Hopp til innhold

Søk støtte

Tilskuddsordning

Kulturrådets skolebibliotekordning – Innkjøp og distribusjon av kulturfondbøker til skolebibliotek

Se vedtakslister

Viktig melding:

Utlysning av neste treårsperiode blir trolig høsten 2026.

Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.

 

Hva skal ordningen bidra til (formål)?

Formålet med ordningen er å gi barn og unge tilgang til et variert og aktuelt utvalg av nye norske bøker gjennom skolebiblioteket. Ordningen sørger for at det blir kjøpt inn og distribuert kulturfondbøker som har barn og unge som målgruppe, til skolebibliotek i grunnskolen.

Dere kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og områdeplanen for litteratur.

Åpne alle

Hvilke bøker kan dere søke om å motta?

Dere kan søke om tilskudd til å motta bøker som er tilpasset målgruppen barn og unge på 1.–10. trinn. Barneskoler vil motta bøker beregnet for elever på 1.–10. trinn. Ungdomsskoler vil motta bøker beregnet for elever på 5.–10. trinn.

Bøkene som blir distribuert gjennom ordningen, er enten påmeldt den automatiske innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for barn og unge eller kjøpt inn av Kulturrådet gjennom disse ordningene:

  • den selektive innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for barn og unge
  • innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for barn og unge
  • innkjøpsordningen for nye norske tegneserier
  • innkjøpsordningen for oversatt litteratur

Bøkene distribueres som papirbøker direkte til skolebibliotekene som er inkludert i denne ordningen. De sendes utenom den ordinære distribusjonen av bøker i innkjøpsordningene.

Hvem kan søke?

Skolebibliotek i grunnskolen (1. til 10. trinn) kan søke på denne ordningen.

Skolebibliotekene er forpliktet til å motta og formidle alle bøkene som inngår i ordningen, fram til denne utlysningsperioden er over i 2026. Dere er også forpliktet til å oppbevare bøkene fra innkjøpsordningene i minst fem år.

 

Hvordan blir søknaden vurdert (vurderingskriterier)?

Søknaden blir vurdert av Kulturrådets fagutvalg for litteratur. Utvalget leser og diskuterer alle søknadene og bruker sin samlede kompetanse til å bestemme hvilke prosjekter som skal få tilskudd. Søknadene vurderes enkeltvis og i sammenheng med de andre søknadene som er med i samme søknadsrunde.

Kulturrådet ønsker samlet å fremme et mangfold av aktører, uttrykk og estetiske praksiser, aktivitet i hele landet og at barn og ungdom møter kunst og kultur. Disse målsettingene blir tatt med i totalvurderingen når utvalget skal fordele budsjettrammen de har til rådighet.

I den samlede vurderingen av søknadene skal utvalget ta hensyn til

  • den geografiske spredningen blant mottakerne
  • tilgangen til folkebibliotek
  • variasjonen i størrelsene på skolebibliotekene

Dette må søknaden inneholde

Dere skal sende søknaden via Kulturrådets elektroniske søknadsportal innen søknadsfristen. Søknaden må tilfredsstille kravene og retningslinjene for ordningen.

I søknaden må dere tydelig vise at det dreier seg om et bibliotek på skolens område, og at biblioteket har et budsjett som sikrer at det har et personale knyttet til seg. I tillegg må dere legge ved en kort, overordnet plan for hvordan dere skal formidle bøkene fra denne ordningen.

Videredistribuerer et folkebibliotek allerede bøker fra Kulturrådets innkjøpsordninger for barn og unge til skolen? Da skal dere oppgi det i søknaden.

Søknadsskjema

Les utlysningsteksten nøye før du begynner å fylle ut ditt elektroniske søknadsskjema. 

Anbefalte nettlesere

For best mulig brukervennlighet i skjemaet anbefaler vi at du benytter følgende nettlesere: MAC = Safari 6 eller nyere. PC = Google Chrome.

Brukerstøtte

Har du problemer med å registrere deg, logge deg på, velge skjema eller sende vedlegg? Kontakt brukerstøtte

Før du søker

Du må søke med organisasjonsnummer på vegne av virksomheten, og da trenger du rollen "utfyller/innsender". Rollen må være på plass før du starter søknadsprosessen. Kulturdirektoratet kan ikke delegere roller/tilganger i Altinn, da dette styres av virksomheter/organisasjoner internt.

Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.

Hva skjer hvis dere får tilskudd?

Utdeling av tilskudd

Tilskuddet gis i form av bøker som distribueres til skolene. Det gis ikke tilskudd i form av penger.

Bøkene fra denne ordningen kommer i tillegg til skolens eget budsjett for innkjøp til skolebiblioteket; bøkene fra ordningen skal ikke erstatte skolens eget budsjett, men styrke det eksisterende tilbudet.

Når Kulturrådet kjøper inn og distribuerer bøker gjennom skolebibliotekordningen, utbetaler vi honoraret til forfatter og forlag ifølge betalingstabellene for de ulike innkjøpsordningene.

 

Tilskuddet kan tilbakeholdes eller falle bort

Hvis tilskuddet ikke blir brukt i tråd med betingelsene i vedtaksbrevet, kan Kulturrådet holde tilbake bøkene. Det gjelder også hvis det var feilopplysninger i søknaden, eller hvis dere ikke har levert rapport og regnskap for tidligere tilskudd.

Tilskuddet faller bort hvis dere ikke aksepterer det innen fristen som er fastsatt i kontrakten. Hvis dere ønsker å utsette akseptfristen, må dere sende inn en skriftlig søknad før fristen løper ut.

Hvis det skjer vesentlige endringer

Har det skjedd vesentlige endringer i ressurssituasjonen, lokalene eller formidlingsplanen, eller er det andre forhold som påvirker deltakelsen i ordningen? Da må dere sende Kulturrådet en skriftlig søknad som beskriver endringene, og få søknaden godkjent. Hvordan dere gjør det, står i vedtaksbrevet.

Dersom endringer ikke er godkjent på forhånd, kan vi holde tilbake bøkene.

 

Om den årlige rapporten

Dere skal rapportere årlig gjennom et eget rapporteringsskjema fra Kulturrådet. Hvis Kulturrådet trenger tilleggsinformasjon i forbindelse med rapporteringen, er dere pliktet til å legge fram informasjonen.

Kravene til rapporteringen finner dere i vedtaksbrevet for tilskuddet.

 

Ofte stilte spørsmål til innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur

Her finner du svar på det mange lurer på om innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur

Ofte stilte spørsmål til innkjøpsordningene for ny norsk skjønnlitteratur