Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn i alt 37 søknader på ordningen. I tilsvarende runder i 2020, 2019 og 2018 kom det inn hhv 45 og 58 og 35 søknader. Det er vedtatt støtte til 12 av prosjektene, derav fem som tematisk faller inn under satsingsområdet mangfold og flere stemmer i kulturvernet.
Tildelingsprosenten i runde 3-2021 er på litt over 30 %, som er noe lavere enn i de to første rundene i 2021. En stor andel av søknadene/prosjektene holder høy kvalitet, men en stram budsjettramme gir strenge prioriteringer som medfører at også gode tiltak får avslag.
Ordningen Prosjektstøtte kulturvern genererer søknader fra et bredt spekter av aktører. Prosjektporteføljen er også temmelig sammensatt hva angår rigging og tematisk orientering. Dette er en ordning som også genererer søknader fra aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i bevilgningslistene fra hvert utvalgs- og rådsmøte, men over tid bidrar innretningen av ordningen til aktivitet over hele landet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i de ulike søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene fremviser også en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling i form av f.eks fysiske og digitale utstillinger og dokumentarfilm. Det gis her en omtale av ett av prosjektene som har fått støtte:
Kirkens bymisjon/Romano kher: Utstillingen Norske romer
Kirkens bymisjon har fått en bevilgning på kr 650 000 til utvikling og produksjon av en utstilling ved Romano kher, kultur - og ressurssenteret for norske romer. Prosjektet skal videreføre deler av utstillingen Norske sigøynere - Norvegiska romá, som ble vist på Interkulturelt museum (IKM) i Oslo i perioden 2014-2017. Også denne ble utviklet i nært samarbeid med norske romer. Hovedspråkene i utstillingen vil være romanés og norsk.
Søker legger vekt på at utstillingen blir en sentral del av senterets arbeid for formidling av kunnskap om en nasjonal minoritet som mange vet lite om, og som mange har fordommer mot. Utstillingen skal fortelle om romenes historie, om deres viktigste tradisjoner og deres hverdag i Norge i dag. Den skal gå bak mytene og få fram romenes egne perspektiver gjennom aktiv deltakelse i planlegging og utforming. Én målsetting er å bygge opp en utstilling som norske romer er stolte av og kan identifisere seg med. Den skal i tillegg bidra til en av de overordnede målsettingene med Romano kher, nemlig å være en møteplass mellom romer og ikke-romer, og øke den gjensidige tilliten mellom romer og storsamfunnet.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 37
Søknadssum: 8 337 279
Antall tildelinger: 12
Tildelingssum: 2 344 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.6.2021 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådet: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|