Søk støtte
Internasjonalt bærekraftsprogram for musikk- og scenekunstaktører
Se vedtakslisterViktig melding:
Det er nå åpnet for søknader til fjerde runde av Internasjonalt bærekraftsprogram for musikk- og scenekunstaktører (International Touring and Environmental Responsibilty/ITER4).
Programmet er initiert og finansiert av Arts Council England, Statens Kunstfond Danmark og Kulturrådet. Julie's Bicycle har utformet og gjennomfører programmet, i samarbeid med In futurum.
Julie’s Bicycle inviterer søkere til korte digitale informasjonsmøter om programmet 9. april, 1. mai og 21. mai. Se mer informasjon og påmelding nedenfor.
Søknadsfrist
jun
04
2025
Kl. 13:00
Hva er formålet med bærekraftsprogrammet?
Turneer og kunstnerisk utveksling på tvers av landegrenser er avgjørende for det profesjonelle musikk- og scenekunstfeltet. Samtidig setter reise- og turnévirksomhet avtrykk. Etter hvert som klimakrisen blir stadig mer alvorlig, øker behovet for at kunst- og kultursektoren forstår klima- og miljøkonsekvensene av egen aktivitet, og utvikler nye måter å skape og dele kunst på, som bidrar til den globale omstillingen mot en bærekraftig og rettferdig framtid.
Bærekraftsprogrammet skal styrke nettverk mellom musikk- og scenekunstaktører i Norge, Danmark og England, og bidra til å utvikle mer klimavennlige, inkluderende og rettferdige tilnærminger til internasjonal turnévirksomhet og internasjonalt samarbeid og samproduksjon.
Programmet tilbyr gratis deltakelse i interaktive seminarer for nybegynnere og viderekommende. Seminardelen etterfølges av en lukket søknadsrunde der deltakerne kan søke om midler til å gjennomføre samarbeidsprosjekter.
Åpne alleHvem kan søke?
Små og mellomstore aktører i det profesjonelle musikk- og scenekunstfeltet kan søke. Søkere kan være ensembler, arenaer, arrangører, kompanier, spillesteder, festivaler, produsenter, band eller enkeltkunstnere innenfor et bredt spekter av sjangre innen musikk og scenekunst.
Søkere bør ha erfaring med internasjonal turnévirksomhet/internasjonalt samarbeid.
Vi ser etter deltakere som:
- har tydelige kunstneriske ambisjoner
- ønsker å utvikle nye tilnærminger til turnévirksomhet og øke egen bærekraftsinnsats
- er motivert for internasjonalt samarbeid om bærekraftige løsninger
Nasjonale musikk- og scenekunstinstitusjoner med driftstilskudd over statsbudsjettets kap 323/post 70 vil ikke bli prioritert.
Hva går programmet ut på?
Bærekraftsprogrammet er delt inn i to faser.
Fase 1 – Digitalt seminarprogram
I fase 1 vil deltakere få bygge kompetanse gjennom et seminarprogram over to måneder.
Det vil være to parallelle seminarer: ett for nybegynnere og ett for viderekommende. Inntil 30 deltakere (omkring 10 fra hvert land) blir valgt ut til å delta i hver av gruppene.
Seminarene ledes av de anerkjente organisasjonene Julie’s Bicycle (UK) og In futurum (DK) og gir rom for læring, kunnskapsdeling og nettverksbygging.
Seminarene er digitale og interaktive, og foregår på engelsk. Les mer detaljer om seminarene under "Om fase 1 - digitalt seminarprogram".
Fase 2 – Prosjektfinansiering (lukket søknadsrunde)
Etter å ha fullført første fase, vil seminardeltakerne bli invitert til å danne partnerskap og søke om finansiering av samarbeidsprosjekter for å prøve ut nye bærekraftige løsninger i praksis. Prosjektene kan for eksempel handle om kunstnerisk produksjon, utforsking av nye metoder for formidling og distribusjon, eller forskning og utvikling. Les mer under "Om fase 2 - prosjektfinansiering".
Om fase 1 - digitalt seminarprogram
For nybegynnere
Passer for aktører med lite erfaring med bærekraftig og rettferdig turnévirksomhet.
Seminaret vil introdusere deltakerne for grunnleggende aspekter ved bærekraftig internasjonalt samarbeid på musikk- og scenekunstfeltet. Samlet vil det gi et helhetlig utgangspunkt for å forstå og redusere klimaavtrykket av internasjonalt samarbeid og turnévirksomhet. Seminaret vil også utforske viktige temaer som inkludering, sosial bærekraft og klimarettferdighet.
