Om søknadsrunden
Ordningen skal bidra til å styrke produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori. Det gis støtte til fotobøker, bøker om (kunst)teori, monografier, kunstnerbøker, større utstillingskataloger, bok- eller magasinserier, ulike hybridbøker og fanziner. Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst.
Tall fra søknadsrunden
Tallet på søknader 54
Søknadssum kr 6 861 913
Tildelinger 19
Tildelingssum kr 1 294 000
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
Kunstnerne publiserer, ikke bare for å presentere og kontekstualisere sitt eget virke, men også for å teoretisere og løfte fram ulike spørsmål innenfor samtidskunsten. Ordningen Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling ser ut til å svare på behovet i det visuelle feltet. Det har aldri vært så høyt søkertall som nå. 57 søknader kom inn, 2 er trukket og 1 er avvist. Det er stor variasjon og bredde og mange av bokprosjektene er godt utviklet i form av dummy og tekster. Det er første gang Arrangørutvalget for visuell kunst behandler ordningen. Søknadsskjemaet er todelt, et for produksjon av kunstfaglige publikasjoner og et for manusutvikling. Støtte til å utvikle tekst gjør det mulig for skribenter å gå dypt inn i samtidskunstfeltet.
Definisjonen av kunstnerbøker er bred; fra bøker som kunst, ofte stilt ut som kunstverk, til bøker om kunst, gjerne i form av ulike hybridbøker. Kunstnerbøkene kommer gjerne ut i få opplag, blir enten selvpublisert eller gitt ut på mindre forlag. Mange av bøkene defineres som kunstnerbøker av søker, selv om de tenderer mot kataloger som følger en utstilling eller oppsummerer få år i et kunstnerskap.
Fire kunstnerbøker er støttet i denne runden, av tolv innkomne søknader. I «Blomsterdekoratøren» av Anne Tveit Knutsen er helsen til eldre i fokus. Boka får form som en boks som foldes ut på bordet, der Rikhard Juuhls blomsterbutikk i Bergen gjenskapes. Han ble rammet av parkinsons og fikk etter hvert funksjonsutfordringer på sine eldre dager. Tekstene av Kjetil Røed og Gunnar Danbolt tar for seg hvordan blomstre som menneske når man er rammet av sykdom, mens den lengste teksten av Eli Lea dreier seg om helseforsking, kunst, alderdom og demens. Kunstnerboka kommer til å nå bredt ut når den blir formidlet og presentert på større seminarer og forskningsprosjekter. Den blir gitt ut på Kinakaal forlag i Bergen, på norsk, kinesisk og engelsk.
I hybridboka «Becoming the forest» føres billedkunst, svartmetall og akademia sammen. Nr 5 i denne fanzineserien, initiert av Una Hamilton Helle, tar for seg natur, det å høre til, naturressurser, klimaendringer, det underjordiske, økologi og spiritualitet. Tekstbidragene omhandler vulkaner på Island, ragnarok, hellige steiner i Nord-Norge og mongolsk sjamanisme. Formatet er beskjedent, forlaget er Het Bos, et kulturhus i Antwerpen og tekstene er på engelsk. Lanseringer med musikere og kunstnere er planlagt i ulike gallerier, konsertlokaler og kulturhus, også i Norge.
Fotoboka «Vegen heim til Svartskog» blir gitt ut av Det norske samlaget og er et samarbeidsprosjekt med billedkunstner Geir Egil Bergjord og forfatter Arild Rein. Analoge fotografier tatt om natten i Stavanger for tjue år siden kan minne om folketomme steder og byer under pandemien. Arild Reins råe og hyperaktive tekster, der både ensomhet og desperasjon blir skildret, kommuniserer godt med det visuelle i boka. Lanseringer, formidling og distribusjon av boka virker gjennomtenkt, gitt at forlaget er etablert og har gode strukturer for dette.
I monografiene presenteres gjerne lengre kunstnerskap, ofte med ulike innfallsvinkler fra flere forfattere. Billedmaterialet i dummyen, er etter hvert godt utarbeidet som også tekstene. - Boka «Damir Avdagic Arbeider 2014 – 2016» kommer ut i etterkant av en utstilling på Unge kunstneres samfund (UKS) i Oslo, og forlaget er Uten tittel. Her er det 10 års kunstnerskap som presenteres, der to av de første årene i boka omhandler Avdagics studietid i København. Han arbeider med video og performance med tema som hukommelse, historisk minne, identitet, traumer i kjølvannet av krigen i tidligere Jugoslavia. Boka har en lang og samlende introduksjon og tematikken blir ytterligere eksemplifisert av Internasjonale tekstbidrag.
Det var åtte søkere til monografier og seks fikk støtte. Lengre kunstnerskap formidles altså i betydelige bokprosjekter av Johan Raustein, Harald Lyche, Alexander Even Henriksen, Lars Korff Lofthus, Synnøve Anker Aurdal. Det er her et stort spenn i valg av forlag, fra selvpublisering, etablerte forlag, mindre institusjoner til større museum.
Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst. Det var ni søkere og fire ble støttet. Fenomenet Strandamalerne undersøkes av kunstnergruppa Alt går bra, der nytenkende samarbeid av kunstnerisk produksjon og akademisk forskning skal bli til en bok. Et lengre tekstprosjekt om grafikeren Erling Valtyrson må også nevnes, forfattet av Anne Sofie Ehlers Bertelsen.
Etablerte forlag oppfordres til å søke, noe som skal sikre en bredere distribusjon av kunst- og kunstnerbøkene. Tallene viser imidlertid at langt over halvparten av søknadene om foto- og kunstnerbøker kom fra småbokforlag eller er planlagt selvpublisert. Da blir det enkeltkunstnere, kuratorer, kunstnergrupper eller mindre institusjoner som må ta det økonomiske ansvaret for bokproduksjonen. I tillegg må de også sikre en god distribusjon og formidling, all den tid det ikke eksisterer strukturer for dette i kunstbokfeltet. Utvalget valgte å støtte flere mindre institusjoner som vil produsere bøker; Entrée og Kraft, begge Bergen, Senter for keramisk kunst på Ringebu og Astrup Fearnley Museet AS.
Diskusjoner i utvalget
Bøker må være kommet langt i utviklingen mot et ferdig produkt før man søker og utvalget var særlig oppmerksomme på kvalitet og utforming av det visuelle. Arrangørutvalget for visuell kunst hadde et særlig fokus på kunstnerboka og man ønsker seg mer innovative og undersøkende bokformater i kommende søknader.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.12.2023 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Boktype | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Tilskudd | Vedtak |
---|