Museene i Norge
Hvert år tar norske museer imot 11 millioner besøkende. Kulturdirektoratet har et særlig ansvar for oppfølging av de museene som mottar statlig driftstilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
Museumslandskapet
Museumssektoren i Norge er stor og mangeartet. Noen museer er store og har flere hundre ansatte, mens andre er små og med et fåtall ansatte. Ved årtusenskiftet var det om lag 500 museer som mottok tilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD). Siden den gang har det blitt gjennomført en rekke konsolideringsprosesser kjent som Museumsreformen som har resultert i at disse museene nå er organisert i 67 administrative enheter. Over hele landet har disse prosessene påvirket eierstrukturer, eiendomsforhold, organisasjonsform og organisering.
Fra myndighetenes side deles museene inn i to: de 67 som mottar driftstilskudd fra KUD og andre museer som får driftstilskudd fra annet hold. Dette dreier seg om kommunale museer, universitetsmuseer, museer under andre departementer eller private museer. Kulturdirektoratet har hovedansvar for å følge opp museer i førstnevnte kategori, men har overgripende syn på hele sektoren der det er hensiktsmessig.
Kulturdirektoratet samler inn, behandler og publiserer statistikk fra alle museene i Norge med minst ett fast årsverk. Tallmaterialet består av rundt 104 museer som til sammen forvalter 24 milliner gjenstander, 47 millioner fotografier, 5 000 kulturhistoriske bygninger og som tar imot om lag 11 besøkende årlig.
Hva er et museum?
DigitaltMuseum
Kulturdirektoratet har støttet utviklingen av en nasjonal infrastruktur som gir museene anledning til å tilgjengeliggjøre sine samlinger digitalt gjennom en felles portal, DigitaltMuseum. Brukerne kan søke i samlingene, få informasjon om og bilder av gjenstandene, i tillegg til å bidra med egen informasjon. Statistikken for DigitaltMuseum viser at det samlede årlige besøket har ligget nokså stabilt på 5 millioner mellom 2020-2023.