De syv sesjonene omfatter presentasjoner, interaktive aktiviteter, diskusjoner og inspirerende gjesteforelesere. Deltakerne vil få god mulighet til å bygge nettverk, dele erfaringer og utforske temaer som:
- Internasjonal turnévirksomhet og kunstens og kulturens rolle i klimakrisen, naturkrisen og rettferdighetskrisen. Hvordan henger turnévirksomhet sammen med klimaendringer, tap av biologisk mangfold og sosial rettferdighet? Vi vil dykke ned i kunstens og kulturens mulighet til å skape positiv endring.
- Forståelse av turnévirksomhet og klimaavtrykk. En introduksjon til verktøy og tilnærminger for å forstå den klimamessige konsekvensen av turnering, og hvordan man kan måle fremgang.
- Turnéplanleggingsstrategier. Vurdering av ulike modeller for turnéplanlegging, og refleksjon om hvordan balansere miljøhensyn med velferd, likeverd og inkludering.
- Sirkulærøkonomi i kunstfeltet. En introduksjon til prinsippene for sirkulæreøkonomi og dens betydning i kulturell produksjon.
- Verdikjeder og kollektiv innsats. Samarbeidets og verdikjedenes rolle i møte med systemiske utfordringer.
- Gjesteforelesere - Inspirasjonssesjoner: Utforsking av nye modeller for bærekraftig turnévirksomhet.
Tidspunkt for sesjoner. Alle sesjoner er kl. 10:30–12:30:
- Tirsdag 2. september – Felles åpningssesjon
- Tirsdag 9. september - Sesjon 1
- Tirsdag 16. september - Sesjon 2
- Tirsdag 23. september - Sesjon 3
- Tirsdag 30. september - Sesjon 4
- Tirsdag 7. oktober - Sesjon 5
- Tirsdag 14. oktober - Sesjon 6
- Tirsdag 21. oktober - Sesjon 7
- Torsdag 6. november – Felles avslutningssesjon
For viderekommende
Dette er et helt nytt seminarprogram denne runden, og retter seg mot dem som allerede har grunnleggende bærekraftserfaring. Du kan ha deltatt i bærekraftsprogrammet tidligere, eller på annen måte kunne dokumentere erfaring med bærekraftig turnering og utprøving i praksis (f.eks. gjennom prøveprosjekter, partnerskap eller utprøving av nye modeller).
Seminaret vil fordype seg i lederskap innenfor bærekraftig turnévirksomhet. Hva er effektive strategier for å fremme nye løsninger og være en drivkraft for endring? Hvilke samarbeid er nødvendige for å oppnå målene?
Gjennom seks sesjoner vil vi utforske temaer som:
- Skape en visjon for fremtiden: Hvordan kan vi tenke nytt om internasjonal turnévirksomhet?
- Kraften i samarbeid: Verktøy for å kartlegge og aktivere ditt nettverk
- Fra ideer til handling: Strategier for å teste og tilpasse løsninger
- Kommunikasjon som drivkraft for kollektiv handling
Tidspunkt for sesjoner. Alle sesjoner er kl. 10:30–12:30:
- Tirsdag 2. september – Felles åpningssesjon
- Torsdag 4. september - Sesjon 1
- Torsdag 11. september - Sesjon 2
- Torsdag 2. oktober - Sesjon 3
- Torsdag 9. oktober - Sesjon 4
- Torsdag 23. oktober - Sesjon 5
- Tirsdag 4. november - Sesjon 6
- Torsdag 6. november – Felles avslutningssesjon
Tidsbruk og tilleggsaktiviteter
Deltakere som velges ut må sette av seminartidspunktene og tid til noe arbeid mellom sesjonene.
-
Nybegynnere må regne med ekstra lesing om enkelte temaer mellom de ukentlige sesjonene. Vi anbefaler at deltakerne setter av inntil én time per uke til oppgaver og til å knytte kontakt med de andre deltakere.
-
For viderekommende vil sesjonene ha noe større tidsintervall, for å gi deltakerne tid til fordypning og planlegging mellom sesjonene. Aktivitetene vil bygge på temaer fra sesjonene, og gi deltakerne mulighet til å utvikle prosjektkonsepter. Vi anslår at deltakerne bør sette av inntil tre timer per uke til disse oppgavene.
Vi forventer også at deltakerne bidrar til å dele læring med en bredere kultursektor. Aktivitetene kan omfatte filming av vlogger, svar på undersøkelser og utvikling av forsøksprosjekter (noe av dette gjelder fase 2).
Deltakerne får mulighet til å bli med i nettverket knyttet til programmet (ITER-nettverket), som vil tilby mulighet for veiledning, erfaringsutveksling og kontakt mellom deltakerne utover selve seminarprogrammet.
