100 nye kunstnerstipend i regjeringens endrede budsjett
Regjeringen ønsker å styrke kunstnerøkonomien og legger 33,2 millioner kroner på bordet til 100 nye kunstnerstipend.
- Dette er veldig gode nyheter. Vi er jublende glade for at kulturministeren har lyttet til feltet og ønsker å styrke denne ordningen. En styrking av Statens kunstnerstipend vil bidra til et rikere kunst- og kulturtilbud over hele landet. Nå er det opp til oss å forvalte dette på en ordentlig måte, Trude Gomnæs Ugelstad, utvalgsleder for Statens kunstnerstipend.
Regjeringen foreslår å styrke kunstnerøkonomien og legger og legger 59 millioner kroner på bordet. Av disse går altså 33,2 millioner til 100 nye kunstnerstipend.
- Det er betryggende at den nye regjeringen ser hvor treffsikkert og viktig kunstnerstipend er som kunstpolitiske virkemiddel. Historien har vist at kunstnerstipend er en god investering som gir avkastning i form av kunst og kultur til publikum i hele Norge, sier Gomnæs Ugelstad.
En betydelig økning
Utvalget for Statens kunstnerstipend ba i sin budsjettsøknad om 350 nye og faste stipendhjemler for 2022 og årene fremover. Den avgåtte regjeringen Solberg svarte imidlertid med å foreslå en økning på 20 nye stipendhjemler, og en justering av stipendbeløpene. Nå legges det altså 100 nye stipender på toppen av dette. Totalt foreslås det å bevilge 258,8 millioner til denne posten.
Bevilgningen omfatter arbeidsstipend, arbeidsstipend for yngre og nyetablerte kunstnere, diversestipend, diversestipend for nyutdannede kunstnere, æresstipend/-lønn, samt fire stipend til nordiske forfattere. Formålet er å utvikle kunstnerskap, et fritt og uavhengig kulturliv og gi kunstnere forutsigbarhet over tid.
- Helt nødvendig
I løpet av pandemien ble det opprettet flere midlertidige stipendhjemler for å hjelpe et kriserammet kulturliv, men utvalgslederen mener en styrking av Statens kunstnerstipend er helt nødvendig, også etter pandemien.
- Stipendene gir kunstnerne mulighet til fordypning, de bidrar til å bygge opp nye kunstnerskap, og videreutvikle etablerte kunstnerskap, sier Trude Gomnæs Ugelstad.