Museumsvurderingene i ny form for 2023
Når Kulturdirektoratet legger frem sine vurderinger av museene i 2023, er det i en annen form enn tidligere. Rapporten analyserer utviklingen i nettverket samlet, heller enn institusjonsvis, slik man tidligere har gjort.
Rapporten suppleres av nettbaserte og interaktive visualiseringer, som bidrar til å tilgjengeliggjøre en større del av museenes innrapporterte data enn tidligere, og som på sikt vil la enkeltmuseene sammenligne egne resultater med andre museer.
– Som et ledd i Kulturdirektoratets videreutvikling av det arbeidet som knytter seg til museenes årlige rapportering, har vi lagt de institusjonsvise vurderingene midlertidig til side, forteller Inga-Lill Sundset, som leder seksjon for Kulturarv og museum i Kulturdirektoratet.
– I år har vi konsentrert oss om analyser av 2023-dataene for de 61 museene som inngår i Det nasjonale museumsnettverket samlet sett. Det helhetlige blikket vi nå har på disse institusjonenes utvikling er uvurderlig når vi bl.a. skal gi faglige råd til Kultur- og likestilingsdepartementet eller videreutvikle vår egen forvaltning. I prosessen har vi, som tidligere, gjennomgått all rapportering fra hver institusjon, slik at vi fortsatt har god innsikt i enkeltmuseenes utvikling.
Forsøk på å se på museumsdata på nye måter
Tidligere år har Kulturdirektoratet levert vurderinger av museene i det nasjonale museumsnettverket enkeltvis. I år er vurderingen samlet, og supplert med digitalt levert statistikk hvor man selv kan gjøre uttrekk av dataene. Fullstendig museumsstatistikk vil lanseres senere på høsten 2024.
– For de som har ventet på vår faglige vurdering av enkeltmuseene, er jo dette noe annet, og vi ønsker å understreke at det ikke betyr at museumsvurderingene slik museene kjenner dem fra tidligere år, utgår permanent, forklarer Sundset. Vi ønsker å teste ut ulike måter å behandle og tilgjengeliggjøre museumsdataene på, og har prioritert innsatsen mot det. Derfor har de institusjonsvise vurderingene blitt lagt på is, inntil videre.
– Målet med Kulturdirektoratets gjennomgang og vurderinger er ikke å se alt, men fange opp viktige tendenser, prioriteringer og behov i museene. I tillegg krever nye oppdrag, som det å være sekretariat for KUDs fagpanel, at vi ser med friskt blikk på det vi allerede forvalter, slik at våre data om sektoren kan danne et bakteppe for fagpanelenes arbeid. Vi ønsker også å la museene få tilgang på mer av datamateriale vi samler inn, og at de da kan hente ut de ønsker og har behov for.
Museumsbesøk tilbake til nivået før pandemien
Som vanlig, gjøres vurderingene på ulike temaer innenfor museenes ansvarsområder. Noen av utviklingstrekkene rapporten viser for 2023 er:
- Samlinger: Om lag 1,5 mill. av nær 4 mill. museumsobjekter (foto utelatt) er ikke dokumentert i henhold til standarden som ICOM setter. Det er en positiv utvikling i andel av samlingene som er digitalt tilgjengelig.
- Kunnskapsutvikling: Forskningskompetansen øker: antallet ansatte med doktorgrad økte fra 109 til 120. Antallet publiserte forskningsartikler med fagfellevurdering holder seg nokså stabilt.
- Besøk og formidling: Det samlede besøkstallet for museene i Det nasjonale museumsnettverket er nå tilbake på nivået før pandemien. Nedgangen i antallet barn og unge som har deltatt i pedagogiske opplegg fortsetter.
– Vi mener dette har gitt et resultat som skaper større verdi, både for Kultur- og likestillingsdepartementet, og ikke minst for oss. Sammen med statistikk-tableauene er håpet at museene vil gjøre god nytte ut av tilgang til større deler av datagrunnlaget for egen institusjon, samt en rapport som analyserer nasjonal utvikling og gjennomsnittsverdier, vil museene selv kunne vurdere egen utvikling, sier Sundset.
Last ned og les Det nasjonale museumsnettverket i 2023 her
Fakta om det nasjonale museumsnettverket
Nettverket omfatter alle museer som mottar fast driftstilskudd over kapittel 328, post 70 på Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett. I 2023 var antallet museer 61, og disse driftet i alt 531 besøksarenaer rundt om i landet.
Kulturdirektoratet kontrollerer og kvalitetssikrer hvert år museenes innsendte statistikk, på oppdrag av departementet. Oppdraget innebærer i tillegg en gjennomgang og vurdering av årsrapportering og statistikk fra de 61 museene i nettverket. Resultatet er rapporten Det nasjonale museumsnettverket i 2023.