Det planlegges ellers årlige fysiske arrangementer for kunnskapsdeling i partnerlandene. Arrangementene gir en plattform der deltakere kan bli forespurt om å dele innsikt fra bærekraftsprogrammet med en bredere kultursektor. I 2024 ble det holdt et slikt arrangement på teaterfestivalen Cph Stage (opptak kan ses her: CPH Stage 24 - Klimasalon on Vimeo (passord: klimA24 . Videoen heter “Klima 1”). Et nytt arrangement vil finne sted i Manchester, England, i juli 2025. Opptak av dette vil også bli delt.
Om fase 2 - prosjektfinansiering
Relasjonsbygging mellom deltakerne fra England, Danmark og Norge er en integrert del av det interaktive programmet, og det oppmuntres til trilaterale partnerskap med deltakere fra alle de tre partnerlandene. Dette er likevel ikke et absolutt krav. For å søke om finansiering, må ansvarlig søker ha deltatt i ett av seminarprogrammene i 2025 og ha dannet partnerskap med én eller flere aktører i minst ett av de andre deltagende landene. Kun ansvarlig søker må ha deltatt i bærekraftsprogrammet tidligere, noe som gir søkere muligheten til å samarbeide også med organisasjoner og enkeltkunstnere utenfor seminargruppene. For eksempel kan deltakerne vurdere å inngå partnerskap med deltakere fra tidligere runder i bærekraftsprogrammet, en ny kunstneriske partner og/eller representanter fra andre sektorer, som akademia eller relevante bransjeorganisasjoner og aktører.
Det er til sammen £ 120 000 til utdeling. Utvalgte prosjekter kan få inntil £40 000. De utvalgte prosjektene vil også få én-til-én støtte og veiledning fra Julie’s Bicycle, for å bistå dem med å utvikle og gjennomføre konseptene.
Prosjektsøknadene skal sendes inn i perioden 26. september - 28. november 2025. Søkerne må levere prosjektplan, budsjett og fremdriftsplan, og omtale av hvordan prosjektet bidrar til formålet med programmet. Deltakerne vil få nærmere informasjon om søknadsprosessen.
Tildelingsliste vil bli offentliggjort i desember 2025. Prosjektstart er fra januar 2026.
Prosjekter som mottar finansiering, må sende inn rapport og regnskap som dokumenterer bruken av midlene ved slutten av prosjektperioden.
Hvordan søker jeg?
Søk deltakelse på nybegynnernivå her
Søk deltakelse på viderekommende nivå her
Vær oppmerksom på:
- Søknad skal skrives på engelsk. Søknader som leveres på norsk eller andre språk vil bli avvist.
- Du er ansvarlig for å holde tekstene innenfor oppgitt lengde. Hvis teksten er for lang vil det som er over oppgitt lengde ikke bli vurdert.
- Det er ikke mulig å lagre endringer i skjemaet underveis. Planlegg derfor hva du skal skrive i hvert felt før du fyller ut alt samlet og sender inn skjemaet. Hvis det er sendt inn flere søknader fra samme søker vil vi behandle den søknaden som er sendt inn sist.
Vi tar ikke imot:
- søknader per epost eller brev
- vedlegg til søknaden
- søknader som kommer inn etter søknadsfristen
Søknadene vil bli delt med sekretariat og ekspertpanel fra Kulturrådet, Arts Council England, Statens kunstfond Danmark, Julie’s Bicycle og In futurum, i forbindelse med vurdering av søknadene.
Søknader er offentlige dokumenter andre kan be om å få se. Hvis det kommer forespørsel om innsyn gjør vi en vurdering av om det er opplysninger som må unntas av person- eller konkurransehensyn.
Hvordan vurderer vi søknaden?
Når vi skal velge ut deltakere til programmet tar vi med i vurderingen:
- kunstneriske kvaliteter
- din/deres erfaring med internasjonal turnévirksomhet eller internasjonalt samarbeid
- hva du/dere forventer at deltakelsen i programmet vil bety for din/deres turné- og samarbeidspraksis
I utvelgelsen vil vi også ta hensyn til bredde når det gjelder:
- aktørerenes type og omfang
- kunstform, sjanger og geografi
Hvem vurderer søknadene?
Kulturrådets ekspertpanel vurderer alle de norske søknadene, og lager en kortliste. I et felles møte mellom eksperter fra Kulturrådet, Statens kunstfond Danmark og Arts Council England blir alle landenes kortlister vurdert og det fattes samlet beslutning om deltakelse. Julie’s Bicycle deltar også i diskusjonen.
Kulturrådets ekspertpanel:
Emnet Gaim Kebreab (f. 1981), bosatt i Oslo. Kebreab er CEO for Amara Pil og fast ansatt kunstnerisk rådgiver for Riksteatret. Gjennom Amara Pil er hun kulturpolitisk og strategisk rådgiver i både det institusjonelle og frie kunst og kulturfeltet. Hun har lang fartstid som produsent for Riksteatret og etablerte kompanier. Kebreab er styreleder for Black Box teater og styremedlem i blant annet musikkfestivalen Oslo World. I tillegg har hun erfaring med det visuelle kunstfeltet, museumssektoren, film- og TV-bransjen. Kebreab leder også faglig utvalg for tverrgående ordninger i perioden 2024-2025.
Rasmus Jørgensen (f. 1976), bosatt i Horten, Vestfold. Jørgensen er utdannet komponist med mastergrad fra Mills College i Oakland, USA, der han også studerte performancekunst og sang. Siden avsluttede studier i 2003 har han arbeidet innenfor et fysisk, musikalsk performanceuttrykk, som medskapende utøver i diverse teater- og musikk-ensembler (Ning, Mobile Homes, D-Moor, mfl.), og ikke minst med en rekke egne énmannsforestillinger i grenseland mellom fortellerteater og performance, alltid med egen musikk, manus og regi (bl.a. flere produksjoner ved Black Box Teater og for Den kulturelle skolesekken). Han leder også faglig utvalg for scenekunst i perioden 2024-2025..
Alice Marie Jektevik (f. 1989) er en sjøsamisk kulturprodusent bosatt i Deatnu/Tana. Hun er daglig leder i eget selskap Gába AS, og jobber med samiske kulturprosjekter og videreutvikling av det samiske kunst- og kulturfeltet. Jektevik produserer i rommet mellom kunst, politikk, historie og moderne uttrykk. Hun har tidligere produsert urfolksfestivalen Riddu Riđđu (2017-2020), den samiske festivalen Márkomeannu (2022), og vært gjesteprodusent ved kunstner- og forskerboligen Lásságámmi (2021-2022). I dag er Jektevik prosjektleder/manager for flere samiske kulturaktører, slik som Hildá Länsman, Lávre Johan Eira, Joar Nango og Isalill Kolpus. Jektevik er også en del av det samiske DJ-kollektivet Article 3, som mikser urfolksmusikk og egenproduserte visuals. Jektevik er også medlem av musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte i perioden 2024-2025.
Jan Bang (f. 1968), bosted Kristiansand. Jan Bang er en norsk komponist, musiker, produsent og professor ved Universitetet i Agder. Hans siste album «Reading the Air» fikk den tyske prestisjetunge Preis der deutschen kritikerpreis (German Record Critics’ Award). Samme året bidro Bang og Henriksen med musikk til Apple TV+ serien «Sugar». Bang har laget bestillingsverk til Schumann jubileet i Dusseldorf, spilt konserter i Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theatre, Site de la Musique i Paris, Royal Opera House i London og Schumann Saal i Dusseldorf. Sammen med Eivind Aarset/Arve Henriksen komponerte han bestillingsverket "The Height of the Reeds" på oppdrag i fra Opera North til Humber Bridge i forbindelse med Hull 2017 UK City of Culture. Bang er aktuell med bestillingsverk til Torino Jazz festival i april 2025. Han spiller konserter over store deler av verden og har samarbeidet med en rekke musikere som David Sylvian, Sidsel Endresen, Anneli Drecker, Nils Petter Molvær, Stefano Bollani, Jon Hassell, Ensemble Modern og Tigran Hamasyan. Bang leder også musikkutvalget for innspillings- og publiseringsstøtte i perioden 2024-2025.
Når får jeg svar?
Alle søkere får et svarbrev innen to uker etter vedtaket er gjort, i siste halvdel av juni.
Deltakere til seminarprogrammet vil bli offentliggjort på nettsidene.
Prosjektsamarbeid som får tilskudd blir offentliggjort på nettsidene i desember 2025.
Informasjonsmøter for søkere
Julie’s Bicycle inviterer til korte digitale informasjonsmøter for interesserte søkere. I møtene kan du stille spørsmål og lære mer om programmet. Her er datoene:
Onsdag 9. april:
- Nybegynnere: kl. 11:00
- Viderekomne: kl. 11:30
Torsdag 1. mai:
- Nybegynnere: kl. 12:00
- Viderekomne: kl. 12:30
Onsdag 21. mai:
- Nybegynnere: kl. 11:30
- Viderekomne: kl. 12:00
Bakgrunnsinformasjon
Kulturrådet deltar i samarbeidet om bærekraftsprogrammet for å være med å tilrettelegge for at produksjon, distribusjon og formidling av kunst og kultur bidrar til økt bærekraft i samfunnet, slik det står i rådets strategi for perioden 2021-24.
Den norske andelen av midlene som deles ut gjennom programmet kommer fra Norsk kulturfond.
Her finner du informasjon om de andre partnerne i programmet:
If you are an applicant based in England, you should apply by email to: environmentaltouring@artscouncil.org.uk
Hvis du er søker med base i Danmark skal du søke her: Internationalt udviklingsprogram: Klimamæssigt bæredygtige samarbejder for musik- og scenekunstaktører