Om søknadsrunden
Omtale av ordningen, søknadsrunden og tildelingene
Profesjonelle kunst- og kulturvirksomheter innenfor alle kunstformer og kreative næringer kan søke om å få ansette en aspirant som har en etnisk, kulturell og språklig bakgrunn som kan utgjøre et hinder for rekruttering til kunst- og kulturrelaterter yrker. Stillingen kan være knyttet til både kunstneriske, tekniske og administrative funksjoner. Ordningen er en samfinansiering med virksomheten som tar imot aspiranten, og det forutsettes at aspiranten ansettes på ordinære vilkår. Tilskuddet er på 450 000 kroner, og hele beløpet skal benyttes til å lønne aspiranten i en stilling tilsvarende 100% i ett år. Budsjettrammen for ordningen gir rom for tildeling av til sammen ti tilskudd á 450 000 kroner.
I 2024 kom det inn 36 søknader. Det er en liten økning fra 2023 da det kom 33 søknader, men en vesentlig nedgang fra tidligere år. Man må tilbake til 2018 for et tilsvarende lavt nivå (årene imellom har søknadsantallet ligget på 42-50 søknader i året).
Når det gjelder geografisk fordeling, er det Oslo som er representert med flest søknader, slik det har vært også de to foregående årene. Søknadstallet fra Oslo ligger en god del høyere enn fylket med nestflest søknader (Vestland). Antall søknader fra Viken (nå Akershus og Østfold) har sunket de tre siste årene, og det er også relativt mange fylker med 1 eller 0 søknader de tre siste årene (Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Innlandet og Vestfold og Telemark).
Generelt sees også en liten nedgang i antall søknader fra institusjoner og kulturvirksomheter med statlig eller annen offentlig driftsstøtte. Antall søknader fra museer synker for andre år på rad, og det er heller ingen bibliotek som søker i denne runden. På den andre siden er det fire søknader fra regionale kunstsentre1), som har vært lite representert i bunken de par siste årene.
Dette innebærer at det sees en liten økning i antall søknader fra det frie, prosjektbaserte feltet. Det er en god del søknader fra mindre, kunstnerstyrte organisasjoner som arbeider og legger til rette for kunstnerisk produksjon og formidling, bl.a. selvstendige scenekunstkompanier, kunstnerstyrte visningssteder, konsert- og festivalarrangører, et kunstnerkollektiv og et dukketeaterverksted.
Fordelingen mellom fagområdene viser også noen påfallende trekk. Det er en markant nedgang i antallet søknader fra tverrfaglige kulturvirksomheter og fra museer, mens det er en markant økning i antall søknader fra visuell kunst-feltet. Scenekunstfeltet har ligget relativt høyt tidligere også, men øker noe i år sammenlignet med i fjor. Antall søknader fra litteraturfeltet har sunket i perioden, mens antall søknader fra musikkfeltet har økt noe. I 2023 var det en vesentlig økning i søknader fra filmbransjen, som ikke har holdt seg i 2024. Det er generelt relativt få søknader fra den mer kommersielle delen av de kreative næringene, og ingen søknader fra design-, arkitektur- eller motebransjen.
Virksomheter og aspirantkandidater investerer mye i disse søknadene. Mange av søknadene beskriver arbeidsoppgaver knyttet til interessante, gjennomtenkte og gjennomarbeidede prosjekter som i høy grad vil bidra både til å styrke virksomhetens arbeid med kunstfaglig innhold og formidling, og kandidatens kompetanse, erfaringer og nettverk. Mange søknader er solid forankret i kandidatens motivasjoner og ambisjoner, og det er jobbet godt med å utarbeide opplegg som sikrer faglig og kunstnerisk utvikling for kandidaten, og som også samsvarer med virksomhetens mål og behov.
Utvalgets prioriteringer har lagt særlig vekt på arbeidsgivers evne til å tilby et godt og tilrettelagt arbeidsopphold som samsvarer med aspirantens motivasjoner og ambisjoner, og hvor oppholdet vil fremme aspirantens videre karriere og tilgang til arbeid i kunst- og kultursektoren.
Prioriteringene baserer seg i svært høy grad på det konkrete opplegget som den aktuelle arbeidsgiveren planlegger for akkurat den aspiranten de ønsker å ansette. Det vil si at arbeidsgivers motivasjon, rigging og planlegging og beskrivelsen av dette blir svært viktig i vurderingen. Det har blitt vurdert positivt at kandidatens egen motivasjon og strukturelle begrunnelser for at de har initiert et samarbeid med nettopp den virksomheten de søker sammen med, har blitt tydelig synliggjort i søknaden. Det har også trukket opp der virksomheten har beskrevet konkrete planer for styrking av norske språkferdigheter eller nettverksbygging.
1) Det er totalt femten regionale kunstsentre i Norge.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 36 (NB! Vi inkluderer ikke søknader som er trukket eller er blitt avvist administrativt av formelle årsaker)
Søknadssum: 16 200 000 NOK
Antall tildelinger: 10
Tildelingssum: 4 500 000 NOK
Søknader som kommer inn til Aspirantordningen blir behandlet i Faglig utvalg for tverrgående ordninger
Prosess:
-
Søknadsfrist: 7.5.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i faglig utvalg for tverrgående ordninger: 18.6.2024
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|