Søk støtte
Viktig melding:
Søknaden skal sendast inn før boka vert utgjeven og seinast ein månad før møtet i vurderingsutvalet for ny norsk sakprosa for vaksne for å kome med i den aktuelle søknadsrunden, men utgjevar treng ikkje å vente på vedtak om innkjøp eller avslag før utgjeving.
Vurderingsutvalet har lagt møta til følgjande datoar i 2025:
Fredag 16. januar
Tirsdag 11. mars
Mandag 28. april
Mandag 16. juni
Fredag 22. august
Mandag 22. september
Mandag 27. oktober
Onsdag 10. desember
Språklige endringer
Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.
Søknadsfrist
Løpende søknadsfrist
Hva skal ordningen bidra til (formål)?
Formålet med ordningen er å sørge for at ny norsk sakprosa av høy kvalitet for voksne blir skapt, utgitt, spredt og lest. Ordningen skal bidra til en åpen og opplyst offentlig samtale.
Du kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og områdeplanen for litteratur.
Åpne alleHvilke bøker kan kjøpes inn?
Boken må være ny norsk sakprosa og ha voksne som målgruppe. Boken skal være ment for et bredt publikum.
Med sakprosa mener vi litterære originalverk som leseren har grunn til å oppfatte som direkte ytringer om virkeligheten.
Boken må enten være
- skrevet på norsk (bokmål, nynorsk eller dialekt) eller
- oversatt til norsk fra samisk eller et nasjonalt minoritetsspråk eller
- oversatt til norsk fra et annet språk – hvis det er et originalverk som ikke har vært utgitt tidligere
Med ny mener vi at boken gis ut som et originalverk. Tekster i samlinger av essay, artikler, foredrag og så videre kan ha vært publisert tidligere, men selve boken skal framstå som et nytt verk. Hvis forfatteren av boken er død, kan dere søke i inntil to år etter at forfatteren gikk bort. Er boken oversatt fra samisk eller et nasjonalt minoritetsspråk, kan ikke originalverket være eldre enn fem år når dere søker.
Boken skal framstå som et helhetlig litterært verk. Dette gjelder også for illustrerte bøker og antologier.
Den eneste søknadsfristen for denne ordningen er at søknaden skal sendes inn før boken er utgitt. Men ønsker dere at boken skal bli vurdert i en spesifikk søknadsrunde, må dere sende søknaden senest én måned før utvalgsmøtet for å komme med i søknadsrunden.
Hvilke bøker kan ikke kjøpes inn?
Disse bøkene er ikke omfattet av denne ordningen:
- bruksprosa (for eksempel hobbybøker, vitsebøker, spørrebøker, håndbøker, reiseguider, kokebøker og selvhjelpsbøker)
- fotobøker, altså bøker der fotografiet er det bærende elementet
- festskrift og jubileumsbøker, med mindre de har et bredt historisk perspektiv og er egnet for et variert publikum
- oppslagsbøker, leksikalske verk og referanseverk
- årbøker, lokalhistoriske utgivelser og andre bøker som er beregnet på publikum i et avgrenset område
- skole- og lærebøker
- bøker som er strengt vitenskapelige i form og innhold, for eksempel avhandlinger, forskningsrapporter og utredninger
- bøker som først og fremst er beregnet på en spesifikk profesjon
Hvem kan søke?
Utgivere med norsk organisasjonsnummer kan søke på denne ordningen.
Enbokregelen – bare én bok i året per forfatter
En forfatter kan vanligvis bare få én bok innkjøpt på denne ordningen per kalenderår.
Hvordan blir søknaden vurdert (vurderingskriterier)?
Søknaden blir behandlet av vurderingsutvalget for ny norsk sakprosa for voksne.
I vurderingen tar utvalget særlig hensyn til om boken
- framstår som et helhetlig litterært verk
- har god nok språklig, formidlingsmessig og håndverksmessig kvalitet
- har gjennomgått nødvendig redaksjonelt arbeid
- bidrar til samfunnsdebatt, tilfører kunnskap eller stimulerer til faglig interesse og refleksjon
- presenterer nye tanker eller en ny litterær form, eller behandler temaer som i liten grad er tatt opp i bokform tidligere
Utvalget bruker den samlede kunst- og kulturfaglige kompetansen sin til å bestemme hvilke bøker som skal kjøpes inn i den aktuelle søknadsrunden.
I tillegg til å vurdere bøkenes kvalitet skal utvalget prioritere bøkene innenfor en budsjettramme. Det betyr at hvor mange titler som kan kjøpes inn, bestemmes av det årlige budsjettet og utvalgets vurderinger av hver enkelt tittel.
Det er tre standardbegrunnelser dersom boken ikke kjøpes inn:
- Boken ble ikke prioritert i årets budsjett, men ville blitt det med andre økonomiske rammer.
- Boken oppfyller ikke kravene til kvalitet eller relevans.
- Boken omfattes ikke av ordningen.
Mer om utvalget som vurderer søknaden
Det er Kulturrådet som bestemmer hvem som sitter i vurderingsutvalget, og de oppnevnes for to år om gangen. Vurderingsutvalget skal ha minst fem medlemmer, representere en bredde i litteratursyn og ha kunnskap om ulike sjangre. Utvalget kan innhente faglige konsulentuttalelser, for eksempel når utgivelser oversatt fra samisk skal vurderes.
Vurderingsutvalget har fått delegert vedtaksmyndighet fra Kulturrådet. Når utvalget har vurdert bøkene, legger de fram vedtakslistene for Kulturrådet til orientering. Utvalget kan på eget initiativ ta opp igjen bøker til ny behandling.
Når et nytt vurderingsutvalg skal oppnevnes, blir relevante organisasjoner og foreninger på litteraturområdet bedt om å komme med innspill og forslag til utvalgsmedlemmer.
Dette må søknaden inneholde
En søknad består av søknadsskjemaet og en trykkeklar fil som er språkvasket og korrekturlest.
Er forfatteren og utgiveren av boken samme person? Da må dere legge ved en uttalelse fra en uavhengig konsulent eller redaktør som har gått gjennom manuskriptet.
Hvis dere har ekstra kostnader til trykking av boken, for eksempel på grunn av illustrasjoner, kan dere foreslå at den kategoriseres som ekstra kostnadskrevende. Dette må dere begrunne i søknaden. Dersom boken blir kjøpt inn, er det delegert til Kulturrådets sekretariat å avgjøre om boken kvalifiserer som ekstra kostnadskrevende.
Søknaden skal gjelde for både papirbok og e-bok. Dersom dere ikke kan levere boken som e-bok fordi det er et ugunstig format, må dere begrunne i søknadsskjemaet hvorfor dere bør få dispensasjon fra kravet. Hvis vurderingsutvalget vedtar å kjøpe inn boken, er det Kulturrådets sekretariat som vurderer om det er grunnlag for å gjøre unntak fra kravet om å levere e-bok.
Er dere usikre på hvilken sjanger boken tilhører, eller hvilken målgruppe den skal treffe? Da velger dere den innkjøpsordningen dere mener passer best, og forklarer hvorfor i søknadsskjemaet.
Når dere sender inn en søknad, aksepterer dere samtidig vilkårene og betingelsene i søknadsskjemaet og disse retningslinjene.
Hvis boken blir kjøpt inn
Når søknaden er behandlet av vurderingsutvalget, vil dere få beskjed om boken kjøpes inn eller ikke.
Dersom boken blir kjøpt inn, får dere praktisk informasjon om innsendelse av bøker, fakturaen og frister i vedtaksbrevet.
Slik skal beløpet fordeles
Kulturrådet betaler ett samlet beløp til dere som utgiver for hele innkjøpet. Dette beløpet skal dekke både deres og forfatterens andel. Dere skal utbetale pengene til forfatteren senest 14 dager etter at dere har mottatt beløpet.
Det er viktig å være klar over at beløpene i betalingstabellene kan endre seg fra år til år. Beløpene avhenger blant annet av hvor mye penger Kulturrådet vedtar å fordele til ordningen innenfor de økonomiske rammene Stortinget har fastsatt.
Hvor dere skal sende bøkene
Så raskt som mulig etter utgivelsen skal dere sende de innkjøpte bøkene til Kulturrådets distributør, som sørger for at bøkene blir tilgjengelige for utlån i bibliotekene. Bøkene leveres til bibliotekene både som trykte bøker og som e-bøker.
Bøkene skal helst leveres innen ti dager etter at dere har mottatt vedtaksbrevet. Dersom dere ikke kan levere innen ti dager, for eksempel fordi boken må trykkes først, skal dere informere Kulturrådets sekretariat. Siste frist er seks uker fra vedtaksdato.
Dere skal også sende ett rapporteringseksemplar til hvert av medlemmene i vurderingsutvalget og ett eksemplar til Kulturrådets sekretariat.
Kostnaden ved utsendelsen dekker dere selv.
Bibliotekene skal ivareta og gi tilgang til de innkjøpte bøkene i minst fem år. Utgivelsesåret regnes som første år.
Vedtaksmyndighet og høring om eventuelle endringer i ordningen
Kulturrådet har den endelige vedtaksmyndigheten til å utforme innkjøpsordningen. Vurderer Kulturrådet å endre vesentlig på retningslinjene, skal forfatter- og utgiverorganisasjonene få mulighet til å uttale seg før endringene blir vedtatt. Det samme gjelder ved vesentlige endringer i betalingsmodellene.
Søknadsskjema
Ein søknad består av søknadsskjema vedlagt trykkeklar fil som er språkvaska og korrekturlesen. Søknad skal sendast inn før bokas utgjevingsdato.
Som hovudregel skal alle titlar kjøpast inn som både trykt bok og e-bok. Dersom det er spesielle forhold ved verket som gjer at e-bok er eit ugunstig format, skal dette grunngjevast i søknadsskjemaet. Grunngjevinga blir vurdert dersom boka blir kjøpt inn
I søknadsskjemaet må utgjevar skrive inn namn på forfattar og redaktør. Dersom dette er same person, må eit vedlegg som dokumenterer at utgjevinga har gjennomgått ein uavhengig redaksjonell kvalitetskontroll, følgje søknaden. Dokumentasjonen skal bestå av ei kort fråsegn frå konsulenten som har gjennomgått manuskriptet.
Dersom søkjar meiner at ei utgjeving kan kategoriserast som ekstra kostnadskrevjande, skal dette grunngjevast i søknadsskjemaet. Ekstra kostnadskrevjande utgjevingar har utgifter til trykking som er høgare enn vanleg på grunn av utstrakt bruk av illustrasjonar (ikkje biletlegg). Det kan også vere andre grunnar til å ha fleirfarga trykk, men det er kun utgifter til trykking som kvalifiserer. Grunngjevinga blir vurdert dersom boka blir kjøpt inn.
Ordninga har ikkje faste fristar. Vurderingsutvalet har åtte møte i året. Søknaden må sendast inn seinast ein månad før møtet for å kome med i den aktuelle søknadsrunden.
Les utlysingsteksten og retningslinene for innkjøpsordning for ny norsk sakprosa for vaksne nøye før du byrjar å fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet. Pass også på å lese alle hjelpetekstane i skjemaet.
Slik blir søknaden behandlet
Sjå korleis søknadene blir handsama.
Levering av bøker
623 trykte eksemplar skal leverast til Biblioteksentralen, som sørger for å sende bøkene ut til norske bibliotek. Leveringsadressa er:
Biblioteksentralen
OrbitArena
Industriveien 18
2069 Jessheim
Eit standard innkjøp vil seie at Kulturrådet også kjøper inn 150 e-boklisensar som blir tilgjengeleggjorde for folkebiblioteka. Lisensane blir fordelte på fylkesnivå.
Sjå Biblioteksentralens nettsider for ei rettleiing om levering av e-bøker.
Det skal i tillegg sendast eit rapporteringseksemplar av den ferdigtrykte boka til kvart av dei sju medlemmane i vurderingsutvalet og eitt eksemplar til Kulturrådets sekretariat.
Postadresser
Kulturrådet
Postboks 4808 Nydalen
0422 Oslo
Sjå eiga nettside for adressene til vurderingsutvalet for sakprosa for vaksne.
Betaling
Forlaget skal sende faktura til Kulturrådets sekretariat for kvar innkjøpte tittel. Bøker (både trykte bøker og e-bøker) må vere leverte hos Biblioteksentralen før forlaget sender faktura, og forfallsdato skal vere 30 dagar.
I samsvar med økonomireglementet i staten utbetala ikkje Kulturrådet fakturaer til verksemder som har forfalne tilbakebetalingskrav. Faktura må sendast elektronisk i EHF-format. Elektronisk fakturaadresse er Norsk kulturfonds organisasjonsnummer 891 991 762. Elektronisk faktura er ikkje pdf-fil i e-post eller link til fakturahotell. For meir informasjon om EHF-faktura, sjå kundesidene til DFØ.
Fakturaen må innehalde følgjande informasjon:
- Referansenummer
- Kva for ein innkjøpsordning boka er kjøpt inn under
- Namn på forlag, forfattar og tittel
- Målform (bokmål eller nynorsk)
- Type bok (glattsats eller illustrert)
- ISBN-nummer for trykt bok
- ISBN-nummer for e-bok
- Beløp for innkjøp av trykt bok, e-bok og forfattarroyalty
For titlar som er innkjøpte i 2024, skal desse betalingstabellane brukast
Betalingstabellar 2025 sakprosa vaksne
Standard bok - 623 TRYKTE BØKER OG 150 E-BØKER
Format og målfrom | Forfattar | Forlag | Faktura til sekretariatet |
Både trykt bok og e-bok på bokmål, glattsats | 108 000 | 170 000* | 278 000 |
Både trykt bok og e-bok på bokmål, ekstra kostnadskrevende | 108 000 | 224 500* | 332 500 |
Både trykt bok og e-bok på nynorsk, glattsats | 114 000 | 182 500* | 296 500 |
Både trykt bok og e-bok på nynorsk, ekstra kostnadskrevjande | 114 000 | 237 000* | 351 000 |
* 28 500 kr av dette utgjer e-bokandel
Dersom forfattaren har bidrege økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal forfattarens andel av betalinga for eit innkjøp bli auka med same beløp. Forlagsandelen blir redusert tilsvarande.