Slik jobber Nobels Fredssenter med tilgjengelighet
Når Nobels Fredssenter åpner dørene igjen etter mange måneder med rehabilitering, er det bedre tilgjengelig for flere enn før.
Nobels Fredssenter ble etablert på Vestbanen i 2005. Etter en omfattende rehabilitering av det verneverdige bygget fra 1872, ble det omgjort til et moderne museum. Museet har som mål å formidle historien om fredsprisvinnerne og være et sted for diskusjon og samtaler om temaer knyttet til fred og konfliktløsning.
Fredssenteret ble raskt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt. Museet ble umiddelbart en viktig destinasjon for turister som besøkte Norge, og det ble raskt en populær læringsarena for skoleklasser i Oslo og omegn. Samtidig har fredssenteret hatt utfordringer med "Eiffeltårn-syndromet" – en populær turistattraksjon som ikke besøkes noe særlig av lokalbefolkningen. Dette ville vi gjøre noe med gjennom å forbedre noen av løsningene fra 2005. Det innebar en ombygging for mer plass til skoleklasser, en mer sentralt plassert butikk og et nytt konferanserom som gir mulighet for å ha flere arrangementer for lokalbefolkningen.
I løpet av prosessen ble vi gradvis mer oppmerksomme på behovene for betydelige forbedringer innen universell utforming. Til tross for at en heis for rullestolbrukere allerede fantes, var tilgjengeligheten og publikumsløypen utilstrekkelig. Toalettene var vanskelige å nå, butikken og lagringsområdet manglet tilrettelegging for ansatte i rullestol, og løsningene for synshemmede var ikke gode nok.
Da ombyggingsprosjektet ble satt i gang i 2020 var det med tre mål for øyet: Et eget rom for arrangementer, økt kapasitet for skoleklasser og bedre universell utforming.
Nye løsninger med bedre tilbud og tilgjengelighet for alle
De fleste forbedringene ble foreslått i mulighetsstudien utført av TransBorder Studio. Underveis i prosjekteringen har TransBorder, Statsbyggs rådgiver for universell utforming og entreprenørens arkitekter fra FutArk utviklet flere gode løsninger for å oppnå målene.
En av de viktigste forbedringene var publikumsheisen. Tidligere måtte rullestolbrukere tilbake til resepsjonen fra utstillingsområdet i første etasje og deretter gjennom store deler av butikken for å kunne bruke heisen. I andre etasje, kom de ut midt i utstillingsområdet, noe som skapte en dårligere opplevelse. Nå er heisen tilgjengelig i nærheten av utstillingsområdet, og man kommer ut i annen etasje på samme sted som alle andre besøkende.
På grunn av restriksjoner knyttet til bevaring, fikk vi ikke tillatelse til å etablere rullestolramper til butikken og arrangementsrommets egne innganger. Som et alternativ har vi installert ringeklokker utenfor alle sideinnganger, slik at rullestolbrukere enkelt kan be om assistanse dersom de besøker oss utenom åpningstid.
Alle dørene i museet er utformet med universell bredde og utstyrt med albuebrytere for enkel betjening. Dørtersklene og overgangene mellom rom i publikumsområdene er tilpasset rullestolbrukere. Hylle- og møbelhøyder, samt billett- og butikkdisken, er justert til universelt utformede høyder på 90 cm.
Toalettene, som tidligere lå innerst i butikkområdet og var vanskelig tilgjengelige, er nå plassert i tilknytning til ankomsthallen. Det samme gjelder garderoben, der skap og garderobestenger er i universelt utformede høyder. Totalt har vi nå tre toaletter tilpasset for rullestolbrukere, i motsetning til kun ett tidligere.
For våre synshemmede besøkende er våre audioguider en uvurderlig ressurs for å utforske utstillingene. Inngang, utgang og hovedruten gjennom museet er tydelig merket med ledelinjer samt oppmerksomhets- og faresoner for å veilede svaksynte. Glassdører og andre glassflater er også merket for å øke sikkerheten.
I tillegg til tilpasninger for våre besøkende, har vi gjennomført tiltak for å sikre at Fredssenteret også skal være en universelt utformet arbeidsplass. Alle disker tilknyttet publikumsområdene er utstyrt med "hev-senk"-funksjonalitet for de ansatte. Tidligere hadde butikken et lager på et loft som ikke var tilgjengelig for ansatte i rullestol. Nå har vi etablert et eget lager på samme plan som butikken.
1. desember åpnet Nye Nobels Fredssenter, og nå er museet mer tilgjengelig for flere.