Hopp til innhold
Vedtaksliste

Forsøksordning for aspiranter med funksjonsnedsettelser

Søk støtte

Om søknadsrunden

 

Omtale av ordningen, søknadsrunden og tildelingene

Manglende tilrettelegging og fordommer kan utgjøre et hinder for rekruttering av mennesker med funksjonsnedsettelser til kunst- og kulturrelaterte yrker. Forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser skal motvirke slik strukturell diskriminering gjennom å motivere til sysselsetting av kandidater med funksjonsnedsettelser i kunst- og kultursektoren.

Forsøksordningen ble etablert og lansert i løpet av 2021, etter en lengre periode med kunnskapsinnhenting, innsiktsarbeid og utvikling av ordningen.

Forsøksordningen ble første gang lyst ut våren 2022, med første søknadsfrist 2. juni 2022. Det kom da inn 16 søknader, og det ble tildelt åtte tilskudd á 450 000 kroner. I desember 2022 vedtok Kulturrådet å utvide forsøksordningen med to år, og det ble satt av midler til utlysning av fem tilskudd for hvert av årene 2023 og 2024. I januar 2024 vedtok Kulturrådet å utvide forsøksordningen med ytterligere to år, og det er satt av midler til utlysning av fem tilskudd á 450 000 kroner også i 2025 og 2026.

Forsøksordningen er under evaluering, og planlagt ferdigstilling av evalueringen er andre kvartal 2025.

Profesjonelle kunst- og kulturvirksomheter innenfor alle kunstformer og kreative næringer kan søke om å få ansette en aspirant. Stillingen kan være knyttet til både kunstneriske, tekniske og administrative funksjoner. Ordningen er en samfinansiering med virksomheten som tar imot aspiranten, og det forutsettes at aspiranten ansettes på ordinære vilkår. Tilskuddet er på 450 000 kroner, og hele beløpet skal benyttes til å lønne aspiranten i en stilling tilsvarende 100% i ett år. Tilskuddet kan fordeles over en lengre periode enn ett år, dersom aspiranten trenger å jobbe i en mindre stillingsbrøk.

Søknadsantallet i 2024 har gått ned sammenlignet med de to første årene. I 2022 kom det inn 16 søknader, i 2023 var det 15 søknader, mens det i 2024 er 9 søknader. Tallene bør allikevel leses mer nyansert, da det er flere som har søkt mer enn en gang (i ulike konstellasjoner) og det har vært søkt om videreføring av aspirantopphold. Antall helt nye søkere til ordningen i 2023 var dermed ti, mens antall helt nye søkere i 2024 er fem. Det er dermed en vesentlig nedgang i antall søkere siden forsøksordningens etablering i 2022.

Med så lavt søknadsantall, og kun tre søknadsrunder som grunnlag, gir det lite mening å se etter tendenser i geografisk fordeling eller mellom fagområder.  Det kan allikevel påpekes at Oslo jevnt over er representert med flest søknader alle de tre årene, mens andre fylker har en nedadgående representasjon (det er ikke kommet noen søknader fra Vestland, Troms, Finnmark eller Rogaland i år). Som i den ordinære aspirantordningen, har det ikke kommet en eneste søknad fra Møre og Romsdal de siste tre årene.

Når det gjelder fordeling mellom fagområder og mellom institusjoner og det frie feltet, kan det bemerkes at antall søknader fra filmsektoren, som viste en påfallende økning i fjor, ikke holder seg høyt. Antallet søknader fra institusjoner med fast statlig driftsstøtte synker sammenlignet med de to tidligere årene, så relativt sett er det frie, prosjektbaserte kunstfeltet sterkere representert også i forsøksordningen i år (den samme utviklingen sees i den ordinære ordningen).

De to foregående årene har utvalget vært svært imponert over det høye nivået på alle søknadene og den mobiliseringen og det arbeidet som virksomhetene og kandidatene har lagt ned i planleggings- og søkeprosess. Også i denne runden fremstår alle kandidatene som svært motiverte og godt kvalifisert for arbeidsoppgavene, og kandidatene ville i alle tilfellene berike både virksomheten de har gjennomført søkeprosessen med, så vel som kunst- og kultursektoren i Norge generelt. Søknadene som helhet viser allikevel en noe mer ujevn kvalitet enn de to første årene.

Utvalgets prioriteringer har lagt særlig vekt på arbeidsgivers evne til å tilby et godt og tilrettelagt arbeidsopphold som samsvarer med aspirantens motivasjoner og ambisjoner, og sannsynlighet for at oppholdet vil fremme aspirantens videre karriere og tilgang til arbeid i kunst- og kultursektoren.

Utvalget har heller ikke i år prioritert videreføring av aspirantperioder, hverken i den ordinære ordningen eller i forsøksordningen. Likebehandling er av særlig sterk (symbolsk) betydning i forsøksordningen, og det er et viktig hensyn å sikre en bred fordeling av det knappe godet et aspirantstipend utgjør. Det er også et poeng i seg selv å gi stipend til mange ulike konstellasjoner av typer virksomheter og kandidater, for at forsøksordningen og evalueringen av den skal kunne ha et bredt utprøvningsgrunnlag.

 

Tall fra søknadsrunden

Antall søknader: 9 (NB! Vi inkluderer ikke søknader som er trukket eller er blitt avvist administrativt av formelle årsaker)

Søknadssum: 4 050 000 NOK

Antall tildelinger: 5

Tildelingssum: 2 250 000 NOK

Søknader som kommer inn til Forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser blir behandlet i Faglig utvalg for tverrgående ordninger

Prosess:

  • Søknadsfrist: 7.5.2024 kl. 13:00

  • Vedtak i faglig utvalg for tverrgående ordninger: 18.6.2024

Les mer om søknadsrunden

Søk i tabellen, den oppdateres når du skriver

Søk i tabellen

Søk i tabellen

SøkerProsjekttittelFylkeVedtakTilskuddhidden
STIFTELSEN UNGE VIKEN TEATER Stiftelsen Unge Viken Teater Akershus Bevilget 450000 STIFTELSEN KUNSTNERNES HUS Kunstnernes Hus Oslo Bevilget 450000 DEWANGEN-PRODUKSJONER AS deWangen-produksjoner Oslo Avslått 0 GAMLEBYEN FESTIVALDRIFT AS Månefestivalen v. Gamlebyen Festivaldrift AS Østfold Avslått 0 OSLO TEATERSENTER Oslo teatersenter Oslo Bevilget 450000 ROGALAND KUNSTSENTER Rogaland Kunstsenter Rogaland Avslått 0 TRØNDELAG TEATER AS Trøndelag Teater og Oslo Nye Teater Trøndelag Bevilget 450000 VILLA LOFOTEN AS Villa Lofoten as Nordland Bevilget 450000 GULLBERG & BOSTADLØKKEN AS Gullberg og Bostadløkken AS Oslo Avslått 0