Om søknadsrunden
Faglig utvalg for litteratur fatter vedtak i alle saker om produksjonsstøtte til litteratur. Bildeboksøknader er i forkant behandlet av vurderingsutvalget for bildebøker og tegneseriesøknader av vurderingsutvalget for tegneserier.
I vurderingen av søknadene legges det vekt på faglig innhold, profesjonalitet og kvalitet samt tiltakets relevans for Kulturrådets strategi for litteraturområdet. Med utgangspunkt i et faglig og kunstnerisk skjønn vil særlig følgende punkter kunne legges til grunn for vurderingen av den enkelte søknad: Begrunnelse for og formål med produksjonen, hvorvidt produksjonen er nyskapende og utprøvende, om utgivelsen bidrar til bredde innenfor sin sjanger, samt målform. I den samlede prioriteringen av søknader vektlegges også gjennomføringsevne, geografisk fordeling og hvorvidt tilskuddet vil bidra til å styrke bredden i norsk litteratur.
Bildebøker
Det var 25 bildebokprosjekter til behandling denne søknadsrunden. Det ble vedtatt å gi tilskudd til produksjon av 17 av dem. Med «bildebok» forstås her en bok som formidler innholdet kun gjennom illustrasjoner (tekstløs bildebok), eller en bok der det er illustrasjon(er) på hvert oppslag og der de til sammen utgjør minst 50 prosent av omfanget.
Produksjonstilskuddene til bildebøker fordeles normalt med 60 prosent til illustratør og 40 prosent til utgiver. Tilskudd til bøker som utgis av Det Norske Samlaget, går i sin helhet til illustratøren fordi forlaget mottar fast tilskudd over statsbudsjettet. Det gjelder for to av tilskuddene i årets andre søknadsrunde.
23 av søknadene gjelder bøker som har barn som målgruppe, men to gjelder bøker for alle aldersgrupper. Det to sistnevnte bokprosjektene ble ikke tildelt tilskudd. Fire av søknadsrundens utgivelser kommer på nynorsk, og tre av dem fikk tilskudd.
Åtte søknader ble avslått da de ikke nådde opp i prioriteringen innenfor budsjettrammen for bildebøker.
Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader: 25
Søknadssum: kr 2 732 000
Antall tildelinger: 17
Tildelingssum: kr 992 000
Sakprosa barn og unge
13 søknader om produksjonstilskudd til sakprosa for barn og unge var til behandling denne runden. Faglig utvalg for litteratur tildelte tilskudd til ti bokprosjekter. Retningslinjene definerer «sakprosa» i denne sammenhengen som litterære tekster som leseren har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten, skrevet av én eller flere forfattere og for et allment publikum.
En stor andel av bokprosjektene denne runden var rikt illustrert av profesjonelle illustratører. Fagutvalget øremerket 60 prosent av tilskuddet til illustratør, slik praksis har vært også tidligere runder. For ett av bokprosjektene som ble innvilget tilskudd, var det ikke grunnlag for å øremerke andel av tilskuddet til illustratør.
Denne runden var det tre bokprosjekt som rettet seg mot små barn i barnehagealder og fagutvalget vedtok å støtte to av disse. En betydelig andel av bokprosjektene retter seg mot barn i barneskolealder og sju av disse ble innvilget tilskudd. Det var kun én søknad der det søkes støtte til bokprosjekter som retter seg mot ungdommer i denne runden, og fagutvalget vedtok å støtte denne.
To av bokprosjektene var på nynorsk denne runden, mens de øvrige var på bokmål. Tre prosjekter ble avslått med begrunnelsen at de ikke nådde opp innenfor den gjeldende budsjettrammen.
Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader: 13
Søknadssum: kr 1 110 000
Antall tildelinger: 10
Tildelingssum: kr 627 000
Tegneserier
25 tegneserieprosjekter var til behandling denne runden, og 19 ble tildelt produksjonstilskudd. På tilskuddsordningen for litteraturproduksjon kan utgivere søke tilskudd til tegneserier, her forstått som verk der tegninger eller andre grafiske elementer formidler et budskap eller forteller en historie og omfatter både én-rutere og stripeserier. Ordningen gjelder enkeltutgivelser og løpende tegnerseriepublikasjoner og favner både papirbaserte og digitale tegneserier. Det gis også tilskudd til norske biserier i løpende publikasjoner.
12 av tildelingene går som tilskudd til enkeltutgivelser, to til julehefter og fem som støtte til norske biserier i løpende publikasjoner. Av alle 25 søknadene er du kun tre som gjelder rene voksenutgivelser ifølge forlagenes egne kategoriseringer, én innenfor hver av de tre kategoriene, hvorav to har fått tilskudd. De andre 23 tegneseriene er alle rettet mot barn og unge på en eller annen måte. Det være seg både barn og ungdom, kun ungdom, alle aldersgrupper osv. Det ene av juleheftene som har fått tilskudd, kommer på nynorsk og er eneste nynorskutgivelse i denne søknadsrunden.
Produksjonstilskuddene fordeles med 60 prosent til serieskaper(e) og 40 prosent til utgiver. Biseriestøtte går i sin helhet til utgiver.
Seks søknader ble avslått fordi prosjektene ikke nådde opp i prioriteringen innenfor den gjeldende budsjettrammen.
Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader: 25
Søknadssum: kr 3 968 850
Antall tildelinger: 19
Tildelingssum: kr 1 191 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.9.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 22.11.2023
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Forfatter/ illustratør/ serieskaper | Boktype | Fylke | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd | Kommentar |
---|