Bygningsvern
Kulturdirektoratet vil styrke arbeidet med bygningsvern i museumssektoren. God dokumentasjon er et viktig grunnlag for riktig forvaltning av museumsbygninger og -anlegg.
Norske museer forvalter i alt 5500 bygninger. I følge museumsstatistikken er rundt 5000 av disse kulturhistoriske bygninger. Dette er en viktig del av landets bygningsarv, noe som også gjenspeiles i at mange av bygningene er fredet etter kulturminneloven som bygninger av nasjonal verdi. De mange lokale og regionale bygningssamlingene representerer forskjellige bygningstradisjoner i ulike distrikter og viser til sammen et mangfoldig bilde av norsk byggeskikk, fra middelalderen og fram til i dag. En viktig utfordring for museene er å ivareta disse bygningene som del av museenes samlinger, og å tilgjengeliggjøre bygningene og kunnskap om dem til publikum.
Bygningsvern i museene handler imidlertid ikke bare om bygningssamlingene, men også om å bevare immaterielle verdier knyttet til bygningsarven. I dette inngår ivaretakelse av handlingsbåren tradisjonskunnskap, slik Norge har forpliktet seg til gjennom ratifisering av UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv. Dette innebærer både å hente fram, dokumentere og videreføre kunnskap.
Mange museer har egne museumshåndverkere og konservatorer med spisskompetanse på vedlikehold og pleie av kulturhistoriske bygninger, og det drives praktisk-teoretisk forskning på feltet. En rekke museer driver også rådgivning innen antikvarisk restaurering samt kursvirksomhet både for privatpersoner, skoleelever og yrkesutøvere. Enkelte museer blir videre engasjert som rådgivere i spørsmål som gjelder verneverdig bebyggelse og lokal stedsutvikling, eller de tar selv opp aktuelle temaer på området i sitt formidlingarbeid.
Bygningsvern er et felt der museene samarbeider med næringslivet, utdanningssektoren, kommunale og fylkeskommunale myndigheter, Riksantikvaren og statlige etater som etatsmuseene. Det foregår også internasjonalt samarbeid på feltet.
Prioritering i bygningssamlinger
Kulturdirektoratet har utviklet en metode for prioritering i bygningssamlinger.
Se også Anno museums prosjektblogg, fra deres arbeid med prioritering i bygningssamlingen. Anno museums (tidligere Hedmark fylkesmuseum) prioriteringsprosjekt startet i 2011, støttet av Kulturdirektoratet.
Primus bygningsmodul
Kulturdirektoratet har gitt økonomisk støtte til utvikling av en FDV-modul for bygninger, integrert med Primus. Modulen er finansiert og utviklet i samarbeid med Akershusmuseet, Anno Museum, Jærmuseet, Lillehammer museum, MiST, Norsk Folkemuseum, Ryfylkemuseet og Sunnmøre Museum.
Museumsnettverk
To av de nasjonale museumsnettverkene arbeider med bygningsvern. Dette er:
- Bygningsvern - Nettverk for tradisjonshåndverk og bygningsvern (Norsk Folkemuseum)
- Herregårdsnettverket (Østfoldmuseene)
Bygningsvernarbeid
Rapport om bygningsvern på musea i Rogaland (PDF)
Bygg og bevar. Kulturdirektoratet har støttet utvikling av nettsiden
Riksantikvaren har gitt ut en rekke informasjonsark om praktisk vedlikehold
Fortidsminneforeningen laget en serie «Gode råd» innen bygningsvern
Internasjonalt bygningsvernarbeid
Viktige internasjonale organisasjoner på bygningsvernfeltet er ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) og ICOM (International Council of Museums) der underkomiteen for historiske hus DEMHIST har et særlig fokus på museumsbygninger.
EØS-midlene skal bidra til å fremme kulturell dialog og europeisk identitet. Dokumentasjon av kulturhistorie er et aktuelt samarbeidsområde, og flere museer deltar i internasjonale bygningsvern/restaureringsprosjekter.
Her finner du informasjon om EØS-midlene
Se også informasjon om EØS-samarbeid på Riksantikvarens hjemmesider. På Riksantikvarens nettsider finner du også oppdaterte lenker til internasjonale konvensjoner på kulturminnefeltet.
Fartøyvern
Fartøyvern er et beslektet fagfelt som du finner mer informasjon om på følgende nettsteder: