Digitalt etatssamarbeid
Kartverket, kulturdirektoratet, Riksantikvaren og Riksarkivet samarbeidet om å digitalisere og tilgjengeliggjøre kulturarven.
Samarbeidets mål var å bidra til at åpne kultur- og kulturminnedata og relaterte geodata blir mer tilgjengelige, og legge til rette for økt samfunnsmessig bruk gjennom bedre tilgjengeliggjøring, sammenstilling og formidling.
Samarbeidet bygget på kompetanse, erfaring og resultater fra prosjektet Kultur- og naturreise (2012-2015) og annet utviklingsarbeid i og utenfor etatene. Samarbeidet startet i januar 2016 og planlagt med varighet i ett år. Etatene ønsket et mer langsiktig samarbeid og søkte derfor ekstern finansiering for videre samarbeid og utvikling av felles løsninger.
Etatssamarbeidet ble i 2017 videreført i Samarbeidsforumet for åpne kulturdata.
Samarbeidet konsentrerte seg om følgende arbeidsoppgaver
Oppnå konkrete resultat på datadelingsfeltet: ålitelige, robuste og veldokumenterte API'er, vurdere behovet for aggregatorer, sikre ekstern dataflyt fra de fire etatene - så åpent og godt som mulig, utarbeide planer og modeller for videre forbedringer på feltet
Utvikle relevant kompetanse for alle de fire etatene: datadelingsformat og modeller for dette, semantisk teknologi, gode løsninger for formidling av felles data, fagdager, workshops, etc.
Det ble etablert en arbeidsgruppe i samarbeidet som besto av representanter fra Riksantikvaren (koordinator), Riksarkivet, Kartverket, Riksarkivaren og kulturdirektoratet. Samarbeidets styringsgruppe besto av ledere fra de same etatene, også denne ledet av Riksantikvaren.