Mot nye relasjoner mellom museum og samfunn
Ny bok om museer som aktive samfunnsaktører.
Museer opptrer i dag i økende grad som aktive aktører som vil bidra til en positiv samfunnsutvikling. Kritiske spørsmål til etablerte sannheter blir stilt, samfunnsaktuelle utfordringer løftet frem og glemte stemmer blir presentert.
Her jobber museene ofte sammen med lokalbefolkningen om ulike tema, og personlige beretninger fra enkeltpersoner er viktige bidrag. Arbeidet er fortsatt nytt og krevende på flere plan, og som museumsansatt kan man støte på mange ulike etiske utfordringer.
Norsk ICOM, som representerer museenes profesjonssammenslutning The International Councils of Museums (ICOM) her i landet, har lenge ønsket å samle noen av erfaringene som har blitt gjort hittil, i en publikasjon. Denne publikasjonen foreligger nå, og her finner man seks artikler som både oppsummerer status quo i Norge i dag og gir innblikk i arbeidet bak kulissene i fire utvalgte museer, Perspektivet Museum, Ryfylkemuseum, Gjenreisningsmuseet og Glomsdalsmuseet.
Innledningsvis oppsummeres resultatene fra en spørreundersøkelse blant museumsansatte i Norge i slutten av 2015: Hvor utbredt er arbeidet som aktiv samfunnsaktør? Hvor viktig er personlige fortellinger i denne sammenhengen? Hvilke utfordringer opplever de ansatte som mest krevende å forholde seg til – og er resultatene verdt strevet?
Boka kan lastes ned gratis som norsk og engelsk versjon fra Norsk ICOMs nettsider.