Ubehagelige BRUDD i 2014
Fra BRUDD 2014: "Et svik mot nasjonen?". Foto: Finn Gulbransen, Hordaland fylkesarkiv
Hvem definerer fortiden? Hvilken rolle har museene i samfunnet? BRUDD er en satsing som har stimulert museene til å dokumentere og formidle også de ubehagelige, marginale historiene som museene tradisjonelt ikke forteller. Nå kan du oppleve disse historiene gjennom utstillingen BRUDD 2014.
- Hvilke historier skal fortelles og hvordan kan de formidles?, spør Hilde Holmesland fra museumsseksjonen i Kulturrådet. Hun har vært prosjektleder for BRUDD siden 2003.
Deltakerne i prosjektet har blant annet stilt spørsmål om hvilken fortid museene skal ta vare på. Arbeidet med prosjektet har ført til konferanser, foredrag, universitetsstudier og en rekke utstillinger, blant annet BRUDD 2014.
BRUDD 2014
I grunnlovsjubileumsåret 2014 har seks museer samarbeidet om en BRUDD-utstilling om stigmatisering, ekskludering og usynliggjøring. Her vises blant annet fortellinger om fornorskning av den samiske kulturen, oppdragelsesanstalter, rasebiologi, kropp, tuberkulose, papirløshet, utviklingshemming og rusavhengighet. Flere av disse temaene har rot i større prosjekter ved de enkelte museene.
Utstillingen er laget av Árran lulesamisk senter, Bymuseet i Bergen, Museum Vest, Nasjonalt medisinsk museum/Norsk Teknisk Museum, Oslo Museum og Vest-Agder-museet i samarbeid med fotokurator Rune Eraker. Utstillingen er laget i fire versjoner slik at den kan vises flere steder samtidig, både utendørs og innendørs.
I slutten av august åpnet utstillingen på godt synlige steder som på Torvet i Kristiansand og ved Lille Lungegårdsvann i Bergen. I Tysfjord på Arran lulesamisk senter og på Teknisk museum i Oslo kan den oppleves i en annet form, innendørs, med museal belysning. Nå skal utstillingen på vandring muligens også til andre land. Utstillingen og mer underlagsmateriale er også tilgjengelig digitalt.
BRUDD 2014 har mottatt støtte fra Kulturrådets utviklingsmidler til arkiv og museum, post 77.