Brannen på Ringve musikkmuseum
Musikkhistorisk museum på Lade i Trondheim, 1983. Foto: Morten Kerr / Trondheim byarkiv
Den tragiske brannen som rammet Museene i Sør-Trøndelags avdeling Ringve musikkmuseum mandag formiddag, resulterte i omfattende skader på hovedbygningen og museets gjenstandssamling. - Behovet for å sikre norske museer er fortsatt stort, sier avdelingsdirektør i Kulturrådet Vibeke Mohr.
Hovedbygningen som brant, var sikret med automatisk brannslukkingsanlegg. Ringve, som er Norges nasjonale musikkmuseum, har en samling på omkring 2.000 instrumenter fra hele verden i tillegg til arkivmateriale, originalmanuskripter og fotografier.
- Brannen ved Ringve museum er en påminnelse om hvor viktige gode sikringstiltak er. Våre oversikter viser at behovet for å sikre norske museer fortsatt er stort, sier avdelingsdirektør Vibeke Mohr.
Statistikk over brann og branntilløp 2008-2014
Kulturrådet samler inn, bearbeider og publiserer statistikk fra museer. I 2014 omfattet museumsstatistikken 121 museer. Statistikken gir blant annet informasjon om museenes sikringsplaner, brannhendelser og tyveri.
Grafen under viser endringer i brann og branntilløp fra 2008-2014. Generelt gir dette et bilde av få episoder, og svært sjelden med dramatisk utfall. Økningen i antall branner i 2013 må vurderes som en mer tilfeldig oppgang akkurat dette året, jf. nedgangen i 2014.
Statistikken fra 2008-2014 viser at ca. 33 % av alle branner eller brannforsøk skyldes elektrisk feil, ca. 19% skyldes menneskelig feil og 17% av brannene eller brannforsøkene var påsatt.
Støtteordning for sikringsmidler
Kulturrådet deler årlig ut 10 millioner kroner i sikringsmidler til norske museer. I 2015 så vi en nedgang i antall sikringssøknader. Sikringsmidlene skal finansiere tiltak som kan forebygge og redusere omfanget av ødeleggelser i forbindelse med brann, tjuveri, ran, hærverk og naturskade. Sikringsmidlene kan også finansiere utarbeiding av sikringsplaner.
Ler mer om Kulturrådets sikringsmidler