Om søknadsrunden
Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling
Ordningen skal bidra til å styrke produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori. Det gis støtte til fotobøker, bøker om (kunst)teori, monografier, kunstnerbøker, større utstillingskataloger, bok- eller magasinserier, ulike hybridbøker og fanziner. Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst.
Tall fra søknadsrunden
Tallet på søknader er 40
Søknadssum kr 5 254 591
Tildelinger 17
Tildelingssum kr 1 025 000
Saksbehandlers vurderinger
Kunstnerne publiserer, ikke bare for å presentere og kontekstualisere sitt eget virke, men også for å teoretisere og løfte fram ulike spørsmål innenfor samtidskunsten. Ordningen Kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling ser ut til å svare på behovet i det visuelle feltet. Kvaliteten og bredden i søknadsmaterialet er økende og det er stor aktivitet. Kunst- og kunstnerboken har formater som ofte utfordrer eksisterende standarder, både konkret gjennom ulike størrelser og formmessige variasjoner. Og den mangelfulle infrastrukturen for disse bøkene, som distribusjon og formidling, er prekær.
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
De siste ti årene har aktiviteten innen produksjon av kunst- og kunstnerbøker økt betraktelig i Norge. Over halvparten av søknadene om foto- og kunstnerbøker kom fra småbokforlag eller er planlagt selvpublisert, 28 til sammen. 7 søknader hadde etablerte forlag som utgivere, her regnes de mindre forlagene Uten tittel og Journal forlag (som spesialiserer seg på fotobøker) inn, noe som likevel sikrer en bredere distribusjon. 3 mindre kunstinstitusjoner søkte; Telemark kunstsenter, Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst (SDG), Unge kunstneres samfund (UKS) og alle fikk støtte.
Mange av bøkene defineres som kunstnerbøker i søknadene, selv om de tenderer mot kataloger og følger en utstilling eller oppsummerer få år i et kunstnerskap. Definisjonen av kunstnerbøker er imidlertid bred; fra bøker som kunst, ofte stilt ut som kunstverk, til ulike hybridbøker. Kunstnerbøkene kommer gjerne ut i få opplag, blir enten selvpublisert eller gitt ut på mindre forlag. To monografier er støttet, der Meta Nordheim (maler) og Runa Boger (tekstilkunstner) samler et langt kunstnerliv. - Det er fortsatt mange søknader til fotobøker og de holder et jevnt høyt nivå. Fotobøker har en egen evne til å ta opp aktuelle samfunnsdiskusjoner, og ved hjelp av tekster blir innleggene i debatten ytterligere understreket. I den siste runden har tematikker i bøkene vært (av)kolonialisering, gjerne med en personlig vri, samt fokus på klima og miljø.
Fotoboka «Blok P» av Carsten Røh Aniksdal handler om nordisk kolonialisme og refererer til boligblokka i Nuuk på Grønland som ble bygget på 1960-tallet for å samle og sentralisere, modernisere og industrialisere befolkningen på Grønland. Fotografiene i sort – hvitt presenterer bygningskroppens interiør og eksteriør. Grønland fikk selvstyre i 2009 og Blok P ble revet i 2012, som en del av avkolonialiseringen. Fortsatt er det langt igjen til forsoning, noe tekstene av Tone Huse og Hanne Hammer Stien (begge Universitetet i Tromsø) peker på. Mondo Books gir ut boka og lanseringen skjer på Arctic Art Book Fair i Nuuk på Grønland i 2024, samt på visningsstedet Perspektivet i Tromsø.
Terje Abusdals fotobok kalt «Costa Bravo Holiday Paradise» kommenterer masseturismen. Pr. i dag er det til enhver tid 100 millioner turister på farten rundt om i verden. Boka er basert på eldre, personlige fotografier av ferieturene til bestefaren de siste femten årene av hans liv, fra 1970 og -80 tallet.
Kunstnerboken «Vibrational Semantics» av Samuel Leszek Brzeski ble først utviklet som en pilot i forbindelse med et kunstneropphold på Lydgalleriet i Bergen sist år (også støttet av EU Oscillations program). Tematikken i boka spenner vidt, fra lydkunst til billedkunst, noe også de åtte tekstlige bidragene bidrar til. Her utforskes randsonene mellom lyd og ord, mellom politisert tale, bråk og stillhet, mellom stemmens evne til sømløst å skifte mellom etterligning eller høy, dyp lyd. 200 eksemplarer av boken vil bli risoprint-trykket på Pamflett i Bergen.
Eline McGeorge virker og er aktiv som kunstner både internasjonalt (UK) og i Norge. «To be part to be many» defineres som en kunstnerbok, den skal publiseres i London og lansers i Norge på en utstilling i Kunstnerforbundet i oktober 2024. Med en transdisiplinær tilnærming, også inn mot forskning i sitt kunstneriske virke, vil McGeorge undersøke naturen; ressurser og naturutvinning og ødeleggelsen i forbindelse med dette. Det visuelle i boka presenterer digital-animasjon, pikselreringer, visualiseringer av feltarbeid på ulike kunstneropphold, ulike montasjer.
En mer teoretisk og historisk tilnærming definerer boka som blir gitt ut på Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst (SDG) «Education, Experience, Exchange: Towards Curating from Indigenous perspective”. Etter Veneziabiennalen i 2022 og den samiske paviljongen der, ble det opprettet et Sámi Kick-off kurateringsprosjekt på norsk, finsk og svensk side av Sàpmi. Boka omhandler kuratering av og med urfolk i et bredt internasjonalt perspektiv, der også historiske og kulturelle vinklinger løftes. Her vil antakelig Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid i Norge være viktig.
Manusutviklingsstøtten er en viktig del av ordningen og skal stimulere skribenter til å skrive dyptgående og lengre tekster om samtidskunst. Det er gitt støtte til det kollektive prosjektet «Finna stad», som handler om demokrati, kunst og sted, samt urbanisering og stedsutvikling, der heller ikke bærekraft og klimamål er glemt. Det samarbeides med Hordaland kunstsenter, byarkitekten i Bergen og Gulatinget 2024. -En mer individuell tilnærming preger Emma Aars tekst «Eye as a camera», som skal bli bidrag til «Objektiv» #28. Skribenten har vokst opp med bilder av broren og faren som er aktive fotografer.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.9.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for billedkunst og kunsthåndverk: 16.11.2023
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Boktype | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|