Om søknadsrunden
Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling
Ordningen skal bidra til å styrke produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori. Det gis støtte til fotobøker, bøker om (kunst)teori, monografier, kunstnerbøker, større utstillingskataloger, bok- eller magasinserier, ulike hybridbøker og fanziner. Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst.
Tall fra søknadsrunden
Tallet på søknader 40
Søknadssum kr 4 688 957
Tildelinger 16
Tildelingssum kr 994 000
Kunstnerne publiserer, ikke bare for å presentere og kontekstualisere sitt eget virke, men også for å teoretisere og løfte fram ulike spørsmål innenfor samtidskunsten. Ordningen Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling ser ut til å svare på behovet i det visuelle feltet. Det er stor variasjon og bredde og mange av bokprosjektene er godt utviklet i form av dummy og tekster. Søknads-skjemaet er todelt, et for produksjon av kunstfaglige publikasjoner og et for manusutvikling. Støtte til å utvikle tekst gjør det mulig for skribenter å gå dypt inn i samtidskunstfeltet.
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
42 søknader kom inn og 2 er avvist. Søknadene favner vidt; fra trykking av nytt opplag av «Narkoatlas» der nye tekster tar opp diskusjonen om ruspolitikken i Norge, via kunstnerboken «Valmueslekten» som belyser sider av barnevernshistorien fra Innlandet, til tekstutvikling av «Håndbok for etterlatte», - eller mer konkret, hva skjer med kunsten når kunstneren dør?
Fjorten søknader om fotobøker ble behandlet og fem ble tildelt støtte. Noen vil definere fotoboken som en bok uten tekst, der kun det visuelle skal kommunisere. Imidlertid har de fleste fotobøker tankevekkende tekstbidrag, som ofte, sammen med fotografiene, bidrar til samfunnsdebatten. - Fotoboka «Outside the Binary» portretterer og beskriver personer som ikke identifiserer seg med tokjønnsmodellen. Linda Bournane Engelberth har også i prosessen med boka presentert tematikken i The New York Times (2018) og i Vanity Fair (Italia, 2022). - Duy Nguyens presenterer multikulturell identitet, mental helse og transseksuelle problemstillinger i boka kalt «Bânh Xâc» («Død kropp»). Selvskreven tekst som tenderer mot poesi prøver å bygge bro mellom to verdener. Boka gis ut på Kinakaal forlag som drives av Northing Space i Bergen, og gitt deres aktivitet i Øst-Asia, sikres promotering og formidling der.
Definisjonen av kunstnerbøker er bred; fra bøker som kunst, ofte stilt ut som kunstverk, til bøker om kunst, gjerne i form av ulike hybridbøker. Kunstnerbøkene kommer gjerne ut i få opplag, blir enten selvpublisert eller gitt ut på mindre forlag. - «No Known Last Address» er et kollektivt publiseringsprosjekt organisert og kuratert av Sveinn Fannar Jòhannsson. Første del i serien på tolv ble presentert på kunstbokmessa Miss Read i Berlin 2023 og er innkjøpt av Nasjonalmuseets bibliotek. Inspirasjonen er Mail Art fra 60-tallet og planen er å produsere en årlig edisjon av tolv kunstnere over en periode på tolv år. Det presiseres av søker at den demokratiske ideen om at kunst og kunstnerbøker kan produseres og også med fordel kan bli formidlet ut over det institusjonelle.
Større bøker oppsummerer gjerne lengre kunstnerskap, som i monografien om Kristian Blystad utgitt på Orfeus forlag, der grundige tekster av Øyvind Storm Bjerke går inn i ulike fasetter av kunstnernes oevre. – «Det glitret over meg» oppsummerer 20 år av Lise Bjørnes politiske og relasjonelle kunstnerskap der work shops er fundamentet. Her presenteres beretninger om vanskelige livssituasjoner, om vold og traumer. De relasjonelle kunst-prosjektene formidler protest og håp om endring. Kunstneren kretser rundt hvordan vi skal håndtere sorg, lidelse og glede, hvem vi er, hva vi husker.
Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og støtte til å utvikle tekst gjør det mulig for skribenter å teoretisere og å gå dypere ned i det visuelle samtidskunstfeltet. Mange henvendelser om manusutvikling kommer også fra andre fagfelt, det være seg dramatikk for scenekunstoppsetninger, manus til film og å utvikle tekster om musikk, - noe vi ikke støtter. (Dette er presisert på nettsider og i retningslinjer). - Kari Sannums søknad om manusutvikling vil på sikt bli til en håndbok for etterlatte. Det var hun som satte i gang diskusjonen i fagbladet «Billedkunst» i 2019 med artikkelen «Hva skjer med kunsten når kunstneren dør?» også tematisert i Nrk (Dagsnytt 18). I våres ble det avholdt et seminar om tema på Oslo kunstforening. Analyseavdelingen i Kulturdirektoratet har også lyst ut evalueringen «Arv etter visuelle kunstnere», noe som aktualiserer tematikken ytterligere.
Diskusjoner i utvalget
Bøker må være kommet langt i utviklingen mot et ferdig produkt før man søker og utvalget var særlig oppmerksomme på kvalitet og utforming av det visuelle. Arrangørutvalget for visuell kunst hadde et særlig fokus på kunstnerboka og man ønsker seg mer innovative og undersøkende bokformater i kommende søknader. De savnet taktile kvaliteter, særlig når det gjelder kunstnerbøker. Det er stor forskjell å se alt digitalt på skjerm og å bla i en bok. De oppfordrer søkere til å sende inn skisser av fysiske dummyer fremover, som presenterer papirvalg, trykkvalitet og utforming av den kommende boka.
Etablerte forlag oppfordres til å søke, noe som skal sikre en bredere distribusjon av kunst- og kunstnerbøkene. Tallene viser imidlertid at langt over halvparten av søknadene om foto- og kunstnerbøker kom fra småbokforlag eller er planlagt selvpublisert. Da blir det enkeltkunstnere, kuratorer, kunstnergrupper eller mindre institusjoner som må ta det økonomiske ansvaret for bokproduksjonen. I tillegg må de også sikre en god distribusjon og formidling, all den tid det ikke eksisterer strukturer for dette i kunstbokfeltet.
Utvikling av ordningen Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling
Seminaret «Kunstbøker til folket» ble arrangert den 30 mai på Lillehammer, i forbindelse med kunstbokmessa B*stard og Norsk litteraturfestival. Programmet bestod av oppsummeringer fra de åtte prosjektene som ble tildelt støtte fra Piloten for formidling og distribusjon av kunst- og kunstnerbøker, introduksjoner, paneldebatt og oppsummering. https://www.kulturdirektoratet.no/kalender/hendelse/-/seminar-kunstboker-til-folket - Piloten ble utlyst i juni 2022 og prosjektene ble avsluttet i 2023. Seminaret var fullbooket og det var folk på venteliste. Det ble strømmet direkte og i etterkant kan man telle over 550 treff på Kulturrådets sosiale medier. Diskusjonen og aktiviteten rundt kunst- og kunstnerbøker er økende og det virket som om dette var et etterlengtet seminar.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.6.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for billedkunst og kunsthåndverk: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd | Boktype | Publiseringsmåte |
---|