverntiltak gir strenge prioriteringer som medfører at også gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde, med bevilgninger fra Agder i sør til Troms og Finnmark i nord. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Under følger en kort omtale av to av prosjektene som fikk tilskudd.
Niccofilm: Ideer fra Gud og Djevelen og de fire verdenshjørner
Niccofilm i Sunnfjord, Vestland har fått et tilskudd på kr 200 000 til produksjon av «Ideer fra Gud og Djevelen og de fire verdenshjørner», en dokumentarfilm om en av Norges mest kjente kunstnere, Oddvar Torsheim (f. 1938). Gjennom samtaler, erindringer, og ikke minst malerier og grafikk, søker filmen å besvare hvem Torsheim egentlig er? Utad framstår han som en bygdeorginal i positiv forstand, en «avviker» som skyr konformitet. Men det finnes en annen, og mindre offentlig kjent side ved ham. Som Oddvar selv sier: «Eg elskar å halde kjeft, men det er ingen som trur meg». På vei mot 85 år følger vi Torsheim i arbeidet med en ny utstilling og utformingen av et nytt kunstverk på Knutholmen i Bremanger, og slipper til hjemme i hans egen stue for å komme bak fasaden til kunstneren og gå i dybden på inspirasjonskildene hans.
Museene i Akershus: Krigens forsømte stemmer
Museene i Akershus har fått et tilskudd kr 300 000 i tilskudd til et forsknings- og formidlings- prosjekt ved Grinimuseet. Gjennom å anlegge et kjønns- og mangfoldsperspektiv på historien til Grini fangeleir, er det et mål å synliggjøre marginaliserte grupper som i liten eller ingen grad er viet oppmerksomhet i litteraturen som i dag foreligger om okkupasjonstiden i Norge. Målet er å kunne gi et mer representativt og utfyllende bilde av skeiv historie og kvinnehistorie i krigsårene, og hvordan disse gruppene opplevde fangenskapet. Prosjektet vil bidra med ny dokumentasjon, innsikt og kunnskap om norsk okkupasjonshistorie generelt, og Grinis historie spesielt. Konkret vil «Kvinner i fangenskap» bli en ny utstillingsdel som omhandler de kvinnelige grinifangene, mens «Skeive historier fra norske fangeleirer» vil bidra til ny kunnskap om hvordan livet var for skeive under andre verdenskrig i Norge.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 75
Søknadssum: 22 087 183
Antall tildelinger: 30
Tildelingssum: 5 560 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.12.2022 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 28.2.2023
-
Vedtak i rådsmøte: 30.3.2023
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|