Glasstaket knuses i kultursektoren
Seks aspiranter skal i gang med arbeid med kulturvirksomheter i hele landet. Kvaliteten på søknadene til Forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser er særdeles høye.
Gjennom Kulturrådets ordning kan kulturvirksomheter søke om tilskudd til å ansette en funksjonshindret person i en lønnet aspirantstilling. Ordningen ble etablert i 2022, og har som mål å motvirke strukturell diskriminering. I 2022 ble det delt ut åtte stipender knyttet til kunstneriske og administrative stillinger. I år kom det inn 15 søknader fra et vidt spekter av virksomheter og felt i kulturlivet, og fagutvalget som vurderer søknadene måtte gjøre tøffe prioriteringer.
Fagutvalget legger særlig vekt på arbeidsgivers evne til å tilby et godt og tilrettelagt arbeidsopphold som samsvarer med aspirantens motivasjoner og ambisjoner, og på sannsynlighet for at oppholdet vil fremme aspirantens videre karriere og tilgang til arbeid i kunst- og kultursektoren.
Utvalget vil fremheve det høye nivået på søknadene, og er imponert over den mobiliseringen og det arbeidet som virksomhetene og kandidatene har lagt ned i planleggings- og søkeprosessen. Alle kandidatene er høyt kvalifiserte, svært motiverte og ville i alle tilfellene ha kunnet berike både virksomheten de har gjennomført søkeprosessen med og kunst- og kultursektoren generelt." - Utvalgsleder Maria Utsi, utvalgsleder i Faglig utvalg for tverrgående ordninger.
Se vedtakene og info om runden her.
En berikelse for virksomhet og hele sektor
Et av prosjektene som fikk tilskudd var Rosendal Teater og Sjiraffen kultursenter. To aspiranter fra Sjiraffen arbeidsfellesskap, Ingerid Trætteberg og Halvard D. Laupstad skal over en periode på to år arbeide kuratorisk i kunstnerisk avdeling ved Rosendal. Aspirantene skal få støtte og budsjett til å gjennomføre egne program i sesongene på Rosendal Teater og ta ledende roller i videreutviklingen av hvordan huset skaper bedre vilkår for publikum, kunstnere og ansatte med kognitive funksjonsvariasjoner. Søknaden viser ambisjon om varig innvirkning på husets egen virksomhet, men også på feltet i stort.
Rosendal Teater har som ambisjon å bli en arbeidsplass som er i stand til å inkludere et bredere spekter av nevrodiversitet blant de ansatte og er svært fornøyd med at de fikk tilskudd til å gjennomføre denne satsingen sammen med nettopp disse to aspirantene.
De har begge enormt mye å tilby scenekunsten lokalt og nasjonalt - og vil ha stor nytte av å få profesjonell erfaring og kapasitetsbygging som kan hjelpe dem til å bidra i profesjonelle sammenhenger. Vi håper at arbeidet de to aspirantene gjør med dette teatret kan knuse et glasstak for mennesker med kognitive funksjonsvariasjoner som ønsker å jobbe med kunst – og bidra til å involvere enda flere også på publikumssiden," sier teatersjef Alexander Roberts ved Rosendal teater.
Aspirantene ser frem til å bruke sine erfaringer fra teaterfeltet til å utvikle Rosendal Teater, både for skapere i og brukere av teatret. Ingerid Trætteberg har drevet med teater i over 20 år, og har en BA i drama og teater fra NTNU. Hun har stått mye på scenen, men er de senere årene også blitt veldig interessert i hva som foregår bak scenen.
Vi kan være med på å utvikle teaterhuset. Jeg har en følelse av at det er mange muligheter for meg på Rosendal Teater, som jeg ikke får andre plasser. Jeg ønsker at Rosendal skal være en plass der man opplever og er en del av universet".
Halvard D. Laupstad har spilt i flere forestillinger på Rosendal Teater allerede, og er og har vært aktiv i amatørteaterfeltet siden 1999. Han har spilt i flere produksjoner i inn- og utland.
Jeg liker at kunsten og kulturen gir meg utfordringer, og håper at jeg kan få muligheten til mer av dette på Rosendal. Det høres spennende ut at man kan få muligheten til å bestemme hvilke produksjoner som skal vises, og at vi kan bruke vår erfaring til å gjøre det bedre for et større publikum. Jeg håper vi kan få flere funksjonsvarierte kunstnere på scenen også".
Ordningen skal evalueres
Alle de gode søknadene som har kommet inn både i år og i fjor bekrefter at det er behov for en slik ordning i kulturlivet og i arbeidslivet. I samarbeid med blant annet Kulturdirektoratets Nasjonal koordinator for mangfold, Norges handikapforbund og NAV ble det lagt mye arbeid i å utvikle en ordning som skal fungere best mulig både for aspiranter og kulturvirksomheter. Forsøksordningen skal i første omgang gjennomføre tre utlysninger, og det gjenstår én runde i 2024. I 2024 skal forsøksordningen evalueres, for å danne best mulig kunnskapsgrunnlag for eventuell videreføring. Planlagt ferdigstilling av evalueringen er andre kvartal 2025. Kulturrådet og Kulturdirektoratet håper dette blir en fast ordning, og det er søkt om økte midler til Kulturfondet fra og med 2025 for å etablere dette som et fast program.