Om søknadsrunden
Faglig utvalg for litteratur fatter vedtak i alle saker om produksjonsstøtte til litteratur. Bildeboksøknader er i forkant behandlet av Vurderingsutvalg for bildebøker og tegneseriesøknader av Vurderingsutvalg for tegneserier.
I vurderingen av søknadene legges det vekt på faglig innhold, profesjonalitet og kvalitet samt tiltakets relevans for Kulturrådets strategi for litteraturområdet. Med utgangspunkt i et faglig og kunstnerisk skjønn vil særlig følgende punkter kunne legges til grunn for vurderingen av den enkelte søknad: Begrunnelse for og formål med produksjonen, hvorvidt produksjonen er nyskapende og utprøvende, om utgivelsen bidrar til bredde innenfor sin sjanger, samt målform. I den samlede prioriteringen av søknader vektlegges også gjennomføringsevne, geografisk fordeling og hvorvidt tilskuddet vil bidra til å styrke bredden i norsk litteratur.
Som del av regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet er det bevilget ekstra midler til Norsk kulturfond som særlig retter seg mot rettighetshaveres økonomi under koronakrisen. Kulturrådet har avsatt kr 800 000 av denne ekstrabevilgningen til litteraturproduksjon, henholdsvis kr 200 000 til bildebøker, kr 200 000 til sakprosa barn og unge og kr 400 000 til tegneserier, som i sin helhet er fordelt på bokprosjekter i denne søknadsrunden.
Bildebøker
23 bildebokprosjekter var til faglig vurdering i denne søknadsrunden. I retningslinjene for tilskuddsordningen defineres «bildebok» som en bok der innholdet formidles kun gjennom illustrasjoner (tekstløs bildebok) eller en bok der det er illustrasjon(er) på hvert oppslag, og der de til sammen utgjør minst 50 prosent av omfanget.
Det ble vedtatt å gi tilskudd til produksjon av 16 bildebøker. Tyngden av de omsøkte boktitlene er for barn og ungdom, likeså de støttede prosjektene. To av i alt tre nynorsk-titler støttes, hvorav én utgis av Det Norske Samlaget. Da dette forlaget mottar fast årlig tilskudd over statsbudsjettet, er bevilgningene i sin helhet øremerket illustratørene. Alle tilskudd utbetales til utgiver, og det forutsettes at denne overfører det korrekte beløp til illustratør.
Syv søknader ble avslått, da de ikke nådde opp i prioriteringen innenfor Kulturrådets budsjettramme for bildebøker.
Tall fra runden
Antall søknader: 23
Søknadssum: kr 2 332 950
Antall tildelinger: 16
Tildelingssum: 980 000
Sakprosa for barn og unge
17 søknader var til behandling denne runden. I retningslinjene for tilskuddsordningen defineres «sakprosa» som litterære tekster som leseren har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten, skrevet av én eller flere forfattere og for et allment publikum.
Det ble vedtatt å gi tilskudd til produksjon av ti enkeltutgivelser: tre for barn i barnehagealder (0-6 år), fire for barn i barneskolealder (6-12 år), ett for barn i alle aldre (0-12 år), og to for ungdommer (12-18 år). Seks av bokprosjektene skal utgis av Gyldendal, mens Cappelen Damm, Ena forlag (Vigmostad & Bjørke), Aschehoug og Skald fikk støtte til ett bokprosjekt hver. Denne runden kom det kun inn én søknad om produksjonstilskudd til en bok som skal utgis på nynorsk, og Faglig utvalg for litteratur vedtok å støtte bokprosjektet.
Syv søknader ble avslått, da de ikke nådde opp i prioriteringen innenfor Kulturrådets budsjettramme for sakprosa for barn og unge.
Tall fra runden
Antall søknader: 17
Søknadssum: kr 1 848 000
Antall tildelinger: 10
Tildelingssum: 712 000
Tegneserier
37 søknader var til behandling denne runden. På tilskuddsordningen for litteraturproduksjon kan utgivere søke tilskudd til tegneserier, her forstått som verk der tegninger eller andre grafiske elementer formidler et budskap eller forteller en historie, noe som omfatter både én-rutere og stripeserier. Ordningen gjelder enkeltutgivelser og løpende tegnerseriepublikasjoner og favner både papirbaserte og digitale tegneserier.
Det ble vedtatt å gi tilskudd til 16 enkeltutgivelser, to julealbum og ti løpende tegneseriepublikasjoner. Av sistenevnte kategori går tilskuddene som prosjektstøtte til uutgitt materiale i tre publikasjoner og som biseriestøtte til sju publikasjoner der de aktuelle numrene allerede er utgitt. De aller fleste av utgivelsene og publikasjonene det ble søkt om tilskudd til, retter seg mot barn og unge i en eller annen forstand. Det være seg kun barn, både barn og ungdom, kun ungdom, alle aldersgrupper osv. Av 28 vedtatte tilskudd er det kun to som går til rene voksenutgivelser. I denne runden gjaldt all søknader blader og bøker som blir utgitt på bokmål.
I alt ni søknader ble avslått. Alle avslagene ble gjort på bakgrunn av prioriteringer innenfor den aktuelle budsjettrammen.
Tall fra runden
Antall søknader: 37
Søknadssum: kr 4 116 600
Antall tildelinger: 28
Tildelingssum: 1 985 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.9.2020 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 18.11.2020
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Forfatter/ illustratør/ serieskaper | Kategori | Fylke | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd | Kommentar |
---|