Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn i alt 45 søknader på ordningen. Det er vedtatt støtte til 20 av prosjektene. Antallet søknader til denne fristen ligger på et normalnivå for andre søknadsrunde i et budsjettår. En bevilgningsprosent av alle søknader på over 40 er mer enn normalen over de siste årene, og speiler en tendens til et stadig høyere kvalitetsnivå på søknadsbunken. Også forrige søknadsrunde hadde en tilsvarende høy tildelingsprosent.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner og dokumentarfilmskapere er representert i denne runden. Søknadene viser en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til formidling i form av f.eks. utstillinger og dokumentarfilm.
Blant søknadene i denne runden var det seks prosjekter hvor barn og unge er tydelig målgruppe eller er direkte involvert i gjennomføringen. Tatt i betraktning det relativt lave antallet søknader om støtte til prosjekter relatert til barn og unge gjennom hele fjoråret, er det svært positivt at det er kommet inn 16 slike søknader til de to første søknadsrundene i 2018. Det er også oppløftende at mange av prosjektene holder så høy kvalitet, at søknadsbehandlingen hittil i år har munnet ut i bevilgning til nesten halvparten av tiltakene.
Det ene tiltaket som fikk støtte i denne runden, er Sanden Medias prosjekt «Krig på hjemmebane», der målgruppen er ungdomsskoleelever i Aust-Agder. Målet er å øke kunnskapen om konsekvensene av 2. verdenskrig i ungdommenes egen region og lokalmiljø. Selv om hendelsene er godt kjent av historikere og andre, vil mye være ukjent stoff for de som vokser opp i dag. Prosjektet skal stimulere til ny interesse for lokal historie blant unge, og til dialog mellom ungdommene og eldre som forteller om egne minner og erfaringer fra krigen. Det er også ønskelig å trekke paralleller til dagens situasjon og bevisstgjøre ungdommene i forhold til egne holdninger om krig.
Tina Aslaksen Illustrasjon og Design har fått støtte til prosjektet «Vi tegner vår hurtigruteforankring», et formidlingskonsept som kombinerer Hurtigrutas lange og rike historie med tegneundervisning for barn og ungdom. Ved å bruke gjenstander fra Hurtigrutemuseet som referanser, vil deltakerne få direkte tilknytning og kjennskap til historien. Med kombinasjonen tegning/historieformidling er målet å trekke unge inn i både Hurtigrutas historie og lokalhistorien på en spennende måte. Opplegget blir utviklet i samarbeid mellom Aslaksen og Hurtigrutemuseet, og på sikt vil det tilbys flere museer som et vandrende historie- og tegnekurs.
Tall fra søknadsrunden
- Antall søknader: 45
- Søknadssum: 18 550 000
- Antall tildelinger: 20
- Tildelingssum: 2 750 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.3.2018 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 8.5.2018
-
Vedtak i rådsmøte: 18. - 19.6.2018
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|