Benchmarks for bevaring av samlinger
«Benchmarks in Collections Care» foreligger nå på norsk. Selvevalueringsverktøyet setter klare mål for arbeidet med samlingsbevaring.
I Stortingsmelding nr. 49 (2008-2009) Framtidas museum står det at ABM-utvikling skal videreutvikle et selvevalueringsopplegg for museene. Målet med et slikt opplegg er å skape en «oversiktlig og enkel plattform for planlegging og prioritering av arbeidsoppgavene i museene både på kort og lang sikt.» Benchmarks 2.0 egner seg som en del av et slikt opplegg.
Det engelske begrepet benchmark kan oversettes som referansenivå, et omforent prestasjonsnivå som en aktivitet kan måles mot. I selvevalueringsverktøyet «Benchmarks for bevaring» formuleres påstander på tre nivåer: grunnleggende, god og best.
Eksempler på slike påstander er: «Alle magasin- og utstillingsarealer, samt lagerinventar og montre, blir regelmessig rengjort og inspisert.» og «Alle inntatte objekter blir plassert i et karanteneområde ved ankomst fram til inspeksjon for skadedyr og mugg er gjennomført.» Museet vurderer hvorvidt de helt, delvis eller ikke oppfyller kravene som fremmes gjennom påstandene. Bevaringsarbeidet deles inn i ti forskjellige delfelter, eksempler på slike er policyarbeid, magasinforhold og renhold.
Regelmessige evalueringer gjør det mulig å spore utvikling over tid og resultatet av vurderingene kan bidra til å: vise måloppnåelse, indikere felter som bør forbedres, strukturere evalueringer og planlegging, samt gi rammeverk for risikohåndtering i forvaltning av samlinger.
Verktøyet finnes som excel-arbeidsbok, med enkel funksjonalitet som regner ut resultatet av vurderingene og presenterer status i form av søylediagrammer. Denne kan lastes ned fra Kulturrådets nettsider (lenke nedenfor).
Kulturrådet skal på sikt revidere og tilpasse «Benchmarks for bevaring» bedre til norske forhold. Inntil videre kan dagens versjon brukes. Forhåpentligvis vil mange se nytten av verktøyet og også spille inn forslag til forbedringer.