Kulturliv med sterk forankring i Finnskogregionen
Kulturrådets fagutvalg for tverrgående ordninger har vært på Finnskogen. Utvalget har besøkt en rekke små og store kulturaktører i det sørøstlige Innlandet, og fått et større innblikk i områdets samtidskultur og kulturhistorie.
I overkant av 60 mil er tilbakelagt i minibuss. Tater-Millas hus, Atelier Austmarka, Holmgård kunst- og kulturhjem, Kongsvinger kunstforening, Små scener, Teater i Glåmdal, Pianoforte og Natthagen representerte et imponerende tverrsnitt av det frie kunst- og kulturfeltet i regionen. På veien har fagutvalget også besøkt institusjoner som Norsk skogfinsk museum, Kongsvinger museum og Glomdalsmuseet.
– Å være oppmerksom og i tett dialog med kunst- og kulturlivet i hele landet er vesentlig for oss som fagutvalg. Vi er takknemlige for hvordan miljøene i regionen har tatt imot oss, og vi reiser herfra med nye perspektiver og kunnskap. Samarbeidet i kulturfeltet på tvers av fagfelt, geografiske avstander og mellom profesjonelle og frivillige var spesielt imponerende. Inntrykket er at kulturlivet har stor oppslutning og betydning i de lokalsamfunnene vi har besøkt, sier utvalgsleder Emnet Kebreab.
Kulturadministrasjonen i både Innlandet fylkeskommune og kommunene i det sørøstlige Innlandet presenterte hvordan de jobber med utvikling av lokalt og regionalt kunst- og kulturfelt. De deltok i tillegg på flere av besøkene. Det gjorde også Sigmund Løvåsen, leder i Kulturrådet.
På vei mot et mer mangfoldig kulturliv
Et mer mangfoldig kunst- og kulturliv er et sentralt satsingsområde for Kulturrådet. I 2024 lyses det ut 3,6 millioner kroner til å bygge opp og styrke både nye og etablerte kulturaktører i det samiske, kvenske, norskfinske og skogfinske miljøet. Midlene deles ut gjennom ordningene utviklingstilskudd for kulturaktører og ARENA som er tilskuddsordningen for bygg og infrastruktur. Faglig utvalg for tverrgående ordninger ønsker seg også flere søkere fra både de øvrige nasjonale minoritetene og andre minoritetsmiljøer.
Et av målene med reisen var å styrke dialogen med nasjonale minoritetsaktører. Her har Norsk skogfinsk museum gitt fagutvalget et dypdykk i skogfinsk historie, mens Glomdalsmuseet og Tater-Millas venner har formidlet ulike sider ved tater/romanifolkets levesett og kulturelle praksiser.
– For oss har det vært svært verdifullt å lytte til erfaringene til aktører i disse miljøene, og vi ser fram til å jobbe videre med å utvikle et mer likestilt og mangfoldig kunst- og kulturliv. Vi håper på mange flere søknader fra Innlandet framover! sier utvalgsleder Kebreab.
Utvalget forvalter både tilskuddsordninger til utvikling, infrastruktur, arrangementer og virksomheter. Samlet sett gir ordningene rom for utvikling innen organisering, kompetanse, innhold, bygg og møteplasser for kulturaktører. Fagutvalget ønsker å bidra til å bygge opp de delene av kulturfeltet som ikke har hatt tilstrekkelig utviklingsmuligheter og infrastruktur til nå.
Vil du vite mer?
Da Norsk kulturråd kom til Austmarka - artikkel i avisa Glåmdalen