Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til utgivelse av publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på utgivelser som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Denne tilskuddsordningen genererer mange søknader fra hovedstaden, der også de fleste forlagene i Norge har sitt sete. Til gjengjeld skal ordningen stimulere til utgivelse av bøker med nedslagsfelt som strekker seg ut over det lokale og regionale, og både små, mellomstore og større forlag fra ulike deler av landet er representert i hver søknadsrunde. Dermed vil enhver utgivelse, uavhengig av hvor forlaget holder til, ha et nedslagsfelt som kommer lesere over hele landet til gode.
Til denne første søknadsrunden i 2025 kom det inn 10 søknader på ordningen. Kvaliteten på bokprosjektene var igjen høy, og munnet ut i vedtak om trykketilskudd til 7 av utgivelsene. Disse er blitt prioritert i en situasjon med et stadig økende søknadstall og en stram budsjettramme til kulturverntiltak. Dette gir strenge prioriteringer som medfører at også gode bokprosjekter får avslag.
Kulturrådet vurderer det slik at bokprosjektene som har fått tilskudd representerer en kombinasjon av følgende tre elementer: Sterk søknad, nasjonalt nedslagsfelt og solid faglig forankret manuskript. I tillegg utmerker bøkene seg med en tematisk orientering som har høy relevans i en kulturvernkontekst. Mange av bøkene, også i denne runden, utmerker seg positivt ved å løfte fram temaer, fenomener eller kulturaktører som har vært forsømt, eller som er lite synlige i standard historieverk og i offentligheten generelt. Andre igjen bygger på, omhandler og går i dybden i fenomener og tematikk som er underkommunisert, men som kan ha fått ny aktualitet gjennom forskning, faghistoriske artikler, utstillinger og annen formidling.
Det gis her en kort omtale av to av utgivelsene som har fått trykketilskudd:
MUSEUMSFORLAGET (Trondheim): Kunstnerkollektivet Alt Går Bra (red.) - Strandamalerne. Norges mest populære malerier
Strandamalerne var en gruppe bønder på Vestlandet som i etterkrigstida malte norsk natur – en halv million(!) landskapsmalerier som de solgte over hele landet. Motivene er lett gjenkjennelige med fjord, fjell og ofte ei lita rødmalt stue. Hvorfor har disse malerne vært så utskjelt i kunstnerkretser? Alt Går Bra viste en utstilling med strandamalerier sommeren 2020 til stor interesse for publikum, og oppdagelsesferden som fulgte, konfronterte dem med egne fordommer om hva kunst er, og hvem den er til for. Kunstnerkollektivet har derfor invitert sentrale stemmer i kunstfeltet til å revurdere fenomenet Strandamalerne i spennet mellom finkultur og lavkultur. Boka er rikt illustrert og bygger på intervjuer med gjenlevende malere og deres etterkommere.
FORENKLA FORLAG ULV HOLBYE (Bodø): Gisle Jakhelln - Nordlandshuset
Nordlandshuset er en viktig del av vår arkitekturhistorie. Boka passer for leg og lærd, og er meget rikt illustrert. Nordlandshuset har en stor kystnær utbredelse og er tilpasset fiskerbøndenes mangesysleri og de til dels harde betingelsene de levde under. Boka gir en inngående presentasjon av bygningseksempler fra Møre til Finnmark. Her er mye å hente for håndverkere og amatører som skal vedlikeholde eller reparere nordlandshus. Boka er gjennomillustrert og gjennomgår konstruksjon, hus i vekst og forandring, materialer og ressurser, nordlandshus i samisk byggeskikk, energieffektivitet/bærekraft og lærdom for framtida.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 10
Søknadssum: 1 002 760
Antall tildelinger: 7
Tildelingssum: 225 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 3.12.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 7.3.2025
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|