Samfunnsrolle, makt og ansvar
Programmet skal bidra til en fortsatt utvikling av museenes samfunnsrolle, og kritisk formidling og involvering skal sette varige spor i museenes virksomhet.
Museenes samfunnsrolle er et sentralt begrep i museumspolitikken, og er blitt omtalt i stortingsmeldinger og museumspolitiske dokumenter siden tidlig på 1990-tallet. I statsbudsjettet for 2018 er ett av målene for statens bevilgninger til museene å legge til rette for at «museene er aktuelle og profesjonelle, og utøver en aktiv samfunnsrolle». I begrepet ligger det en forståelse av at museene skal «gjenspeile samfunnet, delta i demokratiprosessen og reflektere et mangfold av perspektiver og virkeligheter».
Les mer om museenes samfunnsrolle
Søk støtte til samfunnsrolle, makt og ansvar i museene
Flere museer har arbeidet med kritisk formidling som metode. De har arbeidet med tabubelagte og kontroversielle temaer og involvert marginale grupper i sitt arbeid. BRUDD-prosjektet (2003-2014) stilte spørsmål ved gitte sannheter og arbeidet med nye innfallsvinkler i formidlingen. Erfaringene fra BRUDD danner et bakteppe for programmet.
Les prosjektrapporten fra BRUDD
Involvering og medvirkning handler om å åpne institusjonene og slippe til større mangfold, flere stemmer, andre perspektiv og nye grupper. Dette er noe mange museer har kjennskap til, og som Kulturrådet også tidligere har arbeidet med.
Les publikasjonen Jo fleire kokkar, jo betre søl
Samfunnsrolleprogrammet for perioden 2015 – 2017 samlet 18 prosjekter som på ulike måter tok opp spørsmål knyttet til demokrati og menneskerettigheter. Prosjektene bidrar til å gjøre museene mer relevante og inkluderende gjennom temaer og vinklinger som viser mangfoldet i det sammensatte samfunnet.
Les mer om samfunnsrolleprogrammet 2015-2017 og prosjektene i perioden