Åtte kulturvirksomheter og aspiranter er klare for å jobbe sammen
Bergen internasjonale filmfestival, DansiT Koreografisk senter i Trondheim og Valdresmusea er blant dem som får tilskudd fra Kulturrådet gjennom forsøksordningen for aspiranter med funksjonsnedsettelser. – Vi er glade for at ulike arbeidsplasser og aspiranter i ulike deler av landet nå skal jobbe profesjonelt sammen i kulturlivet, sier rådsmedlem og utvalgsleder Maria Utsi.
– Vi fikk 16 gode søknader fra et vidt spekter at virksomheter og felt i kulturlivet, og utvalget måtte gjøre tøffe prioriteringer. Vi er godt fornøyde med bredden i tilskuddene som nå er gitt, og det blir spennende å følge aspirantene som nå skal i gang med både kunstneriske og administrative oppgaver i kulturlivet, sier Maria Utsi, rådsmedlem og leder av faglig utvalg for tverrgående ordninger i Kulturrådet.
Her er noen av samarbeidene som straks er i gang:
- Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) ansetter Alexander Petersen. Han skal jobbe med å velge filmer, skrive anmeldelser, og ha innledninger og spørsmålsrunder med publikum på festivalen.
- DansiT Koreografisk senter i Trondheim ansetter Elen Øyen. Hun skal jobbe som dansekunstner, produsent og prosjektmedarbeider, med særlig tilknytning til Danselaboratoriet.
- Valdresmusea ansetter Simen Dokken Myhre. Han skal jobbe med det omfattende arkivet ved Valdresmusea, som representerer viktig, lokal dokumentasjon av samfunnet.
- ROM for kunst og arkitektur ansetter Malin Langøy Aarbø. Hun skal jobbe med kommunikasjon og kulturformidling.
– Håper at ordningen blir videreført neste år
Faglig utvalg for tverrgående ordninger har samarbeidet med Kulturrådet som nasjonal koordinator for mangfold i kulturlivet om å få på plass forsøksordningen, som bygger på den eksisterende aspirantordningen for kandidater med minoritetsbakgrunn.
Bjørn Hatterud, rådsmedlem og initiativtaker til forsøksordningen, er svært fornøyd med at så mange dyktige folk med funksjonsnedsettelser nå får tilføre kulturlivet relevant kompetanse.
– Det har vært en lærerik prosess for oss alle. Vi har hatt tett dialog med kulturfolk med funksjonsnedsettelser og samarbeidet med organisasjoner som NAV og Norges Handikapforbund. På den måten har vi lært mye om hindrene som folk med funksjonsnedsettelser møter når de søker jobb i kulturlivet, sier Hatterud.
– Alle de gode søknadene som kom inn, bekrefter at det er behov for en slik ordning i kulturlivet og i arbeidslivet. Forhåpentligvis blir ordningen videreført til neste år, og så lenge den trengs. På sikt er selvsagt målet at terskelen for funksjonshemmedes inntreden i arbeidslivet blir så lav at slike ordninger ikke lenger trengs.