Internasjonale nettverk
Kulturdirektoratet deltar i en rekke internasjonale samarbeid som er relevant for utvikling av museumssektoren, som for eksempel UNESCO, ICOM, EU/EØS, EGMUS, Europeana, Østersjøsamarbeidet (Monitoring Group) m.m. Her beskriver vi noen av aktivitetene tilknyttet Kulturdirektoratets internasjonale museumsengasjement.
Kultursamarbeid i Østersjøområdet
Baltic Region Heritage Committee (BRHC) er et nettverk for kulturarvssamarbeid i Østersjøregionen. Det består av representanter fra de nordiske landene, de baltiske landene, Polen og Nord-Tyskland ved Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommern. Nettverket ligger under paraplyen til Council of the Baltic Sea States (CBSS) eller Østersjørådet, som ledes på utenriksministernivå.
Nettverket består av to nivåer: Komiteen, der representanter fra landenes kultur- og kulturminneforvaltning deltar, og arbeidsgruppene, der det blant annet deltar fagfolk fra norske museer.
Det er tre arbeidsgrupper under komiteen:
Nettverket ble i sin tid initiert av kulturministrene i regionen. Kulturdirektoratet er det formelle medlemmet, men Riksantikvaren har vært med i nettverket siden starten i 1998. Frem til 2016 ble nettverket omtalt som Monitoring Group for Cultural Heritage in the Baltic Sea States.
Se nettstedet til Baltic Region Heritage Committee
I juli 2020 skal Norge (NKR) inn i ledertrioen i BRHC som Junior Chair fra juli 2020, og skal følgelig lede nettverket fra juli 2021 til juli 2022. Dette skjer parallelt med Norges presidentskap i CBSS (Østersjørådet).
Det har vært arrangert en større konferanse cirka hvert tredje år. Den sjette konferansen i dette samarbeidet hadde tema «From Postwar to Postmodern – 20th Century Built Cultural Heritage" og ble arrangert i Kiel 28. – 30. september 2016.
Høsten 2021 vil Kulturdirektoratet i samarbeid med Riksantikvaren være vertskap for den syvende konferansen i regi av dette nettverket: Oslo Forum 2021 med tittelen «Cultural Heritage in a Changing Climate». Konferansen har som målsetting å øke bevisstheten omkring de utfordringer klimaendringene har, både på kulturarv og institusjonene som forvalter den på vegne av felleskapet.
Internasjonal museumsstatistikk
Museumsstatistikken gir et bilde av ressurser, innsats, aktiviteter og resultater i norske museer og gjennom Kulturdirektoratets deltakelse i The European Group on Museum Statistics (EGMUS) deles og sammenlignes denne med lignende materiale fra andre europeiske land. Mye av materialet publiseres på www.egmus.eu. Som leverandør av Offisiell statistikk til SSB og som medlem av SSBs Statistikkråd settes Kulturdirektoratet i forbindelse med aktiviteten i EUs statistikkontor Eurostat.
Norske kulturdata i Europeana
Europeana er en felles portal til europeisk kulturinnhold. Kulturdirektoratet er nasjonal aggregator for norsk museums- og arkivinnhold til Europeana. Europeana inneholder over 53 millioner objekter, hvorav om lag 3,7 milloner objekter fra Norge. Norges bidrag til Europeana kommer fra ca 300 institusjoner, vesentlig innenfor arkiv- og museumsfeltet (inklusive universitetsmuseene). Materialet omfatter ca 2 mill bilder, 1.500 videoer og 800 lydfiler. Norge deltar aktivt i Europeana-samarbeidet gjennom flere arbeidsgrupper.