Om søknadsrunden
Kulturrådet har i søknadsrunden bevilget om lag 3,2 millioner kroner til 20 gjesteoppholdsprosjekter på ulike steder i landet. I alt er 38 søknader om tilskudd til gjesteopphold behandlet, med et samlet søknadsbeløp på ca. 9,2 millioner kroner.
Dette er den siste søknadsrunden for gjesteoppholdsstøtten i dens nåværende form. Det har vært en veldig god søknadsrunde, med sterke søknader fra både etablerte aktører og helt nye søkere. Søknadene kommer fra nesten alle landets fylker, med unntak av Innlandet og Møre og Romsdal. En stor andel kommer fra aktører i det visuelle feltet, i tillegg er både scenekunst- og tverrfaglige aktører og prosjekter godt representert. Dette samsvarer med hvordan ordningen har truffet kunstfeltene over tid. I denne runden er det i tillegg en god andel søknader fra musikk- og litteraturaktører.
Mer enn 60% av søknadene har en internasjonal profil, enten i form av inviterte internasjonale gjester, eller at prosjektet er del av og/eller har tilgang på et internasjonalt nettverk, har internasjonale samarbeidspartnere eller liknende. Over en tredjedel av søknadene er knyttet til flerårige tilskudd. Det er også ca. en tredjedel som i større eller mindre grad involverer utvikling av program og prosjekter for og/eller med barn og unge.
Mer enn halvparten av de omsøkte prosjektene er tildelt tilskudd. De prioriterte prosjektene spenner fra kuraterings- og programutviklingssamarbeid til arbeid med utvikling av nye praksiser og metoder, og internasjonal nettverks- og kompetanseutveksling. Flere tilskudd går til søkere og prosjekter som Kulturrådet og fagutvalget har fulgt over lengre tid.
Mangfold og større ytringsrom
Flere arenaer bruker gjesteopphold som et verktøy for å styrke arbeidet med mangfold og representasjon i kunstfeltene, og/eller som fremmer nye og uhørte stemmer. Eksempler på prioriterte prosjekter er bl.a.:
- Entrée, Tekstallianse og T-Michael er tildelt tilskudd til etablering av et residensprogram for internasjonale skribenter i Bergen i 2023-24. Tilskuddet dekker gjesteopphold for fire skribenter, fra bl.a. Kenya og Chile. Målet med programmet å skape større tverrfaglige synergieffekter, styrke nettverk mellom internasjonale skribenter og lokale utøvere, samtidig som det utvikles kritikk og research i regionen.
- Litteraturhuset i Oslo er tildelt tilskudd til å invitere den tyrkiske journalisten, forfattere og oversetteren Yasemin Çongar til å kuratere en arrangementsrekke som fokuserer på den tilspissede situasjonen for forfattere og journalister i Tyrkia ved Litteraturhuset i Oslo i 2024. Et overordnet mål med samarbeidet er å skape en større forståelse for kunstens og ytringsfrihetens verdi, og truslene man står overfor internasjonalt.
- Halden Bookworks er tildelt tilskudd til et residens- og utvekslingsprosjekt i samarbeid med det kunstnerstyrte Offset Projects i India i 2025. Prosjektet har bl.a. til formål å bidra til mangfold i og styrking av bokkunstfeltet i Norge, til etablering og utvikling av internasjonale samarbeid, og til kunnskaps- og kompetanseutveksling.
- Borealisfestivalen i Bergen er tildelt tilskudd til gjesteopphold for den dansk-iranske slagverkeren, komponisten og lydkunstneren Jaleh Negari i 2024 og 2025, for et samarbeid som skal utforske sammenvevingen mellom sosial og politisk aktivisme og eksperimentell lydpraksis.
Langsiktige og strategiske utviklingsprosjekter
Særlig sterke er søknadene fra aktører og arenaer som bruker gjesteoppholdene som del av en langsiktig utviklingsstrategi, gjerne som ledd i en mangeårig, systematisk og helhetlig strategisk satsing ved en arena. Eksempler på dette er bl.a.:
- Kunsthall Grenland i Porsgrunn er tildelt toårig tilskudd til å invitere Sisse Lee, Trygve Ohren og Catrine Danielsen som kuratorteam for by- og stedsutviklingsprosjektet «Porselensbyen Porsgrunn» i 2024 og 2025. Prosjektet er en treårig satsing på kunst i by- og stedsutvikling, som gjennomføres i samarbeid med Porsgrunn kommune. Gjestekuratorene skal bl.a. bidra til å styrke kunstfaglig kompetanse og programstrategi i prosjektet, med særlig fokus på historie, bærekraft og regional identitet, bruk av nye metoder samt vektlegging av samspill, samarbeid og medvirkning.
- Sånafest i Hølen er tildelt toårig tilskudd til gjestekuratorene Philipp Schulte, Pau Estrem og Kristin Bjørn i 2024 og 2025. Gjestekuratorene skal bl.a. samarbeide med festivalen om program og innholdsutvikling, bidra til kunstnerisk og faglig utvikling av festivalen som arena og styrke internasjonalt nettverksarbeid.
- Folkemusikk- og folkedansarrangøren TrondheimFOLK i Trondheim er tildelt tilskudd til et «mesterlæresamarbeid» med kulturhistoriker Inger Christine Årstad og musiker/arrangør Terje Foshaug våren 2024. Samarbeidet skal bl.a. fokusere på utvikling av strategier for arbeid med immateriell kulturarv og utvikling av nye konsepter, styrking av arrangørkompetanse, nettverksbygging og samarbeidsmodeller. Prosjektet er ledd i et større utviklings- og profesjonaliseringsprosjekt som har til mål å gjennomføre organisatoriske endringer og få på plass finansiering for en mer bærekraftig og profesjonell drift av TrondheimFOLK..
Samarbeid mellom institusjoner og aktører i det frie feltet
Fordi tilskudd fra ordningen i sin helhet går til å honorere kunstnere, kuratorer eller andre fagpersoner utenfor institusjonen eller arenaen som søker tilskudd, kan gjesteoppholdsstøtten fungere som et verktøy som kan utnytte synergier i spennet mellom institusjoner og det frie feltet, og gi institusjoner mulighet til utvikling gjennom å knytte til seg ekstern kompetanse i kortere eller lengre perioder. Fem institusjoner med fast årlig statstilskudd over post 74 eller 75 mottar tilskudd til slike prosjekter i denne runden: Litteraturhuset i Oslo, Dans i Trøndelag, Rosendal Teater, Kunstnerforbundet og Norwegian Crafts.
Grenseoppganger mot andre tilskuddsordninger i Kulturrådet
Gjesteoppholdsstøtten skal stimulere til prosjekter som utfordrer, utvikler og bidrar til nytenkning ved arenaene. Flere søknader omhandler tilskudd til prosjekter som ligger i grenseland for ordningens formål, og/eller som grenser tett opp mot arrangør- eller produksjonsstøtteordninger innenfor andre fagområder i Kulturrådet. Dette omhandler i stor grad prinsipielle forhold som grenseoppganger mot kunstproduksjon eller gjennomføring av program, visninger, arrangementer, samt søknader om fornyet finansiering av faste/veletablerte AiR-ordninger. Flere avslag er begrunnet med henvisning til både ordningens retningslinjer og mer relevante tilskuddsordninger som arrangør- eller produksjonsstøtteordningene på de ulike fagområdene. Til en rekke prioriterte prosjekter er det også gjennom vedtakstekstene sendt signaler om at tilskuddsmottakeren ikke kan forvente jevnlige tilskudd til metodikker og praksiser som etter hvert er blitt en del av deres faste og etablerte virksomhet.
Ny ordning fra 2024
Kulturrådet har gjennom 2022 og 2023 arbeidet med å videreutvikle gjesteoppholdsstøtten, med formål om å åpne den opp for flere typer utviklingsprosjekter. Høsten 2023 vedtok Kulturrådet å avvikle ordningen i dens nåværende form. Fra og med 2024 slås den sammen med tilskuddsordningen for tverrfaglige tiltak prosjektstøtte, og blir til en bredere, tverrgående ordning for utvikling, samarbeid, kompetanseheving og nettverk for det frie feltet: Utviklingstilskudd for kulturaktører. Første søknadsfrist for den nye ordningen er i mars 2024
Lenke til den nye tilskuddsordningen: Utviklingstilskudd for kulturaktører - kulturradet.no (kulturdirektoratet.no)
Det holdes et informasjonsmøte om den nye ordningen 8. februar 2024. Les mer og meld deg på her: infomøte utviklingstilskudd for kulturaktører - Kalenderhendelse - kulturradet.no (kulturdirektoratet.no)
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 38
Søknadsbeløp: kr 9 201 246
Antall tildelinger: 20
Tildelingsbeløp: kr 3 214 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.9.2023 